Більшість ужгородців проти позбавлення селян та малих підприємців можливості заробляти

З метою недопущення розгляду законопроекту «Про внутрішню торгівлю» (№ 9443), в якому лобіюються інтереси власників великих супермаркетів, Закарпатська обласна організація Української народної партії провела в обласному центрі опитування споживачів щодо придбання продукції тваринного походження. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі ЗОО УНП.

Більшість ужгородців проти позбавлення селян та малих підприємців можливості заробляти

На переконання однопартійців, урядовий законопроект надає чиновникам можливість «ручного» керування економікою та суттєво погіршує умови для діяльності малих підприємців, фермерів і селян-одноосібників. В УНП впевнені, що результати опитування допоможуть заблокувати процес реєстрації «вбивчого» для селян законопроекту «Про внутрішню торгівлю». «Ми не можемо допустити, аби десятки тисяч селян-одноосібників втратили доходи через заборону торгівлі м’ясом, молоком та молокопродуктами в інших місцях, крім магазинів та ринків», – попереджають в УНП.

«Опитування продемонструвало на скільки самим споживачам необхідне «розширення державних повноважень» у сфері торгівлі», – кажуть у Закарпатській УНП. Відтак, анонімне опитування в Ужгороді показало, що тільки 16,7% людей готові купувати свіжі продукти харчування виключно у великих торгівельних центрах. Натомість, 43,3% споживачів бажають купувати свіжу рибу, м’ясо та молоко на ринках або ж у маленьких фірмових магазинчиках. Звісно, були й такі опитані, яким байдуже, де купувати продукцію – 30,5%, або ж переконливо вважали, що згадані харчові продукти варто було б зовсім прибрати з ринків. У таких випадках, інтерв’юери з УНП намагались роз’яснити мешканцям основні загрози «злощасного законопроекту», який призведе до суттєвого зростання цін на продовольство для пересічних українців. «Ініціатори законопроекту повинні враховувати майже 50-відсотковий рівень безробіття у сільській місцевості, – запевняють партійці, – «адже така дія несе за собою збільшення черг людей, які потребують соціальної допомоги». «Встановлено вичерпний перелік умов, у відповідності з якими підприємці-фізичні особи мають право обрати спрощену або загальну систему оподаткування. І визначальним при цьому має бути обсяг річного обороту підприємця, а не площа торгівельного приміщення», – підсумували партійці.
Те, що продукти з маленьких фірмових магазинчиків або від «бабці на ринку» менш якісні, ніж з великого супермаркету, згодилось лише 8,3% людей, коли майже 50% опитаних ужгородців вважали абсолютно навпаки.

Наступне питання полягало у якості продукції з Інтернет-магазинів. Тут, виявилось, що майже 70% ужгородців не користуються послугами подібного виду торгівлі, тому не можуть дати об’єктивну відповідь. Хоча 15% все ж задовольняє Інтернет шопінг.
На завершення опитування, партійці надали спробу обрати варіанти можливих наслідків урядової пропозиції щодо заборони продажу м’яса, молока, риби поза межами великих ринків і супермаркетів. Відтак, споживачі здебільшого розуміють що відбудеться зростання цін та позбавлення селян і малих підприємців можливості заробляти (83,3%),. Також, висловились думки щодо можливого дефіциту продукції, скажімо, високоякісне домашнє м’ясо буде менш доступне для споживача.
Домінувала думка й про зіпсуту продукцію, або продукцію низької якості, яку нажаль, можна придбати як «у бабці на ринку» так і у великих торгівельних центрах (супермаркетах). Хоча, у супермаркетах на відміну від стихійних ринків (базарів) залишається можливість оскарження якості та компенсації витрат. Дехто був впевнений, що «й «бабця на ринку» це свого роду маркетинговий хід перекупників, тобто переважна більшість покупців впевнено купують, мовляв «від бабці на ринку» продукти домашні, а сама старенька не спроможна на обман».

Отож, порядок на ринках все ж слід встановити. «Так, нещодавно, Закарпатська УНП виступила з ініціативою у запроваджені безкоштовних місць для селян з малим обсягом продукції, але натомість місцева влада створила лишень платні додаткові місця, тому бідні селяни продовжують торгувати з асфальту», – нагадують в УНП.
Вони стверджують, що «супермаркети теж слід тримати під чітким контролем, як відповідним державним органам так й під пильним громадським контролем».
«Загалом, опитані не сприймають позитивно запропонований урядом законопроект «Про внутрішню торгівлю» №9443», – наголосили представники Української народної партії.

19 грудня 2011р.

Теги: торгівля, законопроект, продукти

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини