"Влада повинна підтримати вітчизняного виробника" - директор ВАТ "Ужгородський "Турбогаз" Михайло Качур

Провідною темою як аналітичних коментарів у ЗМІ, так і приватних бесід в останні місяці 2008 року стала світова фінансово-економічна криза. З її наслідками вже реально стикнулися як провідні світові компанії-гіганти, які вимушено скоротили обсяги виробництва, так і пересічні громадяни, які вже або позбулися роботи, або ж, внаслідок інфляції, втратили свої заощадження. Чи не остудив холодний подих кризи гарячих намірів колективу найбільшого у краї машинобудівного підприємства - у розмові з його керівником Михайлом КАЧУРОМ.

"Влада повинна підтримати вітчизняного виробника" - директор ВАТ "Ужгородський "Турбогаз" Михайло Качур

- Рік, що минає, загалом був успішним для «Турбогазу»?

- У сенсі економічного зростання для нашого колективу 2008 рік став найуспішнішим з 1996 року. В четвертому кварталі ми досягли рівня реалізації основної нашої продукції - обладнання для підприємств нафтогазової промисловості - у розмірі 3 млн. грн. на місяць, це не враховуючи інших наших доходів. Такий показник - результат нашої кількарічної роботи, відколи ми почали приводити наше виробництво якщо не до світового рівня, то, у всякому разі, до конкурентоспроможного стану. Сьогодні ми у рамках СНД є лідерами у своїй галузі, тому часто виграємо тендери в Казахстані, Росії, Білорусі, Узбекистані, успішно конкуруємо зі світовими виробниками, пропонуючи власну продукцію аналогічної якості за нижчу ціну та в найкоротші строки поставки.

- За рахунок чого вдалося підняти планку конкурентоспроможності?

- Найперше ми звернули увагу на якість виконання кожної технологічної операції та особисту відповідальність працівників на кожному рівні виробництва. Ми переконалися на власному досвіді, що помилка або брак під час виготовлення замовлення обертаються набагато більшими збитками під час його усунення у процесі експлуатації. Я вже не кажу про те, як у подібній ситуації страждає наша професійна репутація. І навпаки - безперебійна і продуктивна робота нашої продукції у одного замовника не раз стає вирішальним мотивом для розміщення замовлення на нашому підприємстві для його партнера, адже поради фахівців важать набагато більше, ніж найбільш агресивна реклама.

- Формуючи портфель замовлень на наступний рік, чи відчули ви, що світова фінансова криза відобразилася на ваших партнерах?

- Споживання газу, а також жорсткі вимоги до його транспортування не змінилися, тож маємо всі сподівання, що потреба на нашу продукції не зменшиться. Звісно, криза вже дала про себе знати, і ціла низка компаній відклали строки початку розробок нових родовищ, спорудження нових підземних сховищ газу чи магістральних газогонів до кращих часів, тож на їхні замовлення наразі розраховувати не доводиться. Але є такий потужний сегмент ринку, як існуюча система магістральних газопроводів, які потребують постійного підтримання власних експлуатаційних характеристик. Саме номенклатура виробів для забезпечення безперебійного функціонування газопроводів складатиме основу нашого виробничого пакета, і саме на це ми сьогодні підлаштовуємо наші виробничі потужності.

- Чи потребує виробник підтримки влади? Якщо так, то на якому рівні?

- Обов'язково! На державному рівні -це законодавча підтримка вітчизняного виробника, розміщення на українських підприємствах державних замовлень, що фінансуються з бюджету, та підтримка базових галузей. На місцевому рівні - це розміщення замовлень для потреб комунального будівництва та сфери обслуговування. «Турбогаз» може забезпечити потребу газотранспортних, енергогенеруючих, водо-каналізаційних підприємств області як у новому обладнанні, так і в запчастинах до вже існуючого. Це ж стосується металоконст-рукцій, чавунного литва, виготовлення малих архітектурних форм - лавиць, опор для світильників, огорож, дитячих майданчиків, вуличних годинників - у т.ч. і за індивідуальними оригінальними замовленнями. Кошти у місцевих бюджетах на це є, просто потрібне бажання місцевих керівників спрямовувати їх на фінансування реальних потреб громад, а закупівлі проводити у реального виробника з власного регіону. Ми ж спостерігаємо, що за останні роки акцент у розвитку промисловості Закарпаття робиться не на підтримку місцевих виробників, а на залучення транснаціональних корпорацій, які в регіоні виступають лише як споживачі дешевої робочої сили. Створення на заміських пустирях крупних модульних підприємств з іноземними інвестиціями, звісно, сприяли певному наповненню місцевих бюджетів і поліпшенню статистичної звітності. Але при першій же зміні світової кон'юнктури показники діяльності таких підприємств падають, а відповідно економічна стабільність краю стає вразливою. Для влади досить часто визначальними є не стратегічні плани на тривалий період, а чисто локальні і короткострокові проекти, що пояснюється передовсім нашою політичною нестабільністю.

- Скорочення персоналу оминуло «Турбогаз»?

- У рамках оптимізації видатків у зимовий період ми скоротили на один день тривалість робочого тижня для управлінського персоналу. Виробництво працює у звичному режимі і повному обсязі.

- Коли буде перший робочий день у новому році на «Турбогазі»?

- Відвантаження продукції у нас відбуватиметься в усі грудневі дні, у тім числі й 31 числа. Частина наших працівників вийде на роботу 2 січня.

- Щиро бажаю вам і всім турбогазівцям у новому 2009 році всіляких життєвих гараздів та виробничих досягнень.

Розмовляв Василь Ільницький.
26 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини