До Дня захисту дітей колектив Великоберезнянської школи-інтернату просить керівника закарпатських "Слуг народу" зберегти заклад (ВІДЕО)

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яку трудовий колектив та селищні депутати просять не закривати, а зберегти, реорганізувавши її в спортивний ліцей на балансі обласної ради.

До Дня захисту дітей колектив Великоберезнянської школи-інтернату просить керівника закарпатських "Слуг народу" зберегти заклад (ВІДЕО)

Про це повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор, який водночас за дорученням від 1 березня є представником даного спеціалізованого навчального закладу.

Відповідне відео-звернення до керівника Закарпатської обласної організації партії «Слуга Народу», народного депутата Миколи Тищенка опубліковано  на Фейсбук-сторінці Великоберезнянської санаторної школи-інтернату:

"Шановний Миколо Тищенку!

Звертаємося  до Вас, як до Народного депутата України та керівника Закарпатського осередку партії "Слуга Народу".

Ми, колектив Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ст., яка існує на Закарпатті вже понад  55 років та виховала не одну сотню гідних людей.

Наш спеціалізований навчальний заклад хоче закрити обласна влада, не зважаючи на Закон України щодо захисту дітей з особливими освітніми потребами.

25  лютого 2021 р. Закарпатська обласна рада прийняла рішення  ліквідувати наш заклад, тобто закрити повністю. 20 травня депутати не підтримали проект  рішення  про відміну ліквідації на підставі  нових змін в законі про освіту.

Сьогодні в Міжнародний день захисту дітей просимо Вас зберегти право на освіту для наших вихованців та всіх закарпатських діток,  зокрема тих, які мають легеневі та серцеві захворювання.

Ми просимо Вас, Миколо Миколайовичу,  ініціювати скликання позачергової сесії Закарпатської обласної ради з одним питанням – зберегти заклад.  А саме: зупинити ліквідацію та доручити Департаменту освіти облдержадміністрації протягом року підготувати реорганізацію в інший тип навчального закладу на балансі області, передбачений діючим законодавством.

Надіємось на Ваше розуміння та підтримку!"

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 25 лютого 2021 року на другій  сесії VІІІ скликання Закарпатської обласної ради було прийнято рішенння №161 про ліквідацію юридичної особи «Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів  Закарпатської обласної ради». Тогоріч, при попередній владі, даний проєкт, після протестів колективу та громадськості, неодноразово знімався з розгляду.

22 березня 2021 року на сесії Великоберезнянської селищної ради було прийнято рішення №116 «Про зверення Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області щодо внесення змін у рішення №161 від 25.02.2021 року Закарпатської обласної ради», мотивуючи, зокрема, відсутністю коштів в місцевому бюджеті на утримання даного закладу. Це в свою чергу ставить під загрозу збереження робочих місць та цілісності майнового комплексу. Таким чином селищні депутати звернулись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо збереження навчального закладу на балансі області, замінивши ліквідацію закладу на реорганізацію в обласний спортивний ліцей. 

13 квітня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України №1385-IX «Про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню  освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої  мережі та захисту прав учасників освітнього процесу», який був підписаний Президентом України 29 квітня. Даним Законом трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022 року, а сама реорганізація або закриття санаторної чи спеціальної школи допускається лише після погодження з Міністерством освіти і науки України.

Варіант трансформації (реорганізації) школи-інтернат у Великому Березному в обласний спортивний ліцей підтримала й заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка перебувала з робочим візитом на Закарпатті 26 лютого.

Йдеться про обласну санаторну школу-інтернат у Великому Березному, яка наразі є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га знаходиться адміністративні, навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), прачечна, кабінет перукарні, комп'ютерні класи, чудова сучасна кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет  швеї, майстерня по ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та площадка з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

20 травня депутати Закарпатської облради провалили голосування щодо відміни закриття Великоберезнянської школи-інтернату. Підтримали відповідний проєкт рішенння всього 20 із 56 зареєстрованих депутатів.

01 червня 2021р.

Теги: звернення, школа, інтернат, Тищенко

Коментарі

Віталій Грегор 2021-06-01 / 20:49:37
Іване, ні, не думаву. Рішення про ліквідацію прийняла обласна влада ще за місяць до призначення Тишенка на посаду керівника закарпатських Слуг. Читайте уважно хронологію, в тексті статті все є, додатково по посиланням пройдіться.

Іван 2021-06-01 / 15:43:15
Можливо Тищенко й став ініціатором закриття цієї школи, щоб у подальшому її ПРИХВАТИЗУВАТИ! Треба писати звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини