Бограч-гуляш у Києві

Історія приготування бограча-гуляша охоплює три тисячоліття. Ця страва разом з угорськими племенами пройшла шлях від Уралу через степи Хазарського каганату, Кавказ, уздовж берегів Чорного моря, через могутні пагорби Дніпра й аж до Дунаю.

Бограч-гуляш у Києві

Нині в Закарпатті цю страву називають бограч, що  дослівно перекладається «казан», який у кочівних племен був завше під руками, щоб зручно приготувати на ватрі: бограч- гуляш, юшку, перкелт, лечо і т.д.

Сам бограч-гуляш у народі звикли називати просто «бограч», а щоб його приготувати, потрібно мати: добрий настрій, пісню, та неодмінно паприку як один з головних інгредієнтів запашної та ситної страви. Власне паприка потрапила в казан  ще в ХVI ст.

Історія пригадує, як турецький яничар Охмедчах наказав двом угорським полоненим - священику та його кучеру - приготувати вечерю для турецьких солдатів.

Поки священик клав казан на вогонь, кучер забив ягня і порізав м'ясо. Священик поставив м’ясо та паприку в казан, додав різне коріння й цибулю і налив води. Додав велику кількість якоїсь турецької приправи,  що турки завжди возили з собою.

Яничар, відвідавши страву, захоплено вигукнув:

”Най вам...!!! Скільки паприки ви додали до м’яса?! -- А потім ще довго  ходив подвір’ям з висолопленим язиком.

Бограч віддали полоненим, оскільки турки навідріз відмовилися його їсти. З того часу угорці завжди додавали в  бограч паприку, щоб турки не могли його їсти.

P.S.

Традиція приготування бограча збереглася і до наших днів.

- Бограч-гуляш  повинен бути гострим і густим!

- Його можна приготувати тільки на природі, на ватрі в казані!

- Щоб з повагою до авторів рецепту цієї  чарівної страви  добре ставилися, то називайте її  лишень так: бограч-гуляш  або бограчош!

- Той, хто на «Закарпатській гостині» назве бограч-гуляш, скажімо, супчиком, не дай Бог, той образить національну страву угорців!

- Журі «Закарпатської гостини», відповідно,покарає кривдника, позбавить його на один рік куштуванням бограч-гуляш!!! Без права на апеляційне оскарження..!

м.Київ

І.Магей

з Любов’ю до рідного Закарпаття та Закарпатців!

16 жовтня 2013р.

Теги:

Коментарі

Чекаємо вересня! 2013-11-01 / 06:49:03
І гостимося по закарпатськи у Києві.

Арк 2013-10-20 / 23:35:33
цiкава легенда

севлюшський 2013-10-16 / 23:12:19
гарну справу робите в Києві. Молодці!

любитель 2013-10-16 / 21:02:36
люблю ето блюдо. открыли глаза. а то я бограч бограч а на самом деле это казан. когда будите готовить. этот божественный бограч гуляш?


Іван Магей
Публікації:
Мистецтво об’єднує країни
З нагоди 8-ї річниці закарпатської гостини у Києві
Закарпатські сини на "Золотій землі-2019"
/ 1Сьома Закарпатська Гостина у Києві
/ 26-та Гостина у київської закарпатської родини
Мама і Закарпаття
Шоста, “безвізова” "Закарпатська гостина"
Свято Покрови в Закарпатській Церкві у Пирогові
Київських закарпатців запрошують на 5-ту "Закарпатську гостину"
/ 9Кияни у Гечі
/ 1Людина-коваль
/ 1«Будинок мій, а стара нехай іде в прийми!»
ЩИРО ВІТАЮ
Сидіти на двох стільцях ще можна, - на трьох можна тільки лежати!
/ 4 Дорогі земляки, вихідці з Сріберної Землі
УКРАЇНЦІ - ПРАГА - МАЙДАН...
/ 6Банош - гуцула страва
/ 2ДОРОГОЮ НА АПШИНЕЦЬ
/ 1Правду важко слухати
/ 3Свічка пам'яті
/ 9Джипінг у Бринзині
/ 5Чотири рядки
/ 36Закарпатська гостина в Києві
/ 2Довелося вчора побувати в судовому засіданні в Апеляційному Суді міста Києва,
/ 4Сьогодні Молодіжний осередок Товариства закарпатців в м. Києві святкує день народження!
» Всі записи