Оприлюднено пофракційне голосування депутатів Закарпатської обласної ради, які "провалили" питання Великоберезнянської школи-інтернату

Йдеться про провалений владною коаліцією обласної ради проєкт рішення "Про припинення процедури ліквідації Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І – ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради", який мав відмінити процедуру ліквідації та доручити Департаменту освіти ОДА забезпечити реорганізацію навчального закладу, відповідно до нових законодавчих змін та зверення педколективу

Оприлюднено пофракційне голосування депутатів Закарпатської обласної ради, які "провалили" питання Великоберезнянської школи-інтернату

Як повідомлялося раніше, 20 травня на другому пленарному засіданні 2-ї сесії Закарпатської обласної ради при голосуванні за проєкт №823ПР/01-16 (п.18 порядку денного) із 56-х зареєстрованих депутатів "За основу" проголосувало лише 20. Відтак питання щодо збереження школи-інтернату навіть не розглядалось по суті.

На підставі оприлюдненого на офіційному сайті обласної ради списку поіменного голосування депутатів було сформовано пофракційний список із зазначенням кількості "ЗА" даний проєкт:

"Рідне Закарпаття" – 4 із 10

"Слуга Народу" – 5 із 11

"Батьківщина" – 8 із 8

"Європейська Солідарність" – 3 із 6

"Команда Андрія Балоги" – 0 із 5

"За Майбутнє" – 0 із 5

КМКС "Партія угорців України" – 0 із 7

"ОПЗЖ" – 0 із 4

Таким чином найбільше голосів з владної коаліції дала фракція ВО "Батьківщина (8 голосів), а найменше – "Рідне Закарпаття" (4 голоси). Ще 3 голоси дала лише "Європейська Солідарність", водночас "утримались" від голосування її голова фракції І. Мацепура та  ексголова облради М. Рівіс.

Громадський правозахисник Віталій Грегор зазначає, що саме голова облради О.Петров сприяв "проваленню" даного голосування, не давши навіть слова очільниці Департменту освіти ОДА. Так само Петров навіть не спробував покласти на повторне голосування, як у випадку із попереднім проєктом рішення щодо внесення змін до Порядку проведення конкурсу на  керівника закладів охорони здоров'я, де він тричі намагався "протягнути" свої правки щодо збільшення власних повноважень.

Підтвердженням цьому є також і небажання підтримати даний проєкт освітян частиною "Слуг Народу". Так, не голосував Іван Синетар, який є "правою рукою" О. Петрова, а також керівник президентської фракції в облраді Едгар Токар і його група – Федір Шандор, Наталія Штефуца, Роман Сарай.

Водночас слід зазначити, що голова Мукачівської РДА Е.Токар фактично  голосував також і всупереч офіційній позиції центральної влади та Президента України В. Зеленського, який підписав 29 квітня відповідний Закон №1385-IX щодо захисту дітей з особливими освітніми потребами. Тобто без вказівки обласної влади, якій він безумовно підконтрольний, таке наврядчи би відбулось.

Так само і керівництво обласної державної адміністрації не проводило жодної інформаційно-роз'яснювальної роботи на підтримку даного проєкту серед депутатського корпусу, як на постійних комісіях, так і у своїх фракціях. Більше того окремі топ-чиновники намагалися різними методами зняти з розгляду даний проєкт ще до його голосування.

Обласна влада повністю проігнорувала пропозиції освітян і селищних депутатів, фактично знехувавши інтересами дітей з особливими освітніми потребами, трудовими правами сотні працівників школи. Адже до людей за декілька годин поки тривала сесія і опісля, вийшла лише новопризначена керівниця Департаменту освіти ОДА Маріанна Марусинець, а ось голова обласної ради так іне вийшов" – зазначили працівники школи-інтернату.

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яка наразі є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні, навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), прачечна, кабінет перукарні, комп'ютерні класи, чудова сучасна кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет  швеї, майстерня по ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

13 квітня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України №1385-IX «Про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню  освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої  мережі та захисту прав учасників освітнього процесу», який був підписаний Президентом України 29 квітня. Даним Законом трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022 року, а сама реорганізація або закриття санаторної чи спеціальної школи допускається лише після погодження з Міністерством освіти і науки України.

25 травня 2021р.

Теги: інтернат, Березний

Коментарі

Лісовик 2021-05-30 / 11:57:37
Файний подарунок дітям-вихованцям інтернату від обласних чинуш до Дняз ахисту дітей.

До Ужгорода і Правда 2021-05-26 / 11:55:39
Треба було прийти на сесію або в Департамент освіти і почитати. І на даному сайті писалося неодноразово , що пропонується реорганізувати в перспективний для області заклад – спортивний ліцей. Той хто хоче вивчає питання,а хто ні - хоронить.
"Правда" – як і де ви забезпечите цих дітей "усім необхідним", якщо заклад ліквідують. Ви хоч читаєте самі що пишите?
На цьому місці буде створений новий навчальний заклад, як би вам не хотілось владні боти

Правда 2021-05-26 / 09:56:07
Мудре рішення. Прикрили кормушку для декількох людей і розбазарювання наших з вами податків. За 12 мільйонів на рікхцих діточок можна повністю забезпечити усім необхідним. А не лише годувати 110 чоловік персоналу школи.

Няньо 2021-05-26 / 08:48:30
Дуран молодець і команда Батьківщини заслуговує на повагу, видно що там дисципліна, а взагалі таку спортивну школу в області треба, бо ми вже починаємо забувати про наших дітей про наше майбутнє.

Ужгород 2021-05-26 / 07:33:29
Щось ніде не прочитав аргументи про доцільність збереження цього закладу. Окрім колективу, який хоче отримувати зарплату, не напружуючись. Для селища можна було би придумати щось перспективніше на цій базі, яка слабо використовується, бо дітей щоразу менше. Окрім ромів, звичайно :)

Віталій Грегор 2021-05-26 / 02:08:15
"Куля", якраз таки Поправка має пряме відношення, бо він голова бюджетної комісії селищної ради, які підтримали людей не лише словом, а й рішенням. Дуран єдиний, який вніс проєкт, поки інші протирали штани. І ще 19 інших депутатів своїм голосуванням показали, що їм небайдуже доля школи.
А вам якщо є що сказати по суті, то пишіть своє справжнє ім'я. Якщо звісно ви не звичайний троль від влади.

Куля 2021-05-26 / 00:12:45
Багато чудних панів крутиться навкруг того питання. Яке відношення до нього має Поправка? Гроші Дурана? Хто хоче погуляти і розікрасти школу? Чий заказ ці штучні демонстрації?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини