23 червня у Великому Березному перекриють дорогу задля збереження школи-інтернату (ВІДЕО)

Освітяни звернулись до депутатів Закарпатської обласної ради зберегти школу та захистити права дітей з особливими освітніми потребами.

23 червня у Великому Березному перекриють дорогу задля збереження школи-інтернату (ВІДЕО)

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яку трудовий колектив та селищні депутати просять не закривати, а зберегти, реорганізувавши її в новий тип навчального закладу.

Про це повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор, який водночас за дорученням від 1 березня є представником даного спеціалізованого навчального закладу.

Відповідне відеозвернення до депутатів Закарпатської обласної ради  опубліковано  на Фейсбук-сторінці Великоберезнянської санаторної школи-інтернату:

"Шановні депутати Закарпатської обласної ради!

До Вас звертається колектив Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ст.

25 лютого Закарпатська обласна рада прийняла рішення №161 ліквідувати наш навчальний заклад, тобто закрити повністю. 

Фактично проігноровані та порушені права дітей і трудового колективу школи.

13 квітня 2021 року Верховна Рада прийняла Закон України (№1385-IX), який гарантує продовження трансформації (реорганізації) санаторних шкіл ще на один рік – до липня 2022 року,

В зв'язку з цим Департамент освіти обласної державної адміністрації вніс на розгляд чергової сесії обласної ради проєкт рішення "Про припинення процедури ліквідації Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради".

Тому просимо Вас, народні обранці, підтримати даний проєкт рішення і зберегти школу, право на освіту для наших вихованців та всіх закарпатських діток, зокрема тих, які мають легеневі та серцево-судинні захворювання.

Оскільки колектив школи не було почуто на сесії обласної ради 20 травня і більшість депутатів не підтримали відміну ліквідації, то завтра, 23 червня о 7 год 30 хв розпочинаємо попереджувальну мирну акцію протесту у Великому Березному біля школи. Просимо всіх небайдужих підтримати нас і долучитися до акції.

 А 24 червня запрошуємо всіх знайомих, друзів, колег, батьків учнів прийти на 10 годину до обласної ради підтримати нас. 

Окрема подяка депутатам Великоберезнянського ОТГ за їх вагому підтримку."

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 25 лютого 2021 року на другій  сесії VІІІ скликання Закарпатської обласної ради було прийнято рішенння №161 про ліквідацію юридичної особи «Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів  Закарпатської обласної ради». Тогоріч, при попередній владі, даний проєкт, після протестів колективу та громадськості, неодноразово знімався з розгляду.

22 березня 2021 року на сесії Великоберезнянської селищної ради було прийнято рішення №116 «Про зверення Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області щодо внесення змін у рішення №161 від 25.02.2021 року Закарпатської обласної ради», мотивуючи, зокрема, відсутністю коштів в місцевому бюджеті на утримання даного закладу. Це в свою чергу ставить під загрозу збереження робочих місць та цілісності майнового комплексу. Таким чином селищні депутати звернулись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо збереження навчального закладу на балансі області, замінивши ліквідацію закладу на реорганізацію в обласний спортивний ліцей. 

13 квітня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України №1385-IX «Про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню  освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої  мережі та захисту прав учасників освітнього процесу», який був підписаний Президентом України 29 квітня. Даним Законом трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022 року, а сама реорганізація або закриття санаторної чи спеціальної школи допускається лише після погодження з Міністерством освіти і науки України.

Варіант трансформації (реорганізації) школи-інтернат у Великому Березному в обласний спортивний ліцей підтримала й заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка перебувала з робочим візитом на Закарпатті 26 лютого.

Йдеться про Великоберезнянську загальноосвітню санаторну школу-інтернат Закарпатської обласної ради, яка є спеціалізованим навчальним закладом, унікальним і єдиним на Закарпатті для навчання дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями. Розташований заклад в смт Великий Березний, побудований ще в 60-х роках та розрахований на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні, навчальні та спальні корпуси, сучасні початкові класи НУШ та комп'ютерні класи, медичний пункт, чудова кухня та їдальня, душові (окремо для хлопців і дівчат), пральня, кабінет перукарні, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет швеї, майстерня по ремонту взуття, котельня, сад, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале) тощо.

20 травня депутати Закарпатської облради провалили голосування щодо відміни закриття Великоберезнянської школи-інтернату. Тому "освітній" департамент ОДА розробив та вніс новий подібний проєкт рішення, який має бути розглянути 24 червня.

1 червня, До Дня захисту дітей, колектив Великоберезнянської школи-інтернату звернувся публічно до керівника закарпатських "Слуг народу" з проханням допомогти зберегти заклад. Згодом до М. Тищенка звернулись і селищні депутати. Однак відповіді на жодне звернення офіційно не отримано досі.

22 червня 2021р.

Теги: дорога, школа-інтернат

Коментарі

До департаменту 2021-06-23 / 10:56:51
До дітей питань нема, треба зберігати а ось до колективу масса, там ну будем мягко казати морально не зовсім хороші люди, ведуть по 2-3-4 предмети, поділили все між собою, на роботу туда не потрапити, дерибанять інші речі і це тільки частина питання яка стосується роботи, в плані особистих моральних якостей людей які навчають ДІТЕЙ питань ще більше, тому колектив в обличчі тих людей заслуговує на 100% те що має, а дітей так, щиро шкода

Ліцей Тячів 2021-06-23 / 00:22:03
Давайте повернемося до першоджерела, дану ситуацію заколотила пані Анця Сопкова, а далі пішла з посади директора департаменту освіти і науки як у діда бджоли!

Євгену 2021-06-22 / 19:34:15
Департамент освіти ОДА не згідний з вами та Юрієм, тому і просить школу зберегти. Вже є заява на понад 150 дітей на наступний навчальний рік, які мають вади здоров'я, тому не можуть навчатись у звичайних школах. Будь-який притомний це розуміє, як і те, що школи закривати це дно, не зважаючи на причини.

Євген 2021-06-22 / 19:09:23
100% згідний з Юрієм, там чисто інтерес у надбавках і превілегіях, ніхто там про тих дітей не думає,
Тим більше шо навчати там нікому

Ваня 2021-06-22 / 17:56:21


Ненормативна лексика. Можете повторити свій коментар без матів. Коментар видалено. Адмін


Юрій 2021-06-22 / 16:29:14
Достали вже зі своєю "унікальністю".Йдіть і шукайте собі роботу,як передбачає КЗПП ст.40 п.1, а не ставте ультиматуми.Поліція ознайомте їх з положеннями ст.279 ККУ

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини