Реінкарнація закарпатського рингу починається з Ужгорода

«Було», — зазвичай сумно говорять знавці боксу та спортсмени про минулу славу області на рингу. Ужгородець Рудольф Квич свого часу мав у своєму активі 215 боїв, а з них — 186 перемог. Мало хто з нинішніх спортсменів України похвалиться таким послужним списком. А Квич був особисто знайомий зі знаменитими боксерами Валерієм Попенченком, Шатковим, Юрієм Щербаковим, зіркою угорського спорту Ласло Паппом. З останнім Р. Квич пов’язував свій найліпший поєдинок із 215-ти. А Ернест Чобан, наприклад, виріс до срібного призера Радянського Союзу. Останнім поколінням сильних боксерів на Закарпатті були А. Борош, Т. Бірнштейн, А. Йонаш, О. Блох, Я. Довганич, В. Токарєв.

Реінкарнація закарпатського рингу починається з Ужгорода

Після них не було когось помітного, хто б показав себе на великому рингу. Бо боксерів з іменами раніше робила масовість боксу. Наприклад, у тепер занедбаному парку імені Горького по¬стійно в теплу пору року стояв відкритий ринг, де одні за одними проходили змагання з великим числом глядачів і учасників. "Де тепер ця масовість?" — запитую у начальника відділу фізичної культури і спорту управління у справах культури, спорту, сім'ї та молоді Ужгородської міської ради, кандидата в майстри спорту і голови відновленої міської Федерації боксу Степана МОЛНАРА.

— Для відродження масовості ми відновили Федерацію боксу нашого міста і вперше за п'ятнадцять років провели відкритий чемпіонат Ужгорода.

— Чим у спорті наразі особисто переймаєшся ти?

— Як і перед тим, треную тридцять чоловік у студентському спортивному товаристві "Буревісник". Там свого часу на другому поверсі ми зробили ремонт, закупили потрібне обладнання і почали робити справу, яка має переродитися у повсюдну масовість боксу. Тепер плануємо створити секцію для підлітків від 12 до 15 років у підвальному приміщенні клубу "Мушкетер" на вулиці Одеській. Тренуватиме молодь теж наш  молодий, 25-річний тренер Роман Юрош. Він закін¬чив факультет фізичного виховання УжНУ. Виступав на кікбоксерському рингу: призер Кубка Європи серед юнаків (Ужгород), призер юнацької першості України (Київ).

— Що заважає розвитку боксу у нашому місті?

— Недостатня матеріальна база. Тренуємося головним чином в орендованих приміщеннях. Міська рада дещо сприяє, але цього замало. Хоча впевнений, що таки будемо мати своє стаці¬онарне приміщення. Поки що доводиться все робити переважно за свої кошти. От і в цьому чемпіонаті дещицю допомогла міська рада, а головний тягар за організацію ліг на плечі міської Федерації боксу, яка діяла за принципом: "З миру по нитці — голому сорочка". І далі шукаємо спонсорів, інвесторів.

— Що в найближчих планах?

— У кінці літа хочемо провести більш масштабний, ніж цей, відкритий Кубок міста. Хотіли б, крім закарпатських учасників, залучити львів'ян, команди зі Словаччини, Угорщини. Тобто зробити фактично міжнародний чемпіонат.

— Якісь лідери визначилися на теперішньому міському Кубку?

— Звичайно. Привертають увагу 19-річний студент Юрій Дринчак, Віктор Бедь, Ігор Шестопалов, Сергій Танчинець. Скажімо, Юра Дринчак виграв з явною перевагою у мукачівського призера України, члена збірної держави Віктора Ганкулича (клуб "Саммерс"). Віриться, що добре виступить 26–27 березня в Рахові на обласному чемпіонаті з боксу Сергій Танчинець ("Буревісник"), а також у те, що на належному рівні підготуємо команду на Шості літні юнацькі спортивні ігри України.

...Порадів за новостворену Федерацію боксу міста нинішній тренер спортивного клубу "Проспект" Віктор БОЛОНКІН.

— Добре, — сказав він, — що нарешті в спортивному клубі "Іппон" пройшов цей відкритий чемпіонат Ужгорода для спортсменів від 12 до 21 року. Було 35 боїв, тобто 70 учасників. Це немало. Крім ужгородців, виступали боксери з Мукачева, Берегова, Хуста, Великого Бичкова, Великого Березного. Ужгородці були представлені учасниками чотирьох клубів — "Буревісник", "Проспект", "Іппон", "Водолій", мукачівці трьома — "Саммерс", "Оболонь", "Рукавичка". Всього виступило 13 клубів.

— Чи помітна перспектива в сенсі відродження колишньої слави закарпатського боксу?

— Для досягнення колишніх висот потрібна велика подвижницька робота. Адже мало ще в нинішньому боксі краси справжнього спорту. Чимало "панчерів", що просто луплять один одного, травмують, ідуть на сліпий обмін ударами. Та було п'ять боїв, які мені по-справжньому сподобалися, бо в них було почуття дистанції, удару, різкість, швидкість, маневр. Видно, що це не стеля для цих хлопців, що вони підуть далі. Гарні мукачівські спортсмени, звертають на себе увагу вихованці ужгородського "Буревісника". В організації дуже допоміг тренер із Мукачева Валерій Вишньов: привіз кваліфікованих мукачівських суддів, а також знаного суддю з Берегова Василя Бобика.

— Чого все ще не вистачає для розвитку боксу?

— Певна річ, що спеціалізованих залів, рингів, відповідного устаткування. В обласному центрі ринг є лише в "Іппоні", а в Мукачеві — два. Просто сором для ужгородців! Хоча саме вони виграли теперішній Кубок, другими стали мукачівці, а третіми — хустяни. Всі призери отримали медалі. За це можна похвалити нинішню Федерацію боксу обласного центру.

Василь Зубач

17 березня 2011р.

Теги: бокс, ринг


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи