Від Великого Бичкова до Клівленда: цікаве про пластові прапори

Частина одного з найдавніших пластових прапорів, що зберігся до сьогодні, знаходиться у шкільному музеї ЗОШ № 1, що у смт. Великий Бичків, Рахівського району, Закарпаття.

Достеменно, вся історія прапору невідома. Але, після смерті Василя Белея (4 червня 2012) – одного з найстаріших сеніорів Закарпатського Пласту, разом з архівом, прапор передали до шкільного музею, у якому був зроблений окремий стенд.

У книзі шкільної хроніки, на той час Державної горожанської школи у Великому Бичкові, знаходимо запис від 14 жовтня 1923 року:

Дня 14.Х.1923 основано при горожанській школі товариство “Пласт” (скавт). Одкрито містний відділ Пласту, входячий в Союз пластунів Чехословацької республіки.

Прапор належить пластовому відділу ім. Марійки Підгірянки, що був заснований 14 жовтня 1923 року. Верхня частина прапору – або знищена (швидше за все), або знаходиться десь в невідомому місці.

На прапорі, окрім відповідного напису, бачимо нижню частину лілейки скаутів Чехословацької Республіки, яку використовували закарпатські пластуни.

На сьогодні, це, мабуть, найдавніший пластовий прапор, що зберігся до наших днів.

Відзначимо, що є ще одна подібна знахідка – прапор куреня “Лісові Чорти” знайшли у підвалі одного з будинків Львова. Прапор був пошитий у 1927 або 1928 році, а посвячений можливо Митрополитом Шептицьким 1929 року у Соборі Св. Юра (у статті Петра Ісаєва “Молоде Життя”, 1929 р., йдеться про те, що освячувати ймовірно міг і о. прелат Л. Куницький).

Ще один прапор – прапор Крайової Пластової Старшини Британської зони окупації Німеччини зберігається у пластовому музеї ім. Леоніда Бачинського у Клівленді, США. Прапор посвячений 1 вересня 1947 року.

Саме з цим прапором українська делегація пластунів брала участь у Джемборі Миру у Муасоні (Франція) під проводом Прижмуреного Ока - проф. Леоніда Бачинського, одного з будівничих Пласту на Закарпатті. І що цікаво - саме під час цього джемборі вперше в історії українці підкорили Монблан: Богдан Яців та Ігор Суховерський – перші українці, які вийшли на Монблан.

 

21 липня 2015р.

Теги: Закарпаття, Пласт, молодь

Коментарі

Фері 2015-08-12 / 19:34:50
З позицій світових геополітичних проблем питання пластунів "Від Великого Бичкова до Клівленда", звісно, вагома річ...

vovk 2015-07-25 / 13:35:43
Porada Andriju Rebryku. Jaksco vas cikavytj tema V. Belej, Plast, sichovyky, borotjba z komunistychnym rezhymom, represiji, itd. , zvernitjsa do Tkachuk Oleny Vasylivny ( Vel. Bychkiv, vul. Shevcenko 33) , druzhyny pomerloho vzhe Tkachuk Andrija- fotografa i velykoho druha V. Beleja, , takozh represovanoho todishnim rezhymom. Poprositj peredyvytysja fotografiji , jakych je duzhe bahato i jaki je cikavym materialom.


Андрій Ребрик
Публікації:
/ 13 листопада 1937 р. У цей день Україна втратила своїх найкращих дітей
...і про джерела...
/ 1Поезія Василя Гренджі-Донського у Пластовому Альманасі, 1976
/ 1І редактор, і духовний побратим…
/ 6Увесь архів міжвоєнного пластового часопису "Пластун" доступний онлайн
/ 8До питання заснування Пласту на Закарпатті
In memoriam. Небесна сотня
/ 2Пам`ятай про #Крути
/ 1Відео з закарпатськими пластунами 1936 року
/ 1Що стояло на озброєнні Карпатської Січі?
/ 1Августин Волошин. 140
Євромайдан. Ужгород
/ 1Актуальність, що перевірена часом
/ 4Відкриваючи архіви: радіовиступ 1936 року в Кошицях
/ 2Василь Федак: з історії спорту на Закарпатті
/ 2Йосип Бокшай і становлення Пласту на Закарпатті
/ 4Український пластовий музей в Клівленді
/ 4З архівів: щоб не припадало пилом
/ 4Моя Карпатська Україно: Зореслав
/ 1Герої Карпатської України: Олександр Блистів-”Гайдамака”
/ 4У пам`ять про Івана Марґітича
/ 4Легендарний подвиг героїв Крут
/ 27Як відзначали день Злуки в Карпатській Україні, 22 січня 1939
/ 4Ужгород стане першим містом в Україні, до якого приїде Вогонь з Вифлеєму
/ 4Відійшов на Вічну Ватру Василь Маркусь
» Всі записи