30 років тому угорські дипломати та спецслужби вже "працювали" на Закарпатті (ДОКУМЕНТИ)

Заявляли про утиски угорців, малу кількість уроків угорської мови та угорськомовних табличок і вивісок, планували обрання угорських активістів до ВР, вимагали національної автономії і вже готували посаду уповноваженого уряду Угорщини по Закарпаттю та перейменування Саболч-Сатмарського регіону Угорщини на Саболч-Сатмар-Березький з проекцією на територію Закарпаття

30 років тому угорські дипломати та спецслужби вже "працювали" на Закарпатті (ДОКУМЕНТИ)

Угорщина проявляла нездоровий інтерес до українського Закарпаття ще тоді, коли була близькою до СРСР соціалістичною республікою. Про це свідчать розсекречені документи КГБ, знайдені в архіві СБУ. 

Комітет держбезпеки радянської України приділяв Закарпаттю особливу увагу - як і іншим регіонам, що увійшли до складу республіки під час Другої світової війни.

Влада СРСР побоювалася, що Угорщина тишком-нишком підігріватиме сепаратизм серед тамтешніх угорців у розрахунку колись повернути ці території. Робота в цьому напрямку, на думку КГБ, велася навіть попри те, що ця сусідня держави входила до “соцтабору”, тобто радянської сфери впливу, і після 1956 року лишалася стабільно лояльною.

Київські чекісти час від часу звітували керівництву української Компартії про стан справ та настрої людей у потенційно неспокійній області. Наприклад, у березні 1981 року головний “кагебіст” республіки Віталій Федорчук відправив лідеру УРСР Володимиру Щербицькому записку “про негативні процеси серед частини угорського населення Закарпаття”.

На початку документу зазначається, що СРСР забезпечує угорській меншині всі національні права (власні школи та газети, література та концерти їхньою мовою). А більшість її представників, у свою чергу, сповідує “справжній радянський патріотизм”, “правильно сприймає та всіляко підтримує політику КПРС”.

Проте були серед закарпатських угорців і ті, чия “благонадійність” викликала сумніви. Вони слухали передачі антирадянських радіостанцій угорською мовою та листувалися з родичами, що жили на Заході. А ще дивилися телебачення Угорщини, сигнал якого доходив до Закарпаття. Порядки в цій державі були більш ліберальними, ніж в СРСР - недарма її називали “найбільш веселим бараком соцтабору”.

Потрапляли через західний кордон і книжки (переважно історичні), в яких Закарпаття називали “споконвічно угорським”. У спецслужбі тоді зазначали, що варто посилити поштовий, прикордонний та митний контроль, аби завадити ввезенню шкідливих проугорських матеріалів. Обком партії вирішив більше “налягати” на радянську пропаганду.

Суттєво побільшало повідомлень про Угорщину та Закарпаття на межі 80-х - 90-х років минулого століття. Комуністичний режим по обидва боки кордону помітно хитався - і в цих умовах ситуація виглядала більш загрозливою. Тепер занепокоєння КГБ викликали не книжки чи телепередачі, а серйозніші речі - насамперед дії та заяви угорських посадовців.

У лютому 1988 року Комітет держбезпеки повідомляв Щербицькому про візит консула Угорщини в Києві Андреаша Палді на Закарпаття. Під час зустрічі з місцевими мешканцями дипломат заявив, що радянські угорці зазнають утисків, а його держава має захищати їхні інтереси та права.

Палді висловив невдоволення недостатньою, на його думку, кількістю уроків угорської мови та літератури в закарпатських школах та відсутністю курсу історії Угорщини. Іншою проблемою, за словами консула, була нестача угорськомовних табличок та вивісок. Нещодавно створеному центру гунгарології (тобто вивчення угорської мови, історії та культури) Ужгородського університету гість подарував ЕОМ (комп’ютер).

В розмові з директором закарпатської дослідної станції “Бакта” Палді зазначив, що в органах влади краю та республіки замало угорців. Він озвучив ідею про створення національної автономії на території Берегівського, Виноградівського, а також частини Мукачівського та Ужгородського районів.

Місцеві угорці сприйняли слова дипломата як “спроби відродження угорського духу”.

Ще більше кроків у бік Закарпаття Угорщина почала після падіння комуністичного режиму восени 1989 року. У січні 1990-го КГБ зазначав, що прикордонний угорський Саболч-Сатмарський регіон (медьє) планують перейменувати в Саболч-Сатмар-Берегівський (тобто додати назву закарпатського району). 

“За задумом угорської сторони, це певною мірою може стимулювати зростання “національної самосвідомості” населення Берегівського району Закарпатської області УРСР, що переважно складається з етнічних угорців”, - повідомляла радянська спецслужба.

Перейменування згодом дійсно відбулося. Медьє і сьогодні має назву Саболч-Сатмар-Берег. На його прапорі та гербі присутні символи Берегівського району Закарпаття

Ще одним способом збільшення проугорських настроїв у регіоні спецслужба вважала плани щодо відкриття консульства в Ужгороді. Дипломатична установа запрацювала наступного року.

У документі також йдеться про інтерес спецслужб Угорщини до можливості обрання угорських активістів Закарпаття до Верховної Ради УРСР (вибори відбулися згодом, жоден угорець не став депутатом парламенту), а також до невдоволення представників нацменшини тодішніми економічними проблемами в СРСР.

Восени 1990-го про сепаратистські настрої в регіонах УРСР голові Верховної Ради Леоніду Кравчуку повідомляв в.о. голови КГБ республіки Євген Марчук. Він звертає увагу на заклики деяких угорських політиків відродити “Велику Угорщину” і “повернути Закарпаття”, а також створити уповноваженого з питань цього регіону в уряді країни. Крім того, в повідомленні згадано надруковані в сусідній державі карти Угорщини з Закарпаттям.

На початку 1990-х в умовах колапсу СРСР попри всі згадані кроки угорська влада не вчиняла ніяких активних дій щодо Закарпаття. Схоже, західний сусід обрав тактику “м'якої сили”, яка лише в останні роки стала більш явною.

Едуард Андрющенко, INSIDER

05 лютого 2020р.

Теги: Угорщина, угорці, автономія, Закарпаття

Коментарі

Крук. 2020-02-10 / 22:51:53
До всім читаючого.Може я помиляюся,але за тобов плаче поїзд в один кінецьУжгород-Калима,туда тобі,на Росію...

Вуву 2020-02-09 / 23:53:59
Дивлюсь скільки відгуків.
Значить стаття актуальна.
Значить "болить" ...
Значить дійсно проблема задавнена і потребує нагального вирішення у високих урядових кабінетах.
А те що ми пишемо і виказуємо свойі думки і погляди ...
Так це є чорнова робота яка змушує наших чиновників працювати і щось робити.
Зрештою елементарно реагувати на наші проблеми і суспільні виклики.

Byby ... До всім читаючим 2020-02-09 / 23:47:38
Ну написав як є.
А як ... Є більшість і так розуміє.
(Хай кожен по своєму).
Пан доктор мабуть сказав би так.
... Діагноз зрозумілий.
А от чим і як лікувати ???
Ps.
Давай якщо можеш шляхи реалізаційі а ні ... То хочаб методи і напрямки .

Адмін 2020-02-09 / 20:32:48


До "всім читаючим"

Зміст цього вашого коментаря докорінно відрізняється від видаленого. Тут навіть заперечити по суті нема що. Тому, попри те, щоу цьому випадку має місце невмотивоване і безпідставне звинувачення на адресу Адміністрації сайту, його не буде видалено.

Але надалі тримайте себе в руках.


Всім читаючим 2020-02-09 / 20:07:31
Якщо в констатації реальних фактів ви бачите Українофобію- то у вас можливо паранойя чи фобія.
Це не українофобія, а - реальна правда, яка вам очі коле. Ви правди боїтеся як заєць бубна. Тому і видаляєте коментарі- для створення видимості того, щолише ваша думка і схожі вашої є єдиноправильні- істина в останній інтанції, - але це не так. Реальність інша. І на жаль вона не райдужна для більшості народа України і неважливо якої національності і перспективи також не райдужні ... Держава на Україні - є інструментом наживи і збагачення компрадорської олігархічної клептократичної української псевдоеліти, незалежно від її політичного забарвлення чи сині чи оранжеві чи червоно-чорні чи інші. Це все деструкція, яка ніколи по спрявжньому не спрямована на покращення життя для всього народу, а в першу чергу на власне збагачення, своїх кланів, родичів...
Чим далі тим іде все до гіршого. І не будемо перераховувати всі моменти і всі факти - їх знають всі. І статистичні дані вам у поміч.
Як казав Христос по плодам їх пізнаєте їх.
Тому не треба вішати людям лапшу на уши і мозги їм промивати. Бо люди вже розуміють причину того від чого їх життя тут на Україні стає гірше і гірше...
Лише купка псевдо-еліти, яка прикривається лозунгами процвітає і жирує, паразитуючи тут на Україні на її населенню, висосуючи соки як паразит.
І ви це прекрасно розумієте, будучи на поводку і напідкормці у когось із них.
Ви спитайте у простих людей все, що вони думають про то що твориться, а не створюйте видимість фальшивого і пафосного ура-патріотизму,який вигідний пануючому в Україні олігархічно-клептократичному компрадорському і антинародному, антидержавному режиму,який ВИ ТУТ ЗАХИЩАЄТЕ в кінцевому підсумку. а не видаляйте правду.

Говерла 2020-02-08 / 18:31:32
до: До Говерли "Є кордони України ..."
То я ж вам їх і назвав. В межах свого і маємо жити, нам чуже не потрібне.
Зважте, що в багатьох тим місцях українці є безправні і пригнічені.

Всім читаючим 2020-02-08 / 18:08:55


Українофобія. Якщо для вас така погана і безперспективна Україна - маєте вибір, куди виїхати. А ми тут дамо собі раду і без вас. Коментар видалено. Адмін


До макс 2020-02-08 / 16:34:51
До іншої планети ще дістатися треба. Це не актуально.

До Говерли 2020-02-08 / 16:33:08
Є кордони України і в їхніх межах треба нормальне життя.

Макс 2020-02-07 / 22:58:51
До говерли ,якщо на іншій планеті якщо знайдуть життя то ви всім будете розказувать що то мабуть українці або їх дуже близькі родичі

Говерла 2020-02-07 / 19:30:33
до: До Макс
А Паннонія?
А Холмщина, Перемышль?
А Смоленськ, Воронеж, Брянськ, Курск, Білгород, Ростов, Кубань?
...

До Макс 2020-02-07 / 19:14:54
У мого КДБ сєпарня гріла б нари. Подумати погано про Україну боялися б. Корупціонери по тюрмах теж. Не було б окупованого ні Донбасу, ні Криму.

Макс 2020-02-07 / 15:48:29
А ви як тодішнє кгб точно

До Кісі 2020-02-07 / 14:50:28
При совку КДБ службу несло. А що ці зебарани роблять? По клубах бляdують? Погони на гівно чіпляють вже.

Кісі 2020-02-07 / 01:51:55
Це тому, що, як бачимо, Будапешт однаково діяв на Закарпатті і при совку, і тепер

Вуву 2020-02-06 / 21:23:04
Екологічна проблема це одно.
А от чого до соболч - сатмарщини
Приписали наш БЕРЕГ(ово)
ЦЕ ПИТАННЯ НА СЬОГОДНІ # 1.
ЗАЗІХАННЯ НА НАШУ ТЕРИТОРІЮ ...
ЦЕ ВЖЕ ПРИВІД ДО РОЗГЛЯДУ В МІЖНАРОДНИХ СУДАХ І НА ЗАСІДАННЯХ
ПАРЕ ТАК ЄВРОПАРЛАМЕНТУ.
---------------------
Хунів з ЄС ТРЕБА ВИМІТАТИ.

сорри 2020-02-06 / 20:26:39
Почалося переведення стрілок :) А може мухи - окремо, котлети - окремо?

Magyar-Hun 2020-02-06 / 15:20:33
60 тон, не 20, і за одну добу, 4е лютого. То не мусор, а агенти СБУ у маскіровці!

Макс 2020-02-06 / 14:45:48
Бачили б ви сьогодні фейсбук угорці виставили відео за ці три дні виловили майже 20тонн нашого сміття з тиси

Макс 2020-02-06 / 14:19:19


Свої фантазії залиште при собі. За апелювання до адміністрації сайту автоматичне видалення. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини