Хтось до вишу, а хтось до школи

Незабаром у наших сусідів – угорців завершиться період подачі заяв у виші і розпочнеться набір до школи. Кожна загальноосвітня школа Угорщини проводить свою агітаційну кампанію: розміщують рекламу про школу у дитсадках, заохочуючи при цьому батьків та дітей завітати саме до їхньої школи на день відкритих дверей або ж хоча б зазирнути на веб-сторінку.

Цікаво спостерігати, як кожна школа намагається зацікавити якнайбільший контингент батьків, пропонуючи при цьому  високий рівень знань, вивчення іноземних мов, проведення в школі різних безкоштовних факультативних занять, екскурсій та поїздок. У багатьох школах уже з першого класу класи ділять по нахилу, з поглибленим вивченням основного предмета. Тому батьки можуть самі вирішувати, в який клас буде ходити їхня дитина. Окрім  безкоштовних факультативів з тих чи інших предметів у школах є і платні гуртки, якщо їхня програма виходить за рамки шкільної.

Школа в Угорщині діє за власною системою. У багатьох містах післяобідні заняття є обов'язковими, вони є ніби продовженням дообідніх уроків. Тому раніше четвертої дітей не відпускають. Звичайно обідають діти в школі. Угорська їдальня різниться від нашої: зустрічає тебе приємними запахами, а обід смачний та ситний, порції такі, що і дорослому є що їсти. У школярів є абоненти на обіди  – у  місяць 5–6 тис. форинтів (орієнтовно 125 грн.).

У дошкільних закладах навчально-виховна робота також відмінна від нашої. Тут дітей не перевантажують   "виступами" та підготовкою до них: двічі на рік готується культурна програма для батьків, яка  є результатом повсякденних  занять вихователів з дітьми. Тому ніяких віршиків додому діти не дістають – вони вчать їх у садку. На заняттях дітей розподіляють на невеличкі групи, і кожна за своїм столиком щось творить, вивчає чи майструє. Цікаво, що діти самі вибирають собі заняття по душі. Але є і обов'язкова програма для підготовчої групи.

Дуже модним нині в Угорщині стало явище різновікових дитсадкових груп на зразок великої родини. Братики та сестрички можуть разом ходити до однієї змішаної групи. Старші доглядають за молодшими, а малі вчаться від старших дітей. Така собі сімейка.

Хоча звичних для нас "ранків" тут мало, зате цікавих заходів, спрямованих на розвиток дітей, вистачає. Це зустрічі з представниками поліції, екскурсії на залізницю, спортивні змагання, чаювання з батьками, день дітей, благочинні концерти, вилазки на природу, екскурсії в місто. Багато творчих колективів, серед яких клоуни, виїзні лялькові театри, дарують  дітям свято. 
На допомогу вихователям вводяться додаткові платні заняття  фахових педагогів. Хтось хоче танцювати, комусь із дітей до вподоби майстрування, а хтось неодмінно хоче навчитися розмовляти іноземною мовою. Батьки мають змогу записати дитину на такий гурток, який проходить зазвичай до обіду в  дитсадку. Найдорожчими гуртками є мовні та плавання. На останнє дітей возять до шкільного басейну. Одне заняття з англійської обходиться у 350–500 форинтів, плавання – 1,200 (відповідно 8,5–12,5 грн. та 30 грн.).

Часто чую від українських подруг скарги на побори в місцевих дитсадках. Навзаєм розповідаю їм, у скільки обходиться мені утримання дитини в угорському дитсадку. По-перше, дитсадки тут безкоштовні, тому що є державним закладом і знаходяться на державному утримуванні. Хоча вихователі скаржаться на нестачу коштів, але в кожного садочка є можливість отримання дотацій на необхідні речі: на техніку, ремонт. Після літніх канікул ми прийшли до дитсадка, а там нові пластикові вікна, зроблений ремонт, нові шторки. Ми побачили це першого вересня. Хто це робив? За які кошти? – це не є проблемою батьків. Платити треба тільки за триразове харчування дитини – сума складає  5–6 тис. фор. у місяць.

Багато угорських сімей отримують від  місцевої ради допомогу у вигляді безкоштовного харчування для до¬шкільнят та 50%  знижки на обіди для  школярів, а також безкоштовні підручники (бо всі підручники – платні). Це є дуже суттєвою соціальною допомогою малозабезпеченим сім'ям, той мінімум, яким держава може наразі допомогти. У кожній школі та дитсадку існує таке поняття, як класні гроші. Батьки на батьків¬ських зборах самі вирішують, скільки в змозі давати щомісяця до класної каси. В дитсадках це 500 фор., а в школах 1000–1500 фор. на місяць. На що йдуть ці гроші? На  іграшки, на найнеобхідніші речі в групу чи клас, на подарунки вихователям та вчителям, на свята, на екскурсії.

Окремо раз на рік у дитсадку здаємо 3000 фор. на канцелярське приладдя для дітей та приносимо гігієнічний набір для своєї дитини. А ще проходять благочинні концерти. Збирається досить пристойна сума, але ніхто не знає, хто скільки здав. Все по можливостях бать¬ків, оголошується тільки кінцевий результат. Такі благодійні вечори проходять у дуже гарній формі, з розіграшами, призами та пригощанням.

Згадую, коли вперше привела свою молодшу доньку в дитсадок, то подарувала виховательці велику коробку шоколадних цукерок. Вона подякувала і сказала, що обов'язково пригостить дітей. Я на мить трохи зупинилася, кажу, що це для неї особисто. Вона заперечила, сказала, що вони з дітьми мов одна сім'я, тому цукерками пригощалися всі.

Таміла Пелехач,  для "ФЕСТу" з Угорщини

03 лютого 2011р.

Теги: освіта, Угорщина, гроші


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи