Руслан Біловар: Торік органами прокуратури Закарпаття порушено 76 кримінальних «земельних» справ

Закарпаття – гірський край, і тому землі, придатної для сільського господарства та будівництва, замало. Через те і ціниться вона на вагу золота. Останньою обставиною частенько користуються чиновники, ласі до легких грошей, тому за «земельними» питаннями і за тим, щоб у цій сфері панував закон, має пильно наглядати прокуратура.

Руслан Біловар: Торік органами прокуратури Закарпаття  порушено 76 кримінальних «земельних» справ
Що коїться сьогодні у цій царині, ми вирішили з'ясувати у першого заступника прокурора Закарпатської області Руслана Біловара.
 
– Руслане Йосиповичу, які резонансні справи останнього часу щодо порушення земельного законодавства можна назвати?
 
– Взагалі за результатами проведених перевірок у 2010 році органами прокуратури області у сфері нагляду за додержанням природоохоронного та земельного законодавства порушено 76 кримінальних справ, з яких 46 скеровано до суду, опротестовано 367 незаконних правових актів. Реакція є – порушниками розглянуто та задоволено 510 приписів і подань, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 945 посадових осіб, в тому числі органів контролю – 620, а до бюджету відшкодовано 2 мільйони 717 тис. грн.
 
Прокурорські перевірки засвідчили, що найбільш характерними порушеннями є видача органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування незаконних актів про вилучення земельних ділянок, надання їх у власність, оренду та зміна цільового призначення земель. Поширене також самовільне зайняття земельних ділянок, використання їх за заниженою орендною платою та без сплати земельного податку.
 
До прикладу, прокуратурою Рахівського району 29 вересня 2010 року порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Рахівської РДА, які незаконно надали у власність 95 земельних ділянок загальною площею 13,5 га загальною вартістю понад 137 тисяч гривень за межами населених пунк­тів району. По справі триває досудове слідство.
 
Прокуратурою Перечинського району порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень службовими особами Перечинської міськради, які незаконно виготовили державні акти на право приватної власності на землю двом громадянам на земельні ділянки площею 0,97 га та 0,99 га у Перечині.
 
Органами прокуратури області порушено низку актуальних кримінальних справ про злочини у сфері земельних відносин, пов'язаних з корупцією і хабарництвом. Уже направлено до суду з обвинувальним висновком кримінальну справу, яка набула суспільного резонансу, стосовно начальника Головного управління Держкомзему в Закарпатській області, який через посередника вимагав й одержав хабара в сумі 8000 доларів США за сприяння у виготовленні державного акта на землю. Стосовно вказаних осіб судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, який залишено в силі апеляційним судом області.
 
Проведеними протягом 2010 року перевірками також виявлялись незаконні рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування при наданні земель природно-заповідного фонду, оздоровчого, лісогосподарського та сільськогосподарського призначення. Так, службові особи Синевирської сільради підробили та видали рішення сільської ради від 8 лютого 2001 року про надання в приватну влас­ність трьом громадянам земельних ділянок загальною площею майже 3 га на території Національного природного парку "Синевир". На підставі даного рішення їм були видані державні акти на право приватної власності на зазначені земельні ділянки. За цим фактом прокуратурою Міжгірського району порушена кримінальна справа.
 
Тячівською прокуратурою встановлено, що службові особи управління Держкомзему в Тячівському районі та Вільховецько-Лазівської сільської ради, зловживаючи службовим становищем, на під­ставі рішення сесії Вільховецько-Лазівської сільської ради, при наявності охоронного зобов'язання, незаконно, без вилучення з постійного користування ДП "Закарпатське вертолітне виробниче об'­єднання" та згоди відповідних державних органів уклали договір купівлі-продажу земельної ділянки, яка належить до земель оздоровчого призначення, з приватним підприємцем за 687 611 гривень., чим завдали збитків державним інтересам на вказану суму.
 
Органами прокуратури області ви­явлено значну кількість порушень у сфері земельних відносин, пов'язаних з орендою землі. Приміром, прокуратурою Рахівського району встановлено, що службові особи Рахівської міської ради в 2006 – 2009 роках, порушуючи вимоги Земельного кодексу України, законів України, прийняли рішення про надання земельних ділянок в оренду 13 суб'­єктам господарювання, котрі без правовстановлюючих документів на землю розпочали фактичне використання цих земельних ділянок.
 
– Щоразу при зміні міської влади в Ужгороді ми дізнаємося про чергові порушення у сфері земельних відносин. Чи понесе хтось із влади покарання за порушення?
 
– Прокуратурою було проведено перевірки законності надання та використання земельних ділянок органами місцевого самоврядування. В результаті цього прокуратурою міста Ужгород у 2008 році було опротестовано пункт 1.1. рішення Ужгородської міської ради № 433 від 16.08.2007 року "Про надання та приватизацію земельних ділянок", яким у порушення вимог чинного законодавства ТОВ "Майдан – Ужгород" затверджено проект відведення та надано в оренду строком на 10 років земельну ділянку площею 0,90 га   для розташування та будівництва торговельно-розважального комплексу на площі Б. Хмельницького. Цей протест Ужгородською міською радою був відхилений, і прокурор Ужгорода звернувся в Ужгородський міськ­районний суд із позовом про визнання незаконним згаданого вище пунк­ту рішення міської ради. Однак у задоволенні позову прокурора міста також було відмовлено.
 
Стосовно забудов біля аеропорту, то Ужгородською транспортною прокуратурою були проведені перевірки і виявлено масу порушень, зокрема Конституції України, Земельного кодексу, Повітряного кодексу тощо. Ужгородською транспортною прокуратурою пред'явлено позови до Ужгородського міськрайонного суду про визнання незаконними вказаних рішень Ужгородської міської ради. На даний час ця справа знаходиться на розгляді суду.
 
Ще у травні 2004 року сесією Ужгородської міської ради прийнято рішення "Про генеральний план міста". Вважаючи вказане рішення таким, що прийнято з порушенням вимог чинного законодавства, Ужгородською транспортною прокуратурою було внесено протест, який рішенням виконавчого комітету Ужгородської міської ради був відхилений. У зв'язку з цим Ужгородським транспортним прокурором в інтересах держави пред'явлено адміністративний позов до Ужгородської міської ради про ви­знання незаконним рішення від 26 травня 2009 року. Однак Ужгородський міськрайонний суд відмовив у задоволенні пред'­явлених прокуратурою позовних вимог. Зараз справа знаходиться на розгляді у Львівському апеляційному суді. Одного із забудовників, який, порушуючи низку законів, розпочав будівництво на приаеродромній території в ра­йоні вул.Озерної на відстані 156 метрів від радіолокаційної станції, Ужгородською транспортною прокуратурою вже притягнуто до відповідальності. Після прокурорського припису про припинення будівельних робіт без оформлення необхідних дозвільних документів забудова припинилася.
 
– В Ужгороді і райцентрах часто трапляються випадки, коли "над­лишки землі" у колгоспних дворах вилучаються і надаються під забудову чужим людям. Чи реагує прокуратура на такі звернення?
 
– Органи прокуратури області завжди своєчасно та принципово реагують на порушення вимог чинного законодавства зі сторони органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при розпорядженні земельними ресурсами, у тому числі і землями колишніх колгоспів. Так, протягом 2010 року в порядку нагляду органами прокуратури області порушено 36 кримінальних справ у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель, 21 кримінальну справу скеровано до суду, на незаконні рішення місцевих органів державної влади та самоврядування принесено 299 протестів, порушниками розглянуто і задоволено 148 приписів і подань, до відповідальності притягнуто 70 посадових осіб, з них 21 – органів контролю, до бюджету відшкодовано 985 тис. грн.
 
Василь Зубач
17 лютого 2011р.

Теги: прокуратура, земля, корупція, хабар


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи