Плюс чотири відсотки. Інфляція в Україні продовжує зростати

Життя в Україні продовжує дорожчати. За березень інфляція склала майже 4 відсотки. У Міністерстві економіки це пояснюють передусім зростанням цін на продовольчому ринку. Чи вдасться Кабінетові Юлії Тимошенко стримати зростання цін та вкластися у показник інфляції, закладений у держбюджеті?

Плюс чотири відсотки. Інфляція в Україні продовжує зростати

У березні рівень інфляції склав 3,8%, а протягом січня – лютого ще 5,7%. Однак, на думку представника Блоку Юлії Тимошенко Анатолія Семиноги, ці показники є свідченням, що Кабінет Міністрів узяв інфляцію під контроль, і вже найближчим часом зростання цін має піти на спад.
За його словами, процес інфляції має «надзвичайну інертність», і зупинити його за місяць не вдасться. «Але за допомогою антиінфляційних програм, за допомогою тих заходів, які сьогодні має розробити уряд, – там і певні питання регуляторної політики, і певні фінансові стримувальні важелі, – переконаний, що це дасть можливість урядові до кінця року привести інфляцію у ті межі, які закладені в бюджеті 2008 року», – каже Семинога.
Продемонстровані показники інфляції свідчать, що уряд сьогодні «якщо не зупинив інфляцію, то взяв її під контроль», вважає представник БЮТ: «Це говорить про те, що в наступні місяці має відбуватися спад росту цін».
Опозиція й експерти: оптимізм уряду невиправданий
Втім, на думку представника Партії регіонів Олексія Плотнікова, Кабінет Міністрів ніяк не зможе втримати рівень інфляції у межах 10%, як це задекларовано у бюджеті. Цей показник на кінець року складе приблизно 20%, вважає Плотніков.
Уже показники перших трьох місяців перевищили річний показник, якщо це відповідно перерахувати, і з цього погляду Україна вже досягла річного рівня за офіційними прогнозами Держкомстату, каже представник «регіонів».
«Викликають подив офіційні прогнози і те, з якою наполегливістю уряд переконаний, що збудуться саме офіційні прогнози. Думаю, що інфляція буде на рівні 20%», – каже Плотников. На його погляд, це найреалістичніші прогнози, якщо врахувати і соціальні виплати, і те, що «ніхто не робить антиінфляційної політики».
Наразі уряд намагається стримати рівень зростання інфляції адміністративними методами, каже економіст Ігор Шпак. Однак попри це, на його думку, рівень цьогорічної інфляції все одно вийде за межі 10%.
«Усі ці меморандуми з трейдерами мають на меті взяти дракона інфляції за горло і придушити його хоча б на кілька місяців, щоб дожити до наступного врожаю. В уряду є сподівання, що врожай буде дуже потужним і ціни на продовольство підуть униз», – каже економіст.
Меморандуми не порятують
Водночас він наголошує: «Ніде у світі адміністративні заходи щодо приборкання інфляції себе не виправдали. Таким чином це матиме просто терміновий ефект. Та все ж, враховуючи статистичну базу, інфляція в її річному вимірі, починаючи з травня цього року, поволі піде вниз. Проте вона повернеться в межі однозначної цифри не раніше від 2009 року».
Минулого тижня Міністерство економіки та виробники продуктів харчування підписали «Меморандум взаєморозуміння», у якому підприємці пообіцяли не підвищувати оптові ціни на соціально значущі продукти.
У 2007 році інфляція в Україні склала 17%. У цьогорічному державному бюджеті її рівень закладений у межах 10%. У Міжнародному валютному фонді прогнозують, що рівень інфляції в Україні у 2008 році досягне 20%.

Тетяна Ярмощук, "Радіо Свобода"
08 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини