Дякую людям, що живуть у центрі Ужгорода

Сьогодні вранці побачив ненайкращу картину - на площі Театральній на одному з будинків, що називається, знесло дах. Не природною стихією, а людьми - архітектура старовинного будинку зіпсована. Тепер залишилося чекати, поки жертвою горе-будівельників стане якась інша історична будівля.

Дякую людям, що живуть у центрі Ужгорода

Багато городян, не кажучи вже про туристів, отримують естетичне задоволення просто від того, що у хорошу погоду, нікуди не поспішаючи, прогулюються нашими центральними пішохідними вулицями. Погодьтесь, гуляти між будинками минулих століть значно приємніше, ніж між 9-ти та 5-типоверховими “коробками” Нового району.

Але щоразу наш ужгородський центр змінюється. На жаль, у гіршу сторону. Спотворення будинків, вибиття стін, перебудова квартир на суцільні магазинні чи офісні приміщення — ось невеликий перелік того, що коїться сьогодні із центром Ужгорода. Його житлові будинки поступово перетворюються саме на магазини і офіси. Хтось скаже, ну і що тут такого: це — економічні реалії. Так, це економічні реалії, але історичний центр Ужгорода має залишатися ІСТОРИЧНИМ, а не ДІЛОВИМ.

А якщо центр історичний, то в його будинках мають жити люди, як це було 200, 100 і навіть 10 років тому. Гуляючи центром, особливо вночі, приємно бачити світло у квартирах — це створює відчуття, що ми прогулюємося серед людей, серед живого середовища, а не серед пустих нічних офісів, які навіюють відчуття порожнечі.

В Ужгороді, як і у будь-якому  місті-“стотисячнику”, безперечно, існує соціальний клас людей, які не ведуться на захмарні ціни на свою нерухомість, а попри все, залишаються жити у центрі міста. І ці люди свою одну квартиру у центрі не проміняють навіть на дві чи три у тому ж Новому районі. І саме цим людям я вдячний, бо завдяки їм у серці Ужгорода ще якось зберігається старовинна архітектура і навіть відчуття, що ми розгулюємо у минулих століттях.

Думаю, усі повинні бути вдячні таким людям, бо щойно цей соціальний клас зникне — доля чи не кожного другого будинку історичного центра Ужгорода буде така ж, як будівлі на площі Театральній. І тоді будемо розгулювати містом серед коробок та суцільних торгово-офісних центрів.

25 березня 2010р.

Теги: Ужгород, центр, жителі

Коментарі

Василь Роман 2010-03-30 / 17:33:00
Ярослав, як мінімум офіційну інформацію про суть цього скандального факту:

чи існує проект, ким , коли і на якому рівні розглядався , безумовно повинна бути відома фамілія архітектора , який в таких реконструкціях є невідємною складовою...

А вже потім її особиста думка з цього приводу.

Містобудівельна рада неодмінно знайомилась з уявним проектом , інакше Іван Волошин не ризикнув би стартувати .

Якщо інформація буде й надалі недоступною - маємо привід ставити під сумнів щирість УЖГОРОДЦЯ і шукати дієвіші форми захисту від варварів.

Ярослав Гулан 2010-03-30 / 13:04:00
А що Ви, пане Василю, хотіли б від неї почути?.. Особисто я, зі свого досвіду спілкування з ужгородськими чиновниками, знаю, що нічого хорошого вона не скаже. Пам'ятаю, якось просив коментар попереднього головного архітектора міста Олену Стричик про те, чого це на площі Кирила і Мефодія виріс паркан (йому тепер вже десь років 5) і люди не можуть нею розгулювати в напрямку "Юності". Відповідь була дуже "компетентною" - так вирішила сесія міськради.




Особисто мені, як автору блогу (а не журналістського матеріалу) не цікава думка Зотової - від того, що вона скаже, доля будівлі тепер не зміниться. А саме тепер мені особисто цікаве майбутнє цієї будівлі, а не те, хто і які дозволи чи заборони щодо неї отримував раніше.



І залишилося сподіватися, що буде так, як розповів мені і Вам Ужгородець.



А якщо не так, а так, як сказав нам неназваний коментатор у записі від 29.03.2010 12:55, то можу я цікавитися думкою хоч архітекторів, хоч правоохоронців, хоч людей - знищену будівлю уже не повернеш.

Василь Роман 2010-03-30 / 02:36:00
Якщо ми вже почали таку важливу полеміку , то без прямої мови основних фігурантів ясності не буде.

Як бачимо, Іван Волошин (очевидно вже знайомий з першими враженнями ужгородців від його активних дій) не висловив власну позицію , є сенс запросити до слова пані Зотову.

Можливо Автор матеріалу зробить наступний крок ?

Ярослав Гулан 2010-03-29 / 20:14:00
Унгварцю -


є такий вираз: журналіти - пси демократії. На жаль, нині слово журналіста не таке вже і вагоме, але якби ми "не гавкали", то в країні було би ще гірше.



А щодо того, що там буде, то якщо так, як Ви кажете, усі будуть лише раді. Хоча власнику нічого не заважало скликати журналістів і розповісти про свій задум або, як тут уже говорили, встановити інформаційний стенд біля будівлі. І тоді б усім точно стало спокійніше.



Ужгородцю -

радий, що ти озвучив свою інфо - я нею не володів. А пишу ЦЕ саме тому, бо уже маємо купу знищеної старовини, в тому числі і "Корону", і "Червону Ружу", і млин, і ще багато-багато-багато чого. Побачивши і цей розвалений будинок, що називається, схопило за живе. І буду радий, якщо пам'ятку дійсно відновлять до її оригіналу.




А щодо Зотової, то, повірте, вона мене не підбурювала - я взагалі її не знаю. До речі, якщо вже говорити про громадянське суспільство, то якщо та Зотова, як ти кажеш "нікого без хабара не пускає", то тут можна звернутися і до правоохоронців, а не на хрен її посилати - ми ж уже, на щастя, із 90-х вийшли. А якщо та ж Зотова бачить, що щось не так, то хай теж не "пресу підбурює", а спочатку звернеться до правоохоронців.



Хочу вірити, що там буде старовинний будинок.

читач 2010-03-29 / 18:54:00
нема патріотів, всім байдуже, і всіх усе влаштовує. Все погоджується за гроші, всі продаються. Хтось буде зачерпувати? про що ви?

bo 2010-03-29 / 18:34:00
Так в чому проблема?


Чому не збируться справжні патріоти міста і не стануть на захист архітектури Ужгорода!У нас ж демократія!

2010-03-29 / 12:55:00
Знову робиться за знайомим сценарієм :-(((

Млин так само "реставрували". Спочатку розібрали все окріф фасаду, а потім розібрали і фасад і побудували гидотного монстра. До-речі, млин був у переліку пам"яток, що охороняються державою, і жодного "реставратора" не посадили, все пройшло тишком-нишком.


Тут буде така ж історія. Фасад не втримається (бо дійсно прогнив) при закладці нових несучих конструкцій і його признаютьаварійним і збудують нового монстра в стилі хай-тек. Якщо не так - то де громадське обговорення, де новий проект. Газет у нас багато, можна було би все опублікувати.

Спостерігач 2010-03-27 / 18:59:00
Читаючи ці пости, розумію одне: ми втратили ресторан Корона, втратили Спартак, втратили....втратили....


Справді, нехай власник оприлюднить проект, зробить презентацію для медіа

Василь Роман 2010-03-27 / 08:04:00
Ще раз до УЖГОРОДЦЯ:




Зважаючи на Ваші дружні стосунки з Іваном Волошином ( можливо Ви також входите до складу науково-мистецької ради ?) , запропонуйте Івану оприлюднити тут фасадні креслення ПРОЕКТУ РЕКОНСТРУКЦІЇ будівлі.

А дійсних і активних членів згадуваної ради запрошую висловити свої погляди на цю подію .

І журналістам тут є добре поле для професійної діяльності...

Василь Роман 2010-03-27 / 00:28:00
До УЖГОРОДЦЯ :

Вжливі слова і вчасно сказані.Якщо вірити такій позиції , а Іван Волошин дійсно прагне і


зможе відновити будівлю на всі 100% - це "скандал" в позитивному розумінні !

Після такого подвигу Іван буде мати памятник за життя , в самому центрі !

Дай боже....

А вже на такому прикладі можна було б будувати цивілізованіші плани збереження залишків історичного центру нашого міста!!!!

ужгородець 2010-03-26 / 22:03:00
Хлопці якщо чесно то через 9 місяців то тут буде така сама будівля. Іван Волошин дійсно власник даного будівництва (художник за фахом) відновить точно до оригіналу. Будівля насправді збудована в 1910 році повністю прогнила всередині і могла завалитися - спочатку хотіли реставрувати але це неможливо вона держиться на 7 залізних петлях. знаю і Павла і тебе Слава і ви мене і запрошу вас у кавярню яка буде тут через 9 місяців. до речі головна проблема це будинок навпроти Астіки він просто може впасти і належить Гісему - чому не пишите про те що нова будівля біля Молочарні на 2 поверха більша від проекту, про Панораму яка споганила вид чогось не пишите про ресторан корона з якого зробили монастир з кабаками про і т.д. А в наукраді ці проекти не розглядаються років вже 4 їх Зотова-голархітектор міста сюди не пускає - за гроші все купується а Волошин послав її нахрен тому вона починає пресу підбурювати аби їй дали взятку

унгварець 2010-03-26 / 21:54:00
яка пам'ятка....ви бачили той дім, він розсипався. Почекайте трохи, і побачите що буде на тому місці. Ви всі ще будете йому дякувати.

Гавкати вміють усі, а робити?

2010-03-26 / 19:11:00
А можливо оприлюднити фамілії " світлих умів" НАУКОВО-МИСТЕЦЬКОЇ ради нашої мерії ? Може хтось з журналістів знає їх поіменно? Без них такі пікантні метаморфози є неможливими ...пропоную нову рубрику - "ДОШКУ ПОШАНИ"

Ярослав Гулан 2010-03-26 / 15:35:00
Тому що архітекторам і правоохоронцям на це начхати.




Дякую, Павло, що назвав ім'я "героя" - будемо знати, кому "завдячувати". Боюся, що навіть якщо і республіканські ЗМІ напишуть, то мало що зміниться... Напевне, для таких людей цінністю і є Мерседеси та джипи. Все інше можна зрівнювати з землею...

virt2000 2010-03-26 / 09:34:00
Питання тоді до наших головних архітекторів міст:


Чому дозволяють зносити такі історичні будівлі?

drageotee 2010-03-25 / 23:10:00
отак бабло апять перемагає дабро...

Павло Білецький 2010-03-25 / 21:21:00
Славку, таким людям, як Іван Волошин (нинішній власник цієї будівлі й Унгварського ікрутого мерседесовогоджипа і...) можна. навіть, якщо всі обласні газети про це напишуть, нічого не зміниться. пам'ятці вже хана


Ярослав Гулан
Публікації:
/ 1«Хтозна-онлайн». На Закарпатті збільшується кількість анонімних сайтів
Право журналіста на інформацію. Захищати чи ігнорувати?
/ 10«Комунальна» журналістика Закарпаття:
/ 4Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики
Інтернет-ЗМІ Закарпаття: ситуація покращується
/ 9Редакція закарпатської газети – редактора та верстальника достатньо?
Журналіст знає, корупціонер боїться
/ 6На друковане слово грошей вистачає не усім
Газетна листівка під двері. Це краще, ніж джинса
«Реклама» обласної влади на Закарпатті обійдеться у 48 тисяч на місяць
На Закарпатті слово під загрозою контролю. Але вихід є
/ 2Державні і комунальні ЗМІ – у вільне плавання. Або ж в історію
/ 1Сайту Ужгородської міської ради «допомагає» приватний веб-ресурс. Чи це етично?
/ 2Мерський фінал в Ужгороді
/ 4Набережна Незалежності у приватній власності?
/ 10За скільки продали землю у центрі Ужгорода?
/ 5Ужгородські регіонали уже поклали око на дитячу вузькоколійку?
/ 12Чи скаже мер Ужгорода, де я живу?
/ 1Хто лукавить про автономне опалення – ужгородська влада чи регіонал?
/ 5Що приховує від людей сільський голова Поляни?
/ 9Украсти від ужгородців останню аптеку? Дозволено
/ 3Навіщо «Падіюн» подарували області?
/ 23Маршрутки й далі вирішують, як їм їздити
/ 16 Сміттєві афери в Ужгороді
/ 11Ужгород – приклад тепла?
» Всі записи