Нічний чародій з Невицького

давно підкорив європейські столиці. Тепер підкорює столицю України Хто не був у Невицькому на Ужгородщині, той, звичайно, не знає, які там рясні та коштовні зорі. Віктор Сірко це відав добре, бо й народився у цьому селі над гірською рікою.

Нічний чародій з Невицького

У школі-студії невичанина Золтана Баконія при Ужгородському палаці піонерів неослабно вчився і набрався снаги не тільки до бачення, але й до зображення світу з допомогою пензля. Тому останнім часом і вражали його експозиції в Закарпатському обласному музеї народної архітектури і побуту та галереї "Карпат-Арт". Виставки він присвятив Новому року і всім своїм шанувальникам. Немає сумніву, що останніх стало після цих митецьких акцій незмірно більше.

У своїй Вітчизні немає пророків, то Віктор вирішив спробувати спершу удачі у чужій, і з 1999 по 2005 роки експонував свої роботи в Чехії, де працював і проживав. Його меценат з будівельної компанії спочатку представив свого талановитого працівника в Остраві, де вражав уяву великий творчий центр "Шагал", названий за іменем великого французького художника. Там і відбулася перша знакова виставка.

— Ставилися прискіпливо, як до колишнього представника Радянського Союзу, — розповідає В. Сірко. — Боялися втратити імідж, напрацьований у митецькому світі. Нарешті в одній з галерей відкрили мою виставку. Були, зокрема, поважні гості з Німеччини. Вони відразу викупили... всю виставку в свій Лейпциг. Так щасливо в Чехії продовжився мій український творчий шлях. Інші виставки були більш камерними, пройшли без офіційних від¬криттів, як у місті Іглава, наприклад. Гарна виставка відбулася в самому центрі Брна.

Чи міг би уявити це його батько — художник Іван Сірко, від якого прийшло до сина Віті бажання трудитися біля мольберта? Важко сказати. Головне, що нащадок перейняв усе найліпше від свого вітця, котрий навчався ще в новоствореному Ужгородському училищі художньо-прикладного мистецтва, де тоді працювали корифеї Йосип Бокшай та Адальберт Ерделі. Це ж училище потім закінчив і Віктор Сірко. Затим були армія, робота в рекламному комбінаті Львова...

А нині за кордоном художній чародій з Невицького став повноважним представником нашої культури не лише для іноземців, але й для наших земляків. Скажімо, в 2000 році зробив виставку в Празі. Сам ключем відкривав біля Карлового мосту галерею для відвідувачів. Радувало, що масово приходили туди українці, закарпатські земляки. Ностальгія ж часто відкриває людям очі і на мистецтво. Тим більше, якщо в ньому звучать художньої мовою рідні мотиви.

На Батьківщині у 2004 році тихенько пройшла  виставка в столичній галереї "Акварель". Дві презентації наш митець зробив у арт-галереї "Святий Мартін" у Мукачеві. Нещодавно Віктора радо прийняли в "Творче об'єднання професійних художників Ужгорода", очолюване заслуженим художником України Василем Брензовичем. Воно й не дивно, адже на персональній виставці в обласному Музеї народної архітектури і побуту навіть доктор мистецтвознавства Михайло Белень мовив, що "Закарпаття отримало в особі Віктора Сірка потужного художника-живописця".

У своїх роботах (чи не з часу дитячого споглядання невицьких вечорів над Ужем?) Віктор любить зображувати таїну української ночі. Багато своїх робіт він узагальнено називає "нічною сюїтою", бо в них органічно переплелися архітектурні мотиви, особливості нічних пейзажів Праги, Будапешта, Ужгорода. Нічне бачення, пояснює художник, має свій неповторний мотив, зворушує глядача. Над роботами такого плану треба особливо доскіпливо працювати. Най¬ліпше вдається йому втілювати ночі в пастельній техніці.

Дійсно зворушлива і для угорця, і для українця пастель "Нічна Буда", чеські роботи ("Празький краєвид", "Празька ніч", "Празький Град", "Празька вулиця", "Засніжені вежі", "Старомістна площа"). Органічно поєднуються з ними закарпатські пастелі, де дивно і неповторно виглядає ратуша в Мукачеві, ужгородська вулиця Волошина, а також нічний собор, що особливо показує вкоріненість автора в ужгородську землю. Адже йдеться про зображення Кафедрального собору в обласному центрі.

Наразі В.Сірка запросили до столиці України робити митецькі полотна для альбому "Київ живописний", що буде випущений до футбольного чемпіонату "Євро-2012", уродженець Ужгорода Юрій Бошицький, ректор Київського університету права при НАН України, за¬пропонував йому розробити свою розгорнену виставку в цій юридичній освітній твердині Києва.

Василь ЗУБАЧ

10 лютого 2011р.

Теги: живопис, картини, Віктор Сірко


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи