Повернення "жовтого диявола" на Срібну Землю?

Після року простою внаслідок фактичного банкрутства Мужіївський золоторудник (Берегівський район Закарпатської області) має шанс на друге життя. Здається, знайшовся інвестор, готовий вкласти великі гроші у проект, на який покладалося чимало сподівань, але який зрештою приніс набагато більше розчарувань.

Повернення "жовтого диявола" на Срібну Землю?

Недарма перспектива реанімації великого промислового підприємства не викликає у місцевих жителів радощів. Чому? Спробуємо розібратися.

Як гора народила золоту мишу

Історія українського (точніше, закарпатського) золота доволі давня. Вона почалася ще в XVII столітті, коли турки, які окупували край разом з Угорщиною, до якої він тоді належав, примусили працювати на копальнях Мужіївської гори полонених слов’ян. (Фахівці-геологи згодом дивувалися професійності їхніх турецьких «колег» — ті примушували рити штольні не абиде, а прямо по золотих жилах. До початку промислового видобування руди в горі зберігалися рештки турецьких виробіток, зрідка знаходили навіть тогочасний рудокопний інвентар.) Пізніше ані австро-угорська, ані чеська, ані хортистська угорська влада не зацікавилася закарпатським золотом — настільки вдало турки зняли всі золоті «вершки». За радянської влади родовище про всяк випадок вивчала Закарпатська геологорозвідувальна експедиція, було споруджено кілька розвідувальних шахт і штолень. Однак про його промислове освоєння тоді не йшлося.

Влада ж незалежної України ідею стати золотодобувною державою сприйняла з ентузіазмом. Його посилювали дані геологічної розвідки, за якими запаси Мужіївського поліметалевого родовища були оцінені в 50 тонн золота, 800 тонн срібла, 400 тисяч тонн свинцю і 800 тисяч тонн цинку. Тобто, крім золота, родовище нашпиговане й цінними кольоровими металами, але магія слова «золото» відігравала для керівників різних рівнів таки головну роль. Не випадково перший президент України Леонід Кравчук на економічному форумі у Швейцарії в 1992 році заявив, що зробить ввірену йому державу лідером з добування золота в Європі, яка добуватиме по чотири-п’ять тонн жовтого металу на рік. (В усій Європі золота добувають близько 15 тонн на рік, тим часом у Росії — понад 1000 тонн.) Леонідові Макаровичу, щоправда, золотом зайнятися не судилося, бо втілювати його задуми заходилися лише в 1996 році, коли Кабінет міністрів ухвалив програму «Золото України». На перших порах сподівалися залучити іноземних інвесторів, які виявляли інтерес до закарпатського золота. Зокрема, мужіївським золотом усерйоз цікавились австралійці з компанії RGC, довго вивчали потенціал родовища, проте відмовилися від інвестування, за однією з версій, не отримавши згоди української влади на право мати контрольний пакет акцій. Були й інші потенціальні інвестори, але зрештою обійшлися власними силами, і в 1998 році Мужіївський золотополіметалевий рудник було здано в експлуатацію.

Але мало видобувати руду — з неї ще треба вилучити золото. Перебравши різні варіанти (наприклад, був і такий — возити руду на Придніпровський хімічний завод, що в Дніпродзержинську), зупинилися на необхідності мати власну збагачувальну фабрику. Її збудували 1999 року з готових модулів фактично на голому місці, в 12 кілометрах від села Мужієвого, за сусіднім селом Квасовим. Про суть роботи фабрики йтиметься нижче.

За браком місця опустимо кількарічну історію роботи комбінату (рудника і фабрики), з усіма нюансами в його реорганізаціях, економічними проблемами, що виникали регулярно внаслідок різних причин. Звернімося до факту — попри заявлені Кравчуком чотири-п’ять тонн золота на рік, реально рудник видав «на-гора» такі обсяги: 2000 рік — 136 кг, 2001 — 76 кг, 2002 — 16 (шістнадцять!), 2003 — 61 кг, 2004 — 161 кг, 2005 — 182 кг. Тобто за весь період експлуатації не добули й однієї тонни жовтого металу. Гора народила мишу, хай і золоту... Аби не звинуватили мене в непрофесійності, наведу слова Володимира Гоблика, який у 2005 році під час свого перебування на посаді заступника голови Закарпатської ОДА заявив, що, мовляв, рішення про добування золота на Мужіївському родовищі було мотивоване політичними причинами, а не економічною доцільністю. Пан Гоблик, певно, знав, що говорив — свого часу він сам керував цим підприємством. Визначити, у скільки обійшлася державі амбітна ідея стати першою в Європі з добування золота, наразі складно. Чи варта була шкурка вичинки і чому вона не стала золотим руном — питання непросте. У відкритих джерелах фігурують різні цифри, часом протилежні. Таким чином, резюмуємо — робіт на родовищі не ведуть уже понад рік. Хто на цьому проекті заробив (а в Україні завжди хтось заробляє навіть на найзбитковіших проектах) — завдання, певне, не газети, а більш компетентних органів. Ми ж можемо з упевненістю сказати, хто на ньому втратив.

Металевий смак «золотого хвоста»

Наприкінці 2007 року в закарпатських ЗМІ почали з’являтися новини про те, що маловідоме ТОВ «Світ» отримало від Закарпатської обласної ради дозвіл на геологічну розвідку родовищ у Мужієвому, інших селах Берегівського району і навіть у межах самого Берегового. Нібито саме «Світ» бажає стати інвестором і вкласти чималі кошти у практично збанкрутіле підприємство. Місцевим жителям ця новина, м’яко кажучи, не сподобалася. Відтак наприкінці листопада громада села Мужієвого, очолювана сільським головою Василем Фіцаєм, організувала опитування селян щодо надання дозволу ТОВ «Світ» на геологічну розвідку Квасівського та Берегівського поліметалічних родовищ (ці родовища розташовані на території Мужієвого). За словами Фіцая, майже 700 із 800 опитаних жителів Мужієвого висловилися проти надання такого дозволу. Далі свій протест висловила міська рада Берегового, яка також не дала згоди на розвідку на своїх землях. Мало того, на одній із сесій міськради було схвалено пропозицію звернутися до суду з клопотанням скасувати рішення сесії обласної ради щодо надання дозволу на вивчення та розвідку Берегівського родовища та призупинити дію цього рішення до винесення остаточного судового вердикту.

Чому ж жителі району (не можна казати, що всі, але переважна більшість — точно) так болісно сприймають нібито радісну новину? Адже на території району може знову запрацювати велике промислове підприємство, яке цілий рік простоює. Саме цей факт і не радує. Закарпатські журналісти, громадськість, фахівці давно б’ють на сполох. Адже з моменту пуску золоторудника село Мужієве опинилося в центрі екологічної небезпеки. Ще у 2006 році на сесії Берегівської районної ради головний еколог району Юрій Бандурович навів приголомшливі дані лабораторних експертиз води у криницях цього села: питна вода перенасичена важкими металами, що серйозно загрожує здоров’ю людей, які її споживають. Зокрема, згідно з аналізами, вміст свинцю у ній перевищує норму в 23 рази, кадмію — у вісім, у кілька разів вищий за допустимі норми вміст марганцю, заліза, цинку тощо. Виною всьому — відвали пустої породи, які утворилися внаслідок багаторічної діяльності Мужіївського золоторудника. Якщо точніше, то перші відвали з’явилися ще в 1962 році, коли поблизу Мужієвого почалася розробка поліметалічних руд. А наприкінці 90-х, після запуску рудника та збагачувальної фабрики поблизу села Квасового, рахунок пустій породі пішов на тисячі тонн. Нині обсяг відвалів гірських порід оцінюється приблизно в 150 тисяч тонн. І хоч звуться вони пустими, але містять чимало важких металів. Так, проби показали, що у воді, яка витікає з-під цих відвалів, вміст кадмію перевищує норму у 14000 (!) разів, а є ще свинець, марганець, мідь тощо. «Металева» вода потрапляє в колодязі жителів Мужієвого, а потім — у канал Верке, а звідти й в річку Латорицю. (Пізніше Ю.Бандурович навів і дані дослідження колодязної води у п’яти пунктах міста Берегового — вода там так само «зашкалювала» за показниками важких металів.)

Окрім відвалів, є й інша проблема — «хвости». На збагачувальній фабриці поблизу села Квасового золото вимивали з породи гравітаційним методом. Після цього пульпу (рідина з води та руди) звозили в колишній перлітовий кар’єр. Його обнесли дамбою і створили хвостосховище — озеро, заповнене кількома сотнями тисяч тонн коричневої багнюки. З одного боку, це справжнє «золоте озеро», бо в ньому залишається до половини того золота й срібла, що було в руді (гравітаційна технологія не дає змоги добувати з породи більше). З іншого боку — це вмістилище тих-таки важких металів, які потрапляють у воду й ґрунт. Крім того, важко спрогнозувати долю цього «озера». Якщо дамба не витримає, сотні тисяч тонн багнюки поповзуть униз...

Коли наприкінці 90-х запускали рудник і збагачувальну фабрику, місцевим жителям обіцяли збудувати об’їзну дорогу, водопровід, надати інші блага. Проте аж до вимушеної зупинки рудника десятки вантажівок із рудою щоденно йшли через Мужієве, добиваючи сільську дорогу й полишаючи за собою хмари пилюки. Чистої води селяни так і не дочекалися, натомість своя за цей час стала отруйною. Не сталося лише найгіршого — у регіон так і не прийшла технологія збагачення руди з допомогою ціанідів. Але в місцевих жителів немає гарантії, що небезпека їм не загрожує стати другим Байа Маре. (Нагадаємо: у 2000 році на цьому румунському золотодобувному підприємстві сталася найпотужніша екологічна катастрофа в Європі останніх часів; у результаті прориву дамби хвостосховища в Тису і Дунай потрапило близько 100 тисяч тонн відходів зі значним умістом ціанідів і важких металів. Тоді в річках загинуло понад 1200 тонн риби, для 2,5 млн. людей було забруднено джерело питної води.) Бо, як можна дізнатися з преси, у мужіївське родовище іноземні інвестори готові вкласти до 100 мільйонів доларів (це значно більше, ніж витратила Україна на свій «золотий проект» за весь час). Зрозуміло, що капіталісти не були б капіталістами, якби не мали наміру повернути ці гроші вони швидко і з доброю віддачею. До речі, хто вони, ці капіталісти, у випадку з Мужіївським золотом, до пуття ніхто не знає. За словами головного еколога Юрія Бандуровича, за «Світом» стоїть така собі Європейська мінеральна корпорація. Ця компанія, попри «європейську» назву, зайнята — як можна дізнатися з Інтернету (власне, з сайта самої компанії www.europeanminerals.com, бо російськомовний сегмент Інтернету практично нічого не видає), в основному потужним проектом на Варваринському золотоносному родовищі (Північний Казахстан).

Можна припустити, що потенційний інвестор збирається отримати чималі прибутки двома шляхами. По-перше, новий господар має переконати українську владу різних рівнів у тому, що ціанідна технологія є безпечною, і застосувати її. Видобуток золота з руди тоді підвищиться до майже 100% замість нинішніх 50%. Крім золота, великі надії покладають на значні запаси срібла, свинцю та інших металів, які містяться в руді. А чи вкладатимуть значні кошти в екологічну безпеку підприємства? Дуже сумнівно, бо це зменшить прибутковість. До того ж стопроцентної гарантії, що ніяких аварій при застосуванні ціанідів не станеться, ніхто не дасть. На золотодобувних підприємствах Румунії, Росії, Китаю аварії трапляються періодично. На жаль, ми в цьому розумінні (ставлення до жорстких норм безпеки) не кращі. Прикладів цього чимало, згадаймо бодай минулий рік — від аварії «фосфорного» потяга на Львівщині до низки вибухів на шахтах Донбасу. По-друге, скоріш за все, інвестор відмовиться від закритого методу видобування руди на Мужіївській горі. Коли запускали цей об’єкт, то пошкодували красиву гору із десятками гектарів лісу. Почали рити численні штольні, які з’єднували між собою, проходки кріпили арматурою, деревом і бетоном, пустоти заповнювали сумішшю породи й цементу. Всі ці роботи обходилися дуже дорого, важкими тягарем лягали на собівартість добутого золота. Чи не захоче інвестор піти простішим і дешевшим шляхом — просто зрити гору екскаваторами, аби нашвидкуруч вилучити з породи все цінне, продати добуті дорогоцінні та кольорові метали і податися геть, залишивши Берегівщину з «місячним пейзажем» замість Мужіївської гори та купою екологічних проблем?

І головне — чи потрібне взагалі перенаселеному Закарпаттю (яке здавна називали Срібною Землею) таке шкідливе підприємство? Історія свідчить, що добування золота ще жодної країни не ощасливило. Як перспектива мати в колись благодатному (а нині доволі проблемному в екологічному плані регіоні) об’єкт гірничої промисловості узгоджується планами розвитку тут туризму і рекреації? Зрештою, як добування золота та кольорових металів вписується в ухвалену Закарпатською обласною радою концепцію сталого розвитку? На ці запитання суспільство має дати чіткі відповіді...

Олег Супруненко, "Дзеркало тижня"
19 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

Мадяр 2008-01-31 / 13:11:00
А нет ли у авторов информации о золотых розсыпях царя Соломона? Случайно не в районе с. Соломоново они находились? Почему после работ по укреплению дамбы реки Тиса там такая активность?

Русин1 2008-01-19 / 08:46:00
Уже с первых дней приобретения Украиной независимости из лагеря национал-патриотов все громче, в контексте золото-стандартного мышления, начали раздаваться сетования, дескать, "...у батьки нема золотого запасу...". Уже 2 декабря 1991 г. вышло в свет постановление Президиума Верховного Совета Украины " О создании запаса драоценных металлов и драгоценных камней". Учреждена Государственная сокровищница Национального банка Украины.


По поручению премьер-министра НАН Украины приступила к разработке программы "Золото Украины". Наиболее активное участие в разработке указанной программы приняли академики Виктор Трефилов-директор Института проблем материаловедения, Ф.Овчаренко-директор Института коллоидной химии и химии воды и др. академические Институты соответствующего профиля.

Учитывая, что на территории Украины до описываемых событий не было разведано ни одного месторожэдения золота, все взоры были обращены на Мужиевское месторождение сульфидных полиметаллических свинцово-цинковых руд где золото и серебро являются попутными компонентами. Чтобы уяснить себе, что собственно представляет собой указанное месторождение сделаеи небольшой экскурс в проблематику золотодобычи.

В природных условиях преобладает самородная форма золота. По условиям образования месторождения золота разделяются на золоторудные (коренные) и рассыпные. В мире прежде всего интенсивно эксплуатируются рассыпные месторождения золота, имеющие основное значение и в запасах и в добыче (до 80%).

Разработка россыпей намного проще добычи рудного золота. Не случайно россыпи всегда и везде разрабатываются в первую очередь. россыпи залегают в верхнем слое земли, не глубже 60 м. Доступ к ним особых сложностей не представляет. В составе россыпей рыхлые породы, не требующие применения буровзрывных работ. И самое вожное-золото в россыпи находится в свободном состоянии, что исключает такой трудоемкий процесс как дробление и измельчение породы. Месторождения разрабатываюся открытым способом. Черпаки драги при движении захватывают золотосодержащий песок. Породу размывают сильной струей воды из специальных гидроустановок. при этом песка направляются на обогатительные устройства, а пустая порода в отвал.

Коренные (рудные) месторождения чаще всего представляют собой кварцевые золоторудные жилы. Концентрация золота и размеры частиц металла очень сильно разнятся.

Наиболее прогрессивной в горном деле принято считать открытую разработку. В мировой практике удельный весэтого способа постоянно растет, однако применяются и подземные разработки (прежде всего ЮАР). В случае шахтной добычи кроме необходимости строительства шахт имет место еше одно обстоятельство существенно усложняющее добычу золота из руд- большая крепость пород. О трудоемкости горных работ при такой добыче можно судить по цифрам. Для получения 1 кг. золота при его среднем содержании в руде 4-5 гр/т ( наиболее характерное содержание золота для рудников) необходимо отбить, выдать на поверхность, перемолоть и переработать 200-250 т руды. Второй этап -выделение из этой огромной массы породы того мизерного количества золота, которое в ней находится. причем, сделать это надо так, чтобы в процессе выделения, т.е. обогащения не потерять целевой металл.

Процесс обогащения руд остался таким, каким он был и в прежние времена. Бируни пишет так"...когда золото соединено с камнем, оно нуждается в размоле и его размалывают на жерновах, хотя толчение его при помощи толчеи вернее и лучше обеспечивает его качество...когда руда размолота и истолчена, его (золото) отделяют промывкой от породы и затем золото собирается посредством ртути, после этого оно отжимается в куске кожи. Оставшуюся ртуть удаляется выпариванием..."


В настоящее время вместо толчеи применяются дробилки (грохоты), шаровые или стрежневые мельницы, мельницы самоизмельчения. Измельчение руд осуществляется в мощных, тяжелых и достаточно громоздких установках. Сначала руда поступает в дробилки, справляющихся с кусками породы до 2 метров. проходя в дробилке специальными устройствами, руда измельчается до кусочков 8-9 мм. если частицы золота в руде очень малы, измельчение продолжается до превращения руды в пыль-размер частиц составляет сотые доли мм. нетрудно понять, что процесс подготовки руды-так называется описанная операция-дорогостоящий. Дробление руды сопровождается выделением тучь пыли, которую необходимо подавлять в виду ее чрезвычайной токсичности. Эта побочная операция стоит также больших средств. Процессы подготовки одинаковы для всех руд, независимо от способов дальнейшего извлеченя из них полезного ископаемого.

Если самородное золото находится в кварце и золотины не слишком малы, извлечение металла производится гравитационным способом. В основе этого способа лежит свойство золота интенсивно осаждаться в водной среде. Иногда концентрацию проводят в специальных спиральных и центробежных сепараторах и т.д. Одним словом, процесс обогащения сводится к получению концентрата- материала, в котором содержание золота на единицу массы во много раз больше чем в руде. Дальнейшая переработка концентрата осуществляется либо гидроиеталлургическими способами (растворение в цианидах) или амальгированием (обработкой ртутью) Итогом обогащения является "черновое золото". Черновое потому, что оно загрязнено разнообразными примесями.

Его дальнейшая очистка от примесей называется рафинированием. Эта операция производится уже на других аффинажных предприятиях. "Серновое золото"- конечный продукт золотоизвлекательной обогатительной фабрики и в целом золотодобывающего прежприятия.

Определенное количество золота содержится в комплексных полиметаллических рудах из которых добываются другие ископаемые- цинк, свинец, медь и др. (наш случай). Эти металлы являются в руде основными, а золото в них присутствует в виде примеси. Содержание драгметалла в таких рудахзначительно ниже, чем собственно в золотоносной руде. для таких руд технология извлечения из них золота существенным образом усложняется, поскольку из руды необходимо извлечь не один, а несколько металлов. кроме того, когда частицы золота находятся не в кваце, а в сульфидах- пирите, халькопирите и др. их размеры слишком малы (так называемое мелкодисперсное золото) пиходится применять и более сложные способы обогащения (флотация и др.).

По современной генетической классификации коренные месторождения Мужиева относятся к гидротермальному классу, глубина формирования которых составляет 1,5-6 км. от палеоповерхности, а отложение руд происходило из среднетемпературных (400-150 гр.Цельсия) флюидов. расворимые соединения золота (хлоридные, гидросульфидные и др.) выносимые гидротермами из глубины земной коры в определенных условиях распадались, что приводило к кристаллизации самородного золота в трещинах, гланым образом в ассоциации с сульфидами железа, меди, цинка, свинца, а также в меньшей мере, с теллуридами этих элементов, образуя в них тонкодисперсную вкрапленность. По совокупности геологической позиции, морфологических характеристик и технико-экономических показателей руды относятся к типу минерализованных зон (прожилково вкрапленных).

Месторождения минерализованных зон представлены вкрапленной, гнездовой или прожилковой сульфидной минерализацией в иетасоматически измененных породах. Рудные тела не имеют четких граний и оконтуриваются по результатам опробования. распределение в них золота неравномерно, но изменяется в меньшей степени, нежели в жильных месторождениях. Содержание золота в таких рудах составляет первые граммы на тонну.

В зоне гипергенеза самородное золото частично переотлагается и обогащает верхние части сульфидных тел. Их "железные шляпы" ( окисленные золотосодержащие сульфидные уды) могут содержать от 2-4 до 7 гр./т золота на фоне 2-4 гр/т первичных руд. Запасы окисленных руд (верхних, близких к поверхности, расположенных выше уровня грунтовых вод т.е. в зоне просачивания) на месторождении составляют примерно 1/5 от общих запасов золота, оцениваемых примерно в 11 тонн.


Таким образом, добыча золота на Мужиевском месторождении полиметаллических руд с учетом:

1., месторождение не рассыпных, а коренных руд

2., добыча производится шахтным, а не открымтым способом

3., золото содержится не в кварце, а в полиметаллических сульфидных рудах в виде примеси

4., размеры золота слишком малы (тонкодисперсное золото0

5., относительно низкое содержание золота в рудах

6., общие запасы золота месторождения всего около 11 тонн

7., особая экологическая опасность добычи и переработки золотосодержащих полиметалических руд

представляется абсолютно БЕССМЫСЛЕННОЙ.


В таком выводе нет ничего неожиданного.

отсутствие государственного финансирования для разработки Мужиевского месторождения вынудило Минпром украины искать зарубежного партнера. В октябре 1996 г. представители Минпрома, госкомгеологии, фонда госимущества украины, администрация Зак-ой обл. и австралийской компании RGC подписали меморандум, предусматривающий создание СП для изучения и последующей разработки Мужиевского месторождения. астралийские партнеры объязались финансировать работы СП и для начала составит ТЭО (технико-экономическое обоснование) рентабельности проекта. В течении зимы 1997 г. специалисты RGC изучали представленный украинской стороной пакет геологической и технической информации* и, после предварительных расчетов в мае 1997 г. пришли к выводу, что " ...разработка Мужиевского золотополиметаллического месторождения будет НИЗКОРЕНТАБЕЛЬНОЙ** и малопривлекательной. полный отчет компания направили в адрес Минпрома

--------------------------------------------------------------------------------------------

* В соответствии с представленной документацией проекта мощность золотодобывающего предприятия должна было составлять: по переработке-140 тыс. тон/год, по производству-),6 тонны золота, при среднем содержании золота в руде 4,2 г/т. ориетировочная стоимость проекта- 30 млн. долларов США

** При этом директор представительства RGC Джон Элдер заявил, что компанией в первую очередь рассматривалась возможность добычи СВИНЦА и ЦИНКА и, сто за время работы RGC понесла затраты в объеме около 1 млн. долларов США.

--------------------------------------------------------------------------------------------

В 1996 г. по инициативе АН Украины создана акционерная компания "Укрзолото". АН разрабатывает план привлечения инвестиций по следующей схеме. Под проект выпускаются ценные бумаги. Деньги от их продажи становятся капиталом для выполнения пректа (см. "Хитрый Чукмасов"). В том же 1996 г. на Бермудах создается офшорная компания Ukraine Gold International ( по договору консультант компании " Ашурст Рисорсис" получил 5% акций, а в последствии дополнительно от 15 до 20% ( в случае вложения данной фирмой в прект уже на первоначальном этапе от 20 до 30 млн. долларов)




При итересе достопочтенной публики, захватывающую историю дерибана государственных средств уже под вывеской госпрограммы "Золото Украины" можно продолжить...

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини