Лісова галузь Закарпаття під загрозою знищення

Дежкомлісу прийняв наказ про реалізацію деревини
без урахування думки господарників на місцях

На останньому сесійному засіданні депутати облради звернулися до уряду з приводу глибокої стурбованості наказом Державного комітету лісового господарства України від 30 листопада №264 «Щодо вдосконалення механізму продажу необробленої деревини». А 21 листопада з приводу цього наказу в облдержадміністрації відбулася нарада під головуванням першого заступника голови ОДА Івана Балоги за участю заступників голови облдержадміністрації, начальників управлінь, представників держлісгоспів та деревообробних підприємств.

Як зазначив Іван Балога, цей, на перший погляд, дуже гарний, прозорий і корисний наказ може призвести до надзвичайної біди у лісовій та лісопереробній галузях краю. Приймався він без будь-яких консультацій з громадськістю, підприємцями і владою в регіонах.

Наказ передбачає, що уся деревина, яка заготовлюється в областях, повинна один раз на рік, в останньому місяці, реалізуватися через аукціони на біржі, яка визначається на конкурсній основі. На наступний рік, за цим наказом, заплановано до реалізації 11 лотів з усієї України. Лот, до якого входить вся деревина Закарпаття, під номером восьмим і включає всю деревину різних порід, сортів обсягом – понад 500 тисяч кубів. Стартова ціна – 121,8 мільйона гривень. Ще одна умова: для участі в аукціоні потрібно сплачувати заставу 6 млн. гривень.

Як було констатовано на нараді, такий механізм призведе до закриття навіть великих переробників лісосировини, не кажучи вже про середніх та дрібних, бо нікому такий величезний обсяг, до того ж різної деревини, не потрібен. Таким чином буде сформовано просто ще одного посередника, який, скупивши деревину оптом, зможе вже продавати її на свій розсуд і за своїми цінами. Натомість деревообробники, які працюють в області, вже з початку нового року залишаться без сировини.

Багато лісопереробників останнім часом закуповували також обладнання для лісозаготівлі, бо держлісгоспи мають застарілу техніку та можливості, що дають змогу заготовляти лише 40-50 відсотків від загального обсягу деревини. Тому, якщо деревообробники не працюватимуть, нікому буде і ліс рубати.

Обурювалися підприємці й цінами, які визначені на деревину. Й досі, за словами експортерів продукції лісопереробки, ціни на закарпатський ліс були найвищими у східноєвропейському регіоні, що є причиною постійного зменшення обсягів поставок за кордон. А на деяку деревину, яка входитиме до лоту, ціни підвищено на 15-25 відсотків. Натомість заготівельники деревини стурбовані, аби при визначенні її вартості враховувалися інфляція, зростання мінімальної зарплати, подорожчання енергоносіїв.
Основними негативами наказу Держкомлісу, що визначились за підсумками наради, є:

* те, що продаж проводиться один раз на рік;
* весь обсяг лісосічного фонду Закарпатської області йде одним лотом;
* біржа знаходиться в Києві;
* стартова ціна не враховує вартість лісорозробок.
Тому сформовано пропозиції, які передбачають:
* необхідно, щоб біржові торги проводилися щоквартально;
* проводились на території Закарпаття, можливо і в районах;
* створити і зареєструвати лісоторгову біржу;
* лісосічний фонд, який виставляється на торги, затверджувати на сесії облради;
* формування лотів доручити управлінню лісового господарства та погоджувати із профільною комісією облради;
* стартову ціну формувати з урахуванням інфляції, рентабельності, рівень якої визначити;
* при проведенні торгів надавати перевагу суб’єктам, які працюють прозоро, сплачують всі податки та відрахування, виплачують належну зарплату, що має підтверджуватися довідками райдержадміністрацій, податкової, екології, фондів соціального захисту тощо.

Ці пропозиції повинні бути уточнені та розглянуті на пленарному засіданні облради 28 грудня. А цими днями голова облради Михайло Кічковський уже направив телеграму голові Держкомлісу В. Сівцю із застереженням, що виконання наказу призведе до значних економічних втрат і непередбачуваних соціально-політичних наслідків.

Учасники наради вважають, що до узгодження з цього питання потрібно використовувати порядок, який діяв раніше. Необхідно звернутися і до Антимонопольного комітету щодо оцінки наказу. Також прозвучала пропозиція про створення громадського об’єднання переробників лісу, яке могло б системно відстоювати інтереси лісової галузі Закарпаття.

Довідково: органами статистики в області зареєстровано 714 суб’єктів по виробництву деревини та виробів з неї, фактично ж діяльністю займається близько третини цих підприємств. У структурі загальнообласного обсягу реалізованої продукції частка деревообробної галузі становить 8,7 відсотка, що є досить значним показником. Протягом минулого року в галузі підприємствами основного кола введено нових основних засобів на суму 48,4 млн. гривень. За 9 місяців цього року підприємства з обробки деревини та виготовлення меблів інвестували в основний капітал 63,5 млн. грн., або 16,3 відсотка загальнопромислового обсягу інвестицій. Приріст до минулорічного періоду – 54,5 відсотка. Ступінь зношення основних засобів – 33,9 відсотка при 44,8% загалом у промисловості області. За 11 місяців цього року обсяги виробництва на підприємствах по виробництву та обробці деревини зросли на 9,8, меблів – на 12,8 відсотка (при програмному завданні – відповідно 9 та 10 відсотків).
Цього року експортовано 337,5 тисячі куб. м пиленого лісу, що свідчить про орієнтацію суб’єктів підприємницької діяльності на експорт ділової деревини, а не продукції глибокої переробки.

Складним залишається фінансове становище галузі: частка прибуткових підприємств становить всього 68 відсотків, а сума прибутку – 15,3 млн. гривень, тоді як 32 відсотки підприємств мали збитки 32 млн. гривень. Причому 82,6 відсотки цієї суми припадає на ТОВ «Стен-ЛТД». Середня зарплата на підприємствах з виробництва деревини за останній рік зросла на чверть і становить 858,9 гривні, найвища платня у галузі – на СП «Фішер-Мукачево» -- 1744 грн., СП ТОВ «Проза ЛТД» - 1356 гривень.

Прес-служба Закарпатської ОДА
22 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини