Людина-коваль

Життя більшості людей нагадує день бабака. Ранній підйом, стояння в пробках, 8:00 офісного рабства з перервою на обід, знову пробки, вечори з пивом і телевізором або Інтернетом, п'янка в п'ятницю, у вихідні похід з родиною та дітьми в торгово-розважального центру ... Низка свят з року в рік, зимові канікули, 8 Березня, травневий відпочинок, День Перемоги, літо, відпустка, дні народження, Новий рік і все по новій. Соціальні зомбі живуть за принципом "Споживай, Розмножуйся, Живи заради Вихідних" ["Consume, Reproduce, Live for the Weekend!"]. Або «Споживай, працюй, здохни», якщо говорити грубіше.

Людина-коваль

Трудові будні, потім дозвілля біля монітора, або в хмільній компанії, або в гонитві за новою покупкою, порцією сексу або дозою розваг, а на ранок знову робота, і так по колу. Вони живуть в очікуванні закінчення школи, потім ВУЗу або технікуму, потім весілля, і - перед тим, як провести залишок своїх років в очікуванні пенсії та розрахунку за кредитно-іпотечних виплатах - коли народяться і підростуть діти, які теж будуть чекати, коли закінчиться школа, потім ВНЗ/технікум, коли буде весілля, виплатять внески по іпотеці, підростуть їхні діти, які теж будуть жити з вищезгаданому сценарієм ... Якщо тільки не захочуть перервати таке існування рухом до високої мети.

Світобудова в більшості грунтується на трьох китах - прагненні домінувати, статевому задоволенні і бажанні смачно і ситно жити. Влада, секс і гроші - це «Свята Трійця» сучасної неопізнавальної релігії, три гачки, що не дають злізти з «Матриці», три паразита, які качають людську енергію, «бензин» Системи. Ці три елементи, як три голови міфічного змія, взаємопов'язані, взаємно запитані і підтримують один одного. Посилення одного призводить до насичення іншого.

Якщо суть життя Людини-Споживача - це робота, розваги, розмноження і споживання, то Людину-Созидателя, Людину-Творця характеризує, як випливає з заголовка, створення нового і корисного, що покращує, розвиває і гармонізує навколишній світ. Споживач - це людина маси, яких переважна більшість. Творців в рази менше, але саме вони призводять світ в рух. Споживачі нічого не вирішують самі, вони слідують тенденціям. Творці - тенденції задають. Людина-Споживач тільки бере, використовує цінності. Він шукає кайф у споживанні (розваги, секс, покупки і демонстрація понтів). Людина-Творець сам створює цінності і відчуває кайф в створенні чогось корисного. Людина-Споживач бачить щастя шляхом досягнення зовнішніх цілей - накопичення багатства, придбання майна тощо Людина-Творець знаходить щастя в творенні. Людина-Споживач слухає суспільство з його програмуванням, живе в реальності, створеній ТБ і ЗМІ, думає так, як підкажуть з екрану монітора. Людина-Творець слухає насамперед себе, має власну сильну реальність, засновану на тому, що він дізнався і побачив сам. Впевненість, світовідчуття і система цінностей Людини-Споживача тримається на реакціях навколишніх і вартості його майна. Тобто, я впевнений в собі доти, поки до мене добре ставляться оточуючі, чи дають мені жінки (і які), чи є у мене квартира (і яка), чи є у мене машина (і яка), наскільки престижна моя робота, в одяг яких марок я одягаюся, за яким влаштуванню я розмовляю... і т.п. Впевненість, світовідчуття і система цінностей Людини-Творця тримається на тому, хто він є, що він вміє робити, що він робить, що він корисного творить. Тобто, внутрішній стрижень Людини-Творця грунтується на рівні місії, а впевненість Людини-Споживача - на рівні майна і реакції оточуючих, тобто - на минущих цінностях. Якщо завалиться те, на що спираються ці цінності - то завалиться і впевненість. Людині-Споживачеві робота потрібна для отримання коштів для існування і розваг. Причому реалізовувати себе і ототожнювати свою особистість він буде з тим, як він проводить дозвілля. У Людини-Творця робота (практично завжди) є реалізацією його особистої місії. Сенс життя Людини-Споживача: працювати - заради грошей, гроші - заради розваг і придбання понтів, понти - заради отримання сексу і підняття почуття власної величі. Ну і відтворити на світ собі подібних. У чому сенс життя Людини-Творця? Створити і залишити після себе те, що буде корисним і переживе його. Створити і залишити після себе те, що зробить світ кращим. Людина-Споживач вимірює свою гідність величиною свого житла, маркою свого автомобіля, смартфона, костюма. Гідність Людини-Творця вимірюється корисністю його справ - що він справив, що він побудував, що він створив, скільки реальної користі він надав своєю справою. Інакше кажучи, Людина-Споживач поважає себе за те, що він має, а Людина-Творець - за те, що він робить.

На моє переконання, справжня самоцінність - це не досягнення зовнішніх цілей, це не марка автомобіля, не площа житла, не брендові шмотки і модні девайси, не сума на банківському рахунку і не те, скільки жінок у тебе було. Справжня самоцінність, яка залишиться після смерті людини - це плоди його творчої праці. Позбавлення від споживацтва як способу життя та шлях до Творіння проходить якраз через осмислення соціального програмування і, як наслідок, через самопізнання, набуття гармонії з самим собою, самодостатність, і прагнення до щастя. Щастя до людини приходить тоді, коли він перестає ганятися за «ідеалами» і нав'язаними йому цілями, приймає самого себе і речі такими, якими вони є, і живе «в моменті».  «Справжнє мужність полягає не в героїчних зусиллях, спрямованих на досягнення зовнішніх цілей, а в рішучості пройти через жахливий досвід зіткнення з самим собою. До тих пір, поки індивід не знайде свою справжню сутність в собі самому, будь-які спроби надати життю сенс через маніпуляції в зовнішньому світі і досягнення зовнішніх цілей залишаться безплідним і, в кінцевому рахунку, приреченим на поразку донкіхотством», - так висловився про це психолог і філософ Станіслав Гроф .

Тут я не хочу, щоб мене неправильно зрозуміли. Я не стверджую, що «гроші - це зло», «корисливість - гріх», треба відмовитися від заробітку, піти в гори за проясненням, і бути бідним, зате праведним. Безсумнівно, гроші дуже важливі, оскільки дають відносну матеріальну свободу. Але заробляння грошей - це не мета в глобальному сенсі. Це забезпечення своєї життєдіяльності. Особливо це стосується випадків, коли за заробленими грошима нічого не коштує, їх добувають, щоб просто спустити на розваги і непотрібні речі. Скупка і накопичення «статусного» майна теж не мета, це споживацтво. Людина, що ставить за мету свого життя якомога більше заробити і накупити дорогого майна, рано чи пізно опиниться в ситуації, коли він зрозуміє, що у нього є речі, але немає сенсу життя. Що весь лоск, розкіш і гламур не може замінити відчуттям щастя, радості, почуття, що він живе по-справжньому. Зовнішнє благополуччя не означає внутрішнього щастя, така людина не буде відчувати себе задоволеним, яким би багатством він би себе не оточив. Саме тому багато топових бізнесменів, політиків і зірок шоу-бізнесу намагаються заглушити свій внутрішній вакуум алкоголем, наркотиками, світськими вечірками та сексуальними збоченнями, про які люблять розповідати ЗМІ, видаючи це «статусне» проведення часу за ознаки «красивого життя».

Говорячи простіше і коротше, слід прагнути не до досягнення успіху, а до того, щоб твоє життя мала сенс. Прекрасно, коли людині вдається поєднати матеріальний достаток з внутрішньою задоволеністю. Але якраз для цього і потрібно - ігнорувати пресинг суспільства і шукати себе.

Як прийти до творення? Універсальних рецептів немає. Головне - слухати себе, шукати, нехай навіть методом проб і помилок, свою нішу, і займатися по життю тим, що ви любите, що у вас найкраще виходить, і що приносить користь людям. Не важливо, що ви творите - проектуєте або будуєте будівлі, пишете картини, музику або книги, створюєте інший творчий продукт, будуєте корисний бізнес, навчаєте або даєте консультації. Головне - з любов'ю створювати те, що ви любите і що у вас виходить найкраще. Якщо навіть ви не виручаєте з цього дохід у грошовій формі, все одно, життя зі змістом, з позитивною метою набагато більш насиченим від гонок споживачів за новою дозою задоволень, сексу і понтів, змістовнішим від похмурого існування обивателів. Це життя, в порівнянні з колишньою, знаходить зовсім інші, яскраві фарби.

P.S. далі буде!!!

11 червня 2015р.

Теги: творець, споживач

Коментарі

патріот 2015-06-17 / 00:13:10
Все правильно


Іван Магей
Публікації:
Мистецтво об’єднує країни
З нагоди 8-ї річниці закарпатської гостини у Києві
Закарпатські сини на "Золотій землі-2019"
/ 1Сьома Закарпатська Гостина у Києві
/ 26-та Гостина у київської закарпатської родини
Мама і Закарпаття
Шоста, “безвізова” "Закарпатська гостина"
Свято Покрови в Закарпатській Церкві у Пирогові
Київських закарпатців запрошують на 5-ту "Закарпатську гостину"
/ 9Кияни у Гечі
/ 1«Будинок мій, а стара нехай іде в прийми!»
ЩИРО ВІТАЮ
Сидіти на двох стільцях ще можна, - на трьох можна тільки лежати!
/ 4 Дорогі земляки, вихідці з Сріберної Землі
УКРАЇНЦІ - ПРАГА - МАЙДАН...
/ 6Банош - гуцула страва
/ 4Бограч-гуляш у Києві
/ 2ДОРОГОЮ НА АПШИНЕЦЬ
/ 1Правду важко слухати
/ 3Свічка пам'яті
/ 9Джипінг у Бринзині
/ 5Чотири рядки
/ 36Закарпатська гостина в Києві
/ 2Довелося вчора побувати в судовому засіданні в Апеляційному Суді міста Києва,
/ 4Сьогодні Молодіжний осередок Товариства закарпатців в м. Києві святкує день народження!
» Всі записи