У захисників Боржави увірвався терпець: вимагають відміни злочинних документів і притягнення до відповідальності причетних чиновників

Захисники унікальної частини Українських Карпат - полонини Боржава, яку намагаються знищити вітряками захланні доморощені олігархи та їх місцева прислуга, написали відкритого листа, у якому коротко описали суть боротьби, що триває вже рік, а також поставили перед владою чітку вимогу скасувати злочинні документи, видані Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА та Свалявською та Воловецькою РДА, і притягнути "до відповідальності всіх причетних до просування цього нищівного проекту посадових осіб та публічної чіткої позиції обласної влади".

У захисників Боржави увірвався терпець: вимагають відміни злочинних документів і притягнення до відповідальності причетних чиновників

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Ми, небайдужі представники громадськості, екологічних,  наукових, туристичних та спортивних спільнот, обурені та публічно засуджуємо злочинну позицію Департамента екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА в питанні лобіювання гігантських вітряків на Боржаві.

Головний "екологічний департамент" Закарпаття по суті просуває і захищає нищівний проект забудови  Боржавських полонин замість того, щоб виконувати свою профільну функцію і  запобігати шкоді, яку таке масштабне будівництво може нанести навколишньому середовищу.

Нещодавно громадським рухом "Врятуй Боржаву" було візуально продемонстровано масштаби земляних робіт при будівництві ВЕС і ту шкоду, яку вони незворотньо нанесуть чутливій екосистемі гірської полонини і господарству регіону. Інфографіка Іштвана Цапа та Артура Рущака  набула великого розголосу і викликала обурення в соціальних мережах, отримавши понад 1200 репостів всього лише за два дні. Таким чином вчергове були опубліковані факти очевидно недостовірних відомостей у Висновку з оцінки впливу на довкілля, який видав даний Департамент.

В умовах глобальних змін клімату, погіршення стану повітря і нестачі водних ресурсів Карпати залишаються своєрідним «банком» чистого повітря і води не тільки для нашої країни, а і для Східної Європи. На Боржавському масиві формується значна частина стоку цілого ряду річок і потічків, які живлять Тису – транскордонну водну артерію і важливу частину головного водотоку Європи – Дунаю. При цьому, згідно з застереженнями Басейнового управління водних ресурсіа річки Тиса, будь-яка будівельна діяльність на території Полонини Боржава буде мати негативний вплив на стан ґрунтів, посилення ерозійних процесів, що призведе до погіршення умов проходження паводків і спричинить негативний вплив на стан поверхневих вод.

Водоносні горизонти на Полонині Боржава залягають, починаючи з глибини близько 3 метрів. При цьому, згідно з документацією забудовника, для фундаментів під вітрові установки на крутих схилах Боржавських полонин будуть влаштовуватись буро-набивні палі глибиною 15-20 метрів. З урахуванням товщини плити фундаменту і попереднього зрізання схилів для вирівнювання будівельних майданчиків, заглиблення у товщу нестійких порід Боржавського хребта буде відбуватись на глибину 5-ти поверхового будинку і глибше! Це неодмінно призведе до втручання у водоносні горизонти і порушення гідрологічного режиму території. Володіючи всією цією інформацією, Департамент екології цинічно стверджує, що негативного впливу на воду і ґрунти від будівництва не буде.

Департаменту була надана вся необхідна інформація про негативні явища, які є характерними для території планованого будівництва, зокрема, зсуви, селі, обвали і навіть землетруси (на цій території зафіксовані землетруси до 7 балів!) Незважаючи на це, Департамент прийняв рішення про безпечність і припустимість такого будівництва.

Про цей небезпечний проект вже говорять і поза межами України, оскільки, допустивши скандальне будівництво, Україна порушить свої міжнародні зобов’язання у рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції). Адже вся територія планованого будівництва входить до об’єкту Смарагдової мережі, затвердженої Радою Європи, – мережі територій особливого природоохоронного інтересу, які мають ключове значення для збереження біологічного різноманіття у Європі. Постійний комітет Бернської конвенції вже звернувся до Міністерства енергетики та захисту довкілля з рекомендацією зупинити цей проект для виконання його незалежної екологічної  експертизи.

Реалізація проекту не лише завдасть непоправної шкоди природі, але і зробить неможливим розвиток туризму і багатьох видів спорту, серед них – і кілька національних видів, для яких Полонина Боржава має ключове значення. Це призведе до погіршення соціально-економічних умов у регіоні, значною мірою пов’язаних з розвитком галузі туризму і рекреації.

Про грубу невідповідність даної планованої діяльності головному містобудівному документу області - Схемі планування Закарпатської області зауважив головний архітектор Закарпаття М.Пігуляк. Який чітко зазначив, що території Боржавських полонин  зарезервовані для формування туристично-рекреаційних зон, гірсько-рекреаційних комплексів і одночасно віднесені до проектних територій  створення нових та розширення існуючих об'єктів ПЗФ, що не сумісно із розміщенням об'єктів промислової енергетики.

Всі ці факти та багато інших всупереч законодавству свідомо не були враховані Департаментом при проведені оцінки впливу на довкілля. Була грубо порушена процедура проведення громадських слухань і свідомо проігноровані зауваження фахівців, а відповідь на них фактично давав не департамент, а забудовник.

Враховуючи вищезазначене, захисники Боржави публічно вимагають скасування цього злочинного анти-екологічного висновку Департамента екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, а також інших документів, виданих з порушенням законодавства, зокрема, Детальних планів території для будівництва вітрової електростанції, затверджених відповідними рішеннями Свалявської та Воловецької районних адміністрацій. Також ми вимагаємо притягнення до відповідальності всіх причетних до просування цього нищівного проекту посадових осіб та публічної чіткої позиції обласної влади.

 

28 січня 2020р.

Теги: Боржава, полонина, вітряки, ВЕС

Коментарі

Турист 2020-02-16 / 11:19:24
Вітряки на Боржаві??? Нехай на голові собі поставлять по вітряку, вся наша влада і всі ті дебілоїди хто задумав цей проект!!! Ще в Європу хочете, мало того що річки повні мусора,ліси нищаться, та вже й за такий прекрасний уголок як Боржавські полонини взялися. Ганьба Вам! З таким підходом і такою політикою-це пропаща країна!!!

Закарпатський заробітчанин 2020-02-08 / 12:18:31
якщо зважити, скільки буде коштувати такий проект і однозначний ефект від його пливу на довкілля (мова йде не про аварію чи якийсь форс-мажор внаслідок природник катаклізмів чи людського фактору), а також той енергетичний пшик, який це потім дасть у порівнянні з актуальним споживанням електроенергії, яке наполовину покривається ядерною електроенергією, то стає очевидним суцільна безглуздість всіх цих проектів по зеленій енергетиці. краще би ті гроші інвестували до модернізації існуючих АЕС, щоб запобігти можливим аваріям та покращити загальний рівень ядерної безпеки на таких об"єктах. або приєднати бурштинський енергоострів до загальної енергосистеми України. а не годувати зелених грантоїдів та викидувати шалені бабки на всяку фантасмагорію з вітряками та сонячними панелями з яких потім електроенергії, що з гуся води, коли подивишся на реальні цифри у сучасній енергетиці.

Катерина 2020-01-31 / 19:25:05
Проблема не тут.
Проблема в тому, що уже навіть сам "ЗЕ" у цій країні ніх@я не рішає!
Сценарій йому пише не український народ, а зовсім в іншому місці.
Саме сценарій, бо де б він не виступав, своїми словами він не говорить......він банально читає те, що йому написали.....інколи запинаючись від нерозбірливості чи дрібноти шрифту.....точ-точ як Янек свого часу......слава Богу, що ще не матюкаючись на такий запутаний текст.
Відверто кажучи, була значно кращої думки про нього.
Навіть після скандалу із записами в кабінеті Гончарука, не зміг нічого кращого придумати, аніж на камеру з перекошеним від образи обличчям та сльозними очима промямлити фразу стосовно другого шансу.
Промямлив те, що було йому сказано.....сказано не Богданом чи Коломойським....напевно, навіть не Пінчуком.......
Промямлив якісь дручення....доручення, на які Гончарук поклав великий, товстий та жилавий.....поклав, бо робив і робить рівно навпаки, щоб з екранів "ЗЕ" народу не обійцяв......поклав, бо просто поклав не лише на доручення, але й на того, хто ці доручення йому озвучив.....поклав, бо не "ЗЕ" буде рішати , що і як він має робити.
От коли бачу таке, стає соромно....соромно за країну....соромно за народ, який йому повірив.....соромно, що з української нації роблять папуасів, як на інших записах нас назвав Гончарук.

соціо 2020-01-31 / 15:08:35
Мусор: виробник має нести відповідальність за склянки і бляшанки.Оплатити утелиризацію,заплатити за збір,кошти там є точно!

*** 2020-01-31 / 15:03:39
Дуже освічені люди. Люди знають край,політику його,економіку,культуру,АПК,соціум. Колгоспи були у Англії -30-40р. Колгоспники зараз збирають:авокадо і мандарини на Сході.Інвестиції треба на просторах,а не на червениці.Робіть курс на Східні області України!

Катерина 2020-01-31 / 13:47:37


Коментар видалено. Адмін


Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-31 / 10:11:35
Вася Залупкін, у вас також почнуться перепади з гормональною секрецією наднирочників.
Правда, оскільки ви не є жіночої статі, то скорочення надоїв молока вам не загрожуватиме.

А у кого почнуться проблеми - то запрошуємо до лікування методом інформаційної медицини. Ось тут є опис, як це відбувається:
https://jarmarok.com.ua/oaFR7dLLNxm-пропону-мо-діагностику-і-лікування-за-методом-інформаційної-терапії-лікування-відбува-ться-на-віддал

ВАЖЛИВО!!!
Метод інформаційної терапії дозволяє лікувати людей віддалено. Наразі один наш пацієнт перебуває в Черногорії, а лікувальні сигнали йдуть з Києва (по прямій приблизно 1250 км). Причому, зважте, сигнал з Києва до Чорногорії йде пасивний, тобто, немає електричного генератора; слабий сигнал генерований просто кімнатною температурою. Але сигнал доходе до хворого і приносить до його організму правильні частоти для перебудови організму на здорове функціонування. Це все - дуже тонкі речі і нехтувати їми НЕ МОЖНА.

А які руйнівні дії на здоров'я чекати від пропонованих вітряків??? Наслідки на довгу перспективу будуть жахливі. Вже в Західній Європі народ потерпає від хронічних недуг невизначеного походження. Оце ж те "невизначене походження" і зумовлене техногенним впливом на довкілля діяльністю людини. Нащо українцям йти цим згубним шляхом, коли є свої найпередовіші технології з генерації енергії - технології, дружні до природи і людини.

Єдине, що лишилося, це добрати до влади осіб, у яких в головах структурований розум, а не капуста.




Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-31 / 09:45:10
Дослідники з західних карїн також вказують на те, що оцей інфразвук фіксують навіть на віддалі 80 км від вітрового генератора. Далі за 80 км вони вже не їздили для вимірів, але зробили припущення, що інфразвукові сигнали здатні сягати віддалей в сотні кілометрів.

Це значить, що з виходячи з лопатей вітряків розташованих на Карпатських горах інфразвук буде спричиняти надмірну горомональну секрецію не тільки у мишей та свиней, котрі живуть в Закрапатті, але також і у тих осіб, які надали дозвіл на встановлення цього паскудства на Боржавському хребті, а саме:
- юристу-посереднику з пулу Колегіум-груп Пазині Ростилаву (м. Ужгород),
- заробітчанину-експерту з УжНУ: Попу Степану - зав. катедри фіз. геогр. та рац. природокористування,
- Пересоляк Владиславу - зав. катедри землевпорядкування та зем. реєстру,
- Приходько Володимиру - зав. катедри міжнар.економ. зв'язків,
- Кіндрату Олексію - голові асоціації будівельників Закарпаття,
- Потішу Л.- зав. катедри лісництва,
- Метелешко О. - доценту катедри ентомол. та збереження біорізноманіття,
- Микита М.- доцентові катедри фіз. географії та раціон. природокористування,
- Мигаль А.- доцентові катедри лісництва,
- екологам з Відділу екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА,
- Чекомасовій Наталії - директорці Відділу дозвільних процедур ДАБІ України (м. Київ),
- Строкачу О. - колишньому безголловому голова ДАБІ України,
а також і самому Геннадію Москалю - іті його поза хатою.

Вася 2020-01-31 / 09:39:27
А Krasnoholovets Залупкін доказує ,що в горах дельфіни і морські котики , густина повітря одинакова як і морської води.Хоч він і професор. Усе відносно.

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-31 / 09:11:41
Ось в моєму перекладі з англійської мови виривки з списку висновків оглядової статті:

Low Frequency Noise and Infrasound (2006)
http://wiseenergy.org/Energy/Health/Infrasound_and_land_based_animals.pdf

Низькочастотний шум і інфразвук

У китів, дельфінів та морських котиків виявлені ознаки виснаження від впливу різного рівня шуму на низьких частотах та з різних джерел. Дослідження показали, що під водою низький звук і шум пошкоджує рибні вуха. Дослідження поведінки риб показує, що риба стала дезорієнтованою та, отже, вразливою.

Існує велика кількість статей, які містять посилання на вплив інфразвуку на людину. Загальний результат завжди виглядає залежним від часу опромінення у поєднанні з рівнями дБ та Гц. Кілька секунд - це все, що потрібно для дуже низьких Гц та високого рівня ДБ, перш ніж виникнуть серйозні проблеми. Навіть на рівні дБ, як правило, зручним для прослуховування музики, наприклад, якщо рівень Гц низький, то повідомляють про значну побічну реакцію.

Занепокоєння наслідками інфразвуку явно реально, незалежно від того, чи мова йде про людей, морського життя або сухопутних та прісноводних істот, і в крайньому випадку результати високого рівня впливу можуть бути смертельними. Навіть порівняно низький рівень інфразвуку може виснажувати та створювати занепокоєння.

Лабораторні дослідження на тваринах були переглянуті; видно, що у суб'єктів регулярно трапляються деформації, пошкодження та погіршення стану. Досліджували тварин, яких піддавали кількагодинному впливу на добу шуму та інфразвуку при помірних та високих рівнях інтенсивності. Риба та водні істоти, що живуть у ставках та озерах, безумовно, також не змогли уникнути впливу цього опромінення.

Експерименти показали, що непрямі наслідки можуть виникнути внаслідок впливу шуму через маскуючий ефект. Вважають, що звуки вітрогенераторів маскували небезпеку обертання лопатей і це спричинило загибель великої кількості птахів. У звіті зроблено висновок, що птахи, ймовірно, не могли чути шум лопатей, так як і люди не можуть чути, і птахи не бачили вітряки через розмазаний рух лопатей.

Були проведені дослідження впливу шуму на деякі види птахів. Низький частотний шум спричинив дезорієнтацію у пересуванні птахів і був достатньо потужним, що призвело до суттєвого скорочення чисельності племінних порід у досліджуваних районах.

На кіз негативно впливали шуми від роботи лопатей, що призводило до зниження надою молока. Свині страждали надмірною гормональною секрецією, а також затримкою води та натрію після того, як піддавалися постійному шуму протягом декількох днів.

Диких мишей, захоплених на полі з шумовим генератором, порівнювали з мишами з сільської місцевості до миші не були під високим рівнем звуку. Шум був визнаний домінуючим стресовим фактором, що спричинило перепади ваги надниркових залоз.

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-31 / 08:48:49
Тут Вася Пупкин правильно пише,
що треба надали докажи дії інфразвукових випромінювань.
От хай ці особи, які бажають встановлювати вітряки,
організують українських науковців, заплатять їм кошти
і отримають висновки стосовно дії вітряків на довкілля.
Оскільки закордонні дослідження вказують на дуже
шкіливі наслідки від дії цього мотлоху.

Вася 2020-01-31 / 07:32:24
Будь-ласка, якісь пруфи про інфразвукові випромінювання, що знищують живність в студію. Так, а кримінальна справа має бути, правда проти тих, що явно, відкрито саботують самий більший інвестиційний проект в Закарпатську область.

Говерла до Вася 2020-01-30 / 23:11:18
Вася, ви не правий. І самі це знаєте.
Українці мать доволі гарних науковців які здатні провести аналіз проекту.
Цей проект був розглянутий різнии експертами і всі сказали "ні".
А якийсь Іван Іванко з 4-класною освітою буде продовжувати наполягати, що
в інших країнах вітряки таки стоять і крутяться (правда, недовго, бо часто ломляться).
В 2019 р. экологии Німеччини та Нідерландії повідомили, що вся живність в Північному і Балтійському морях вже практично вимерла від потужних інфразвукових випромінювань тих вітряків, які стоять вздовж всього морського узбережжя.
Вася, таких негативних пунктів дуууууже багато.
Головне зараз - розпочати кримінальні справи проти тих осіб, які почали протягувати
цей гнилий проект в Карпатах.


Вася 2020-01-30 / 22:46:18
до Говерла. Значить тоді весь світ по вашому неосвіДчений,бо у всьому світі по хребту вітряки стоять по всьому. Для брехунів, що людей підбурюють спеціальне місце в пеклі підготовлено.Вони користуються неграмотністю,непроінформованістю верховинців і грають на емоційному підбурюванню людей. Головне, щоб парапланеристи були довольні, вони заслужили. Дуже тужаться, щоб вітряків не було.Тут грає роль, чи місцеві їхні брехні будуть слухати.

Говерла до Педро 2020-01-30 / 21:47:53
Ви написали:
людина, що виступає проти вітряків є неосвідченою
Українською мовою має ути без "д":
людина, що виступає проти вітряків є неосвіченою
Це показує, зворонте, а саме, що особа, яка виступає за вітряки на місці гірського хребта
є неосвіченою і неграмотною...

Педро 2020-01-30 / 17:00:53
до Теріона. Ви правильно думаєте і багато де у світі громади так і роблять. Однак у нас громади поки-що дуже бідні і ніхто не захоче інвестувати разом в якийсь колгосп. Тому інвестиції саме, те що потрібно. Кожна людина, що виступає проти вітряків є неосвідченою та неграмотною. Їхніми думками треба нівелювати.Бо прогреса не буде

пішта 2020-01-30 / 16:07:42
А чого про річку боржаву засмічену нічого не кажуть не пишуть де пластмаси сміття тоннами де еКологи? не виплачують за це казати писати та зі сміттям щось вирішувати?? цього не треба

*** 2020-01-30 / 15:54:54
Яка червениця,кого там обігрівати,хіба овець і кіз. Людині треба?хліб,олію,бавовну,льон.Справді, це щось...?

Говерла 2020-01-30 / 12:26:05
А може вже настав той час, коли треба зпроваджувати смертну кару за садистські знущання над громадою? Що думають депутати ВР?

влад 2020-01-30 / 12:03:26
...борімося - поборемо!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини