У Чомі на Берегівщині КМКС висадив 100 дубів ностальгії за Великою Угорщиною і втратою нею Закарпаття (ВІДЕО)

І зробили це в меморіальному парку, що є фальсифікацією історії Закарпаття та Угорщини.

У Чомі на Берегівщині КМКС висадив 100 дубів ностальгії за Великою Угорщиною і втратою нею Закарпаття (ВІДЕО)

"У меморіальному парку села Чома на Берегівщині, з нагоди 100-річчя підписання Тріанонського договору, висадили 100 саджанців дуба.

Меморіальний парк тут створений не випадково. Відповідно до археологічних розкопок, проведених на цьому місці у 80-х роках минулого століття, знайдено артефакти, що підтверджують поселення тут, приблизно тисячу років тому, гунів. Зокрема тут знайдено могили з кіньми та інші артефакти", - так повідомили про цю подію фінансовані з Будапешта угорські ЗМІ Закарпаття.

Насправді ця подія має кілька аспектів,  прихованих від ширшої громадськості, не відстежуваних державною владою України на Закарпатті, але добре відомих очільникам Товариства угорської культури Закарпаття і, що суттєво, офіційному Будапешту.

Насамперед варто згадати, що Тріанонський мирний договір був укладений  між союзними державами Антанти у Першій світовій війні та Королівством Угорщина 4 червня 1920 року. А набув чинності він тільки 26 липня 1921 року.

То про яке 100-річчя Тріанону йдеться в третій декаді березня 2020 року?

Питання риторичне.

Складається враження, що очільники ТУКЗ вирішили розтягти відзначення цієї конкретної дати в часі і просторі – з проєкцією на різні об'єкти і в різних районах Закарпаття.

Чому?

Відповідь проста: річниця укладенння Тріанонського договору є в Угорщині днем національної трагедії. Адже, з його підписанням Угорщина втратила половину території та населення, армію, флот.

Утім, закарпатців має цікавити інша конкретика Тріанону – через нього Угорщина втратила Закарпаття, яке тоді під іменем Підкарпатської Русі увійшло до складу Чехословаччини.

Тобто, 100-річчя Тріанонського договору – це, по суті, століття угорської ностальгії за Nagymagyarorszag-ом і, відповідно, століття угорського ревізіонізму. За втраченим Закарпаттям - зокрема.

І офіційний Будапешт зі своїми підручними з ТУКЗу хочуть, щоби закарпатські угорці перейнялися цими відчуттями по-максимуму.

Чи треба це державі Україна і закарпатським українцям? Зрештою, чи потрібно це простим закарпатським угорцям?

Запитання знов риторичне.

Акція з висаджування дубів у Чомі має й інший важливий аспект.

Починаючи з 1996 року тут, на місці тривалих археологічних розкопок могил періоду ІХ-ХІІІ ст., спершу був створений сквер, а згодом – урочисто відкритий меморіальний парк "Могильник давніх мадярів". У 2009 році з ініціативи ТУКЗ відповідною постановою Кабінету міністрів України "Могильник давніх мадярів" навіть було внесено до переліку обёєктів культурної спадщини національного значення України. 

Інша річ, що в середовищі угорців Закарпаття цей об'єкт має іншу назву – меморіальний Парк Гонфоглалашу ("Здобуття батьківщини угорцями").

Тобто, системно, крок за кроком, поряд з монументом на Верецькому перевалі чи турулом на Мукачівському замку, Закарпаття маркувалося такими символами як територія, чітко інтегрована в історію та державотворення Угорщини. З усіма проєкціями на можливе, ба навіть – плановане та втілюване, майбутнє.

Практично ту саму місію виконував і придворний літописець угорського Бейли ІІІ Анонімус, який з метою легітимізації претензій Угорщини на територію нинішнього Закарпаття нафантазував суттєву частину своєї хроніки "Gesta Hungarorum" ("Діяння угрів").

Бо, як стверджують археологи України, Словаччини та Чехії, які спільно спростовують угорську історичну міфотворчість, сам факт проходження угорців на чолі з Алмошем наприкінці ІХ ст. н.е. через Верецький перевал і територію Закарпаття, взяття давніми уграми тутешніх замків археологічно не підтверджено.

Імовірний маршрут, яким скористався вождь кочовиків, – це Дунайський коридор (територія між Південними Карпатами і Дунаєм), який номади використовували споконвіків.

А свалявські, берегівські та земплинські знахідки з поховань верш­­ників-кочовиків, які раніше увійшли в наукову літературу як суто угорські з початку Х ст. н.е., належать печенігам кінця цього самого сторіччя.

Більше того, коли у 1990-х роках закарпатські археологи В'ячеслав Котигорошко та Едуард Балагурі з угорським колегою Іштваном Фодором відкрили в Чомі ще близько восьми десятків могил – з предметами побуту, зброєю та ювелірними виробами, в деяких з них вони знайшли ознаки поховання за християнським звичаєм.

Початок ІХ століття? Алмаш? Угри? Гонфоглалаш?..

Тобто, є цілком очевидним, що захід в Чомі, про який йдеться, має абсолютно сумнівний історичний підтекст, а, натомість, цілком очевидний – політичний.

І в цьому контексті органам державної влади в регіоні варто би було поцікавитися всім перспективним планом вшанування на українському Закарпаті угорських ностальгії та ревізіонізму 100-річної витримки.
 

ДО ТЕМИ:

30 років тому угорські дипломати та спецслужби вже "працювали" на Закарпатті (ДОКУМЕНТИ)

Москаль з Ровтом під прапорами Угорщини і Арпада відкрили пам'ятник навершю шапки неугорського "угорського" воїна (ФОТО, ВІДЕО)

У Берегові "офіційно" відкрили кінний пам'ятник Ференцу Ракоці (ФОТО)

Два будинки під новий офіс угорського товариства в Ужгороді були придбані в 2017-му, ще до підпалу та вибуху (ДОКУМЕНТИ)

22 березня 2020р.

Теги: гонфоглалаш, ревізіонізм, Чома

Коментарі

Вуву до ссорі 2020-03-23 / 21:20:38
Но є іще і другий пункт до першого питання.
Чого завчасно ?
Та бо ще пару днів і опять празник а до того всього і крумплі треба які посадовити та даякі парадички із перцьом та зЄлень з редискою.
Тому і завчасно.
Бо точно ош на саму паску будуть пити та набивати свойі жирні кендюхи колбасами і остальним а не дуби садити в якомуто скверику.

місний 2020-03-23 / 20:10:46
А потім ви коннчені патріоти повирубуєте і відправите в ЄС а які ці ьадяри погані я ШОЦІ ВІД КОММЕНТАРІВ

максу 2020-03-23 / 18:06:12
і до і після алдомаша з угорськими й російськими вченими можете перевірити у наш час це не складно

тарас 2020-03-23 / 15:02:08
Ті хлопи на фото - Мештер,Добшо,Кулин та Молнар щороку отримують із угорщини по 38-42 мілйона форинтів.Цього разу мабуть знову отримали якусь копійку,тому вони прийшли дерево садити,бо вони задерь ніколи нічого не робили.Тут гроши знову поділили, пару дерев для реклами посадили.тим часом вже й бограч був готовий та на шару наїлись та швакнули по децу тай пішли додому.

сорри 2020-03-23 / 14:59:27


"Опоненти" цієї статті продемонстрували повну неспроможність до дискусії. Тобто, нездатність дати відповіді на елементарні запитання:

1. чому акція до річниці Тріанону проводиться за кілька місяців до самої річниці?

2. чому ця дата відзначається в контексті, який піддає сумніву приналежність Закарпаття до України та порушує тему відновлення так званої Великої Угорщини?

3. на якій підставі створено і внесено до реєстру пам'яток меморіальний парк "Могильник давніх мадярів", якщо до давніх мадярів ці поховання не мають жодного стосунку, а там поховані їх вороги, які витіснили їх в Європу?

4. на якій підставі тут експлуатується політична тема гонфоглалашу (як такого, що абсолютно безпідставно утверджує "угорськість" Закарпаття), якщо ця пам'ятка не мадярам, а гонфоглалашу як такого через Верецький перевал не було?

У цьому контексті питання до органів державної влади Закарпаття:

1. чому вона не викликає очільників КМКСу на килим на предмет з'ясування запланованого переліку заходів до річниці Тріанонського договору і тез, які в цьому контексті будуть озвучуватися?

2. чому вона не вживає заходів на підставі озвучених вище пунктів?

3. чому вона не вживає карантинних заходів до політичного коронавірусу, яким є на Закарпатті КМКС, що представляє на Закарпатті інтереси не місцевих угорців, а держави, яка позиціонує себе як ворожа по відношенню до України?

Коротко так :)

А не воплі і соплі, які бачимо в коментах.


Макс 2020-03-23 / 13:50:55
До доречі а Тото ствердження було до ци послє алдомаша

тібі 2020-03-23 / 13:16:55
то це виходить що в чомі угорці створили меморіальний парк не своїм предкам а їхнім ворогам

Нік 2020-03-23 / 12:08:20
Та шо було , то було, давно й неправда! Може й справді печеніги витіснили хунів. Але, дивіть, шо тепер є: Закарпаття з суржиковою, але дуже міцною мовою , де переважає українська і в складі України і нич му більше не треба.нащо тілько ковирятися і нарощувати ту жменьку венгрів , шо в Чопі.?

до речі 2020-03-23 / 10:22:31
археолог із ужну пан прохненко стверджує що в чомі поховані не давні угри а печеніги кривдники давніх угрів

Макс 2020-03-23 / 09:08:46
До Михайла вони всі на одній волні туй безтолку штось писати

Михайло 2020-03-23 / 06:59:03


Якщо коментар було видалено, значить, черговий Адмін розцінив його як такий, що порушує правила коментування. А дискусію тут вести можна, лише використовуючи адекватну аргументацію і не спускаючись до хамства. Українофобські висловлювання - видалення без попереджень і пояснень. Зазвичай редакція не вдається до розлогих і детальних пояснень, але вважайте цей випадок виключенням. На майбутнє це не повториться. Адмін


Вуву 2020-03-23 / 05:23:57
Наскільки мені відомо fog з анг.
означає туман.
Значить все покрито чорним мраком (туманом).
Вообщем мутноє діло той йіхній
Гонfogлалалашушу.

сорри 2020-03-23 / 03:44:00
Тобто, Magyar-Hun, аргументації, заперечень, як я зрозумів, не буде?

ОК.

Розповім вам, тільки, по секрету, що в тій самій землі лежать предки ще щонайменше мільйона нині сущих людей. А ви, і такі як ви, вирішили собі її привласнити. Прибрехавши, по ходу, як тут сказано, про гонфоглалаші і могили гунів. Бо по-чесному якось не виходить.

У криміналістиці це називається шахрайством. На чому організаторів цієї акції і впіймали :)

Magyar-Hun 2020-03-23 / 03:22:01
У мене як мінімум 45 поколінь лежить у цій землі. Одне покоління = 25 років. А у вас, пан сорі?

Вуву до проблема 2020-03-22 / 21:46:10
З допису можу зробити зовсім несподіваний висновок.
Що чим більше хуни матимуть трагізму в свойій історійі то тим більше дубів буде посаджено на Закарпаттю.
Ps.
З такими мордами і жопами як в йіх очільників то треба приписати кожному з них насадити по 1000 тих дуів.
І не лише на берегівщині.

модьоргунови 2020-03-22 / 21:10:43
ми надіємося що дійсно не будуме мати нагоди садити 100 дубів на честь нашого українського тріанону

сорри 2020-03-22 / 20:43:52


Magyar-Hun, у сюжеті практично не йдеться про дуби. А лише про могили "гунів", Тріанон і т.д. І автор цієї статті чудово про це все розповів. Було б цікаво почути заперечення фактів по пунктах, але ніхто з "опонентів" навіть не зробив спроби. Стаття бездоганно аргументована. Дякую ЗО за черговий об'єктивний матеріал.


Magyar-Hun 2020-03-22 / 20:25:46
Автор-анонім, ви не переживайте, у вас не буде нагоди посадити 100 дубів.

сорри 2020-03-22 / 20:25:32
Михайле, ти взагалі клоун?

"генерал сомбатгеї який розбив галичан битви при красному полі" - це герой угорської нації? Кадровий військовий, який вбивав практично беззбройних семінаристів?

У нас різне розуміння героїзму.

Справедливість 2020-03-22 / 19:44:28
Треба посадити 500 дерев на честь Тріанону, як розвалу імперії, що почала світову війну. Угорщина була провінцією цієї імперії.

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини