17 березня в Ужгороді – вирішальний суд у справі скасування "екологічного висновку" щодо будівництва ВЕС на Боржаві (ФОТО)

Громадський рух "Save Borzhava" закликає всіх, хто має змогу, прийти і підтримати збереження Боржавських полонин своєю присутністю на, ймовірно, остаточному судовому засіданні у завтра, 17 березня.

17 березня в Ужгороді – вирішальний суд у справі скасування "екологічного висновку" щодо будівництва ВЕС на Боржаві (ФОТО)

У вівторок, 17 березня о 8:40, в Закарпатському окружному адміністративному суді має відбутись, ймовірно, вирішальне судове засідання в резонансній справі щодо скасування скандального висновку, який визначає припустимість будівництва вітрової електростанції на Полонині Боржава. Оскаржуваний висновок був виданий у березні 2019 року Департаментом екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА. 

Про це повідомляє Всеукраїнський громадський рух "Save Borzhava".

Суддя Т. Скраль має завершити дослідження доказів, а саме - звіт з ОВД, який в значній частині сфальшований, і виданий на його підставі висновок з ОВД, що і є предметом оскарження в даній справі. Опісля -  дебати сторін та нарадча кімната.

На минулому засіданні 12 березня, яке тривало майже 8 годин, суд розпочав досліджував докази, які разом із іншими матеріалами склали 5 томів.

Так виявилось, що відповідач - Департамент екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА, приймаючи рішення про припустимість будівництва, брав до уваги лише детальні плани території, розроблені на замовлення Свалявської і Воловецької райдержадміністрацій для будівництва ВЕС. Однак не врахував два документи обласного рівня, затверджені облрадою: Схему планування території Закарпатської області і Схему екомережі. У той же час, вказані ДПТ суперечать обом документам, адже Схема планування відносить більшу частину території планованої діяльності до рекреаційної і туристичної  зони, а Схема екомережі – до ключової території екологічної мережі. 

Представник Відповідача Ю.Шпонтак намагався ввести суд в оману, надавши недостовірну інформацію про те, що начебто до ключових зон екомережі включаються лише заповідні території. Цю думку також просував «експерт у всіх галузях наук», професор С. Поп. Однак, така інформація не відповідає дійсності – адже віднесення територій до ключових зон екомережі ніяк не пов’язане із тим, чи мають вони будь-який інший природоохоронний статус. Має значення лише фактична природна цінність території.

На засіданні були також розглянуті письмові докази у вигляді листів від провідних наукових установ, надані захисниками Боржави. В них чітко показано, що звіт з ОВД, підготований забудовником, містить неповну і в деяких частинах недостовірну інформацію, а плановане будівництво призведе до катастрофічних і незворотних наслідків для екосистеми та господарства регіону, що є неприпустимим. 

Адвокати ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» заперечували належність цих доказів, стверджуючи, що вони суб’єктивні  і написані людьми з невідомою кваліфікацією. І це, незважаючи на те, що листи є офіційними і підписані директорами і заступниками директорів профільних інститутів і університетів НАН України, академіками, кандидатами і докторами наук. 

На цьому засіданні їх представляв ще один адвокат Андрій Ракущинець, який обрав стратегію заперечення будь-яких наших аргументів за формальними ознаками. Крім того, він поводився дуже нахабно, безцеремонно втручався у виступи інших учасників справи і наприкінці засідання отримав «останнє попередження» від суду перед застосуванням санкцій. 

Представники забудовника на підкріплення своєї позиції надали два «експертних висновки»: один – на 80% скопійований з оскаржуваного висновку з ОВД (не видалені навіть граматичні і синтаксичні помилки), на основі чого автор «доводить» безпечність проекту. В іншому документі наводяться парадоксальні висновки про те, що будівельні роботи призведуть до «радикального зниження» ерозійних процесів та інших небезпечних явищ на Полонині Боржава і позитивно вплинуть на стан підземних вод. 

Зважпаючи на це, захисники Боржави зі всеукраїнського руху «Врятуй Боржаву» доводять, що Звіт з ОВД значною мірою сфальшований, містить недостовірну інформацію і значно применшує ризики для довкілля, господарства, безпеки громадян і розвитку туризму у регіоні. Адже вся територія планованого будівництва є зсувонебезпечною, під час будівництва будуть порушені водоносні горизонти, будуть знищені представники рідкісних видів флори і фауни, що захищаються міжнародним та українським законодавством. Ландшафт буде незворотно спотворено, що різко знизить привабливість полонини для туристів і, відповідно, негативно вплине на економіку регіону. Особливо наголошується на тому факті, що Департамент був проінформований представниками громадськості про недостовірну інформацію, наведену у звіті, під час обговорення проекту. Незважаючи на це, уповноважений орган не врахував цю інформацію і прийняв необґрунтоване рішення про припустимість будівництва. Тож екоактивісти вимагають скасування незаконного висновку з оцінки впливу на довкілля. Аджеполонина Боржава – це гірська рекреаційна зона і природоохоронна територія міжнародного значення. Будь-яка промислова забудова цього унікального куточка Карпат є неприпустимою.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, нещодавно Постійний Комітет Бернської конвенції рекомендував владі України призупинити проект ВЕС на закарпатській Боржаві.

16 березня 2020р.

Теги: висновок, скасування, Боржава

Коментарі

чита-чу 2020-03-16 / 17:10:49
коли в україні і так надлишок електроенергії вона її експортує тоді для чого нищити природу де тут економічна необхідність чи доцільність і це стосується не тільки вітряків а і так званих міні гес будуйте сміттєпереробні заводи щоб горяни мали можливість кудись сміття дівати а не викидати в річки та потічки ми ж не африка чи може й справді африка

Адмін 2020-03-16 / 15:01:16


Через карантин суд щодо скасування висновку по ВЕС на закарпатській Боржаві планують тільки за участі сторін та ЗМІ



https://zakarpattya.net.ua/News/200356-Cherez-karantyn-sud-shchodo-skasuvannia-vysnovku-po-VES-na-zakarpatskii-Borzhavi-planuiut-tilky-za-uchasti-storin-ta-ZMI


читач 2020-03-16 / 11:43:26
ліпше най лед на 50 метру літать, чим радіация

читач 2020-03-16 / 11:40:23
вутки хочете брати заряд своїх гаджету ай тесл, мало вам Чернобиля. Откажіться от електрики хоть на місяць а дале піартеся

читач 2020-03-16 / 11:34:22
ліпше киби тобі в кертикові атомну електро станцію поклали. Каждоє гойкать але електрику подавай, шо ви думаєте же вона береся із стовбу

бержава 2020-03-16 / 11:12:23
то що створювала природа мільйони років для всіх людей тепер хотять понищити й паплюжити за пару зелених папірців туркам звичайно краще щоб закарпатці їздили до них відпочивати але коли свої ж місцеві рубають під собою дерево це вже занадто а де любов до свого краю

Nik 2020-03-16 / 10:50:17
А ДЕ СТАРИЙ ЕКСПЕРТ,ПОП де? Мае час i здоровя старий пень лазити по таких тусовках! ЧОМУ не НА РОБОТI?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини