Закарпаття: Дешевого м’яса не буде...

З минулорічної осені, коли ціна м'яса різко поповзла вгору, пенсіонери, студенти та малозабезпечені громадяни забули смак цього багатого на тваринні білки продукту. Люди, наслухавшись солодких обіцянок керівника уряду про дешеву свинину, яловичину та курятину все ще вірять, що невдовзі їстимуть смачненькі м'ясні делікатеси. А дарма...

Закарпаття: Дешевого м’яса не буде...

— М'ясо здорожчало, бо ціна на нього прив'язана до вартості зерна. А збіжжя минулоріч було недешеве,— каже головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Мукачівської РДА Петро Поминчук. — Через низькі закупівельні ціни поголів'я свиней та великої рогатої худоби, а також овець фермери пускали під ніж. Таким чином поголів'я худоби в господарствах усіх форм власності різко скоротилося. І не тільки в нас, на Мукачвщині, а й у всій державі. Згадайте минулорічну осінь. Ціна малого поросяти тоді була від 80 до 100 гривень. Вона, звичайно, не виправдовувала затрат. Багато наших селян, особливо з Дерцена та Великих Лучок, котрі роками тримали свиноматок і продавали поросят населенню району і навіть інших регіонів області, попросту збанкрутували й змушені були залишити своє основне заняття, з котрого вони жили, бо хто працюватиме собі на збиток. Та так довго тривати не могло. Уже цьогоріч ціна поросяти стрибнула до 600 і навіть 700 гривень, та де взятися малим пацятам, коли ґазди пустили свиноматок під ніж. Нині у нас в районі та й в області і державі в цілому, хвалити Бога, вродили пшениця, ячмінь, кукурудза, та відгодовувати немає що, бо худоба вирізана. Тепер треба чимало часу, щоби наростити поголів'я. Закупівельні ціни нині високі. Скажімо, ціна живої ваги свинини 17-20 гривень, яловичини 9-10, телятини - 12. За високопродуктивний молодняк вагою понад 330 кілограмів держава додатково виплачує власникові худоби 2,90 гривні за кожен кілограм, свиней - 2,15 гривні. Але й ці запізнілі заходи уряду не рятують ситуацію. Худоби просто немає. Вирощувати її нерентабельно. Навіть у традиційно тваринницьких гірських районах цим займатися люди не хочуть. Не дивина, що один за одним стають м'ясо переробні підприємства, а ми з-за кордону завозимо низькосортні обрізки.

— Я утримую дві корови та відгодовую одного бичка, бо ніде не працюю, — каже Василь Королевич, житель села Абранка Воловецького району. - Гарую з ранку до вечора цілий рік, світа Божого не бачу, а віддача мізерна. Якби була робота, то кинув би це кляте господарство і жив собі яквсілюди. Тепер хоч трохи більше вже стали платити за худобу, а ще рік тому перекупники брали майже задарма.

— А я маю тільки одну корову і то лише тому, що молоко в село не везуть, а інакше, їй Богу, продала б і її, — зауважує Любов Кремінна, сусідка Королевича. - Моя пенсія хоч і невелика, та якось би прожила. З худобою багато мороки. Нагодувати, напоїти, почистити хлів, відбувати чергу на пасовищі. Боже, а з сіном скільки мороки! Тут у високих горах техніка працювати не може. Доводиться все робити вручну, а потім, восени, ще й плечі відвалюються, коли носиш на собі плахти з сіном з поля додому. Тваринництво також потребує певних капіталовкладень.

Щоби корова добре доїлася, щомісяця купую висівки, ателяті комбікорм. Від одного сіна худоба і не буде добре вгодованою, і молока даватиме небагато.

Отож, хто утримує худобу, тому треба, щоб ціна на м'ясо була високою. Однак у містах люди, котрі заробляють небагато, пенсіонери та багатодітні, іншої думки.

— Що мені з того, що прилавки прогинаються підрізними м'ясними виробами, — з гіркотою мовить мукачівка Ганна Пе-реста, — коли біля них я проходжу, ніби на екскурсії. Хіба за 570 гривень пенсії я можу дозволити собі кілограм телячої чи свинячої вирізки? Звісно, що ні. Але ще рік тому при значно меншій пенсії я не тільки на картинці бачила відбивну, як нині, а й їла її. Ото вам турбота уряду про людей! А обіцяли, обіцяли...

— Якби не субпродукти, то забули б, що на світі існує щось м'ясне, — каже інший пенсіонер Микола Вакарчук. — Смак справжнього м'яса вже й не пам'ятаю. Знаю, що воно мені не по кишені, то й не дивлюся на прилавки, де воно лежить, щоб зайвий раз не розчулюватися.

— Хто б що не казав, а я не вірю, що ціна на м'ясо такою й залишиться, — з оптимізмом зауважує медик Ольга Нілабович, — Ось побачите, що невдовзі воно подешевшає і буде його багато.

Цього оптимізму не поділяє Петро Поминчук. Він стверджує, що нинішні ціни на м'ясо триматимуться ще довго, бо, по-перше, для відновлення хоча б минулорічного рівня поголів'я худоби потрібен час. По-друге, у всьому світі існують дотації, тому там людям вигідно займатися тваринництвом. У нас же все кинуто на самоплив. І поки держава не повернеться обличчям до цієї проблеми, перекоси на ринку м'яса не зникнуть, а, навпаки, тільки посиляться. І, по-третє, не забувайте, що й донині на ринку м'яса в місті над Латорицею бал править посередник. Покупець цього багатого на білок і смачного продукту мусить платити і за розрубування та збут, (надані йому послуги), а насправді часто невиправдані накрутки, котрі здорожчують його вартість. І поки всі ці проблеми не вирішаться, на дешеве м'ясо годі й сподіватися.

Віталій Пумпинець
25 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

18:05
/ 1
Торік на Закарпатті функціонувало 48,8 тис. суб’єктів господарювання, з яких 5,7 тис. – підприємств-юридичних осіб, 43,1 тис. – фізичних осіб-підприємців
00:07
/ 2
Кабмін зареєстрував новий індустріальний парк "Мужай" на території Берегівської громади
16:50
/ 52
НБУ визнав закарпатський "Комінвестбанк" банкрутом
14:26
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті за 11 місяців сплатили туристичного збору на 4,2% більше, ніж торік
17:30
За січень–вересень 2024-го на Закарпатті коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,93
17:38
У пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" запустили оформлення вантажівок
17:20
/ 5
Євроколію на ділянці "Чоп-Ужгород" не зможуть побудувати до кінця року
16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
22:05
Торік з прибутками спрацювали 73% підприємств Закарпаття
11:19
АРМА оголосила конкурс на управління ключовим логістичним комплексом Закарпаття "Термінал Карпати"
15:47
/ 2
Завершення будівництва євроколії на ділянці Чоп—Ужгород заплановано на 2025 рік
11:31
/ 1
На аукціонах "Земельного банку" за суборенду землі на Закарпатті ціна за гектар сягла майже 10 000 грн
00:59
/ 3
Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій
14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
16:18
У серпні споживчі ціни на Закарпатті зросли на 0,6%
01:28
З Харківщини на Закарпаття релокувалися 11 компаній корпорації родини Шуфані
» Всі новини