Як організувати дозвілля дітей?

Особливо у Перед батьками, в яких є діти шкільного віку, постає одвічна проблема: чим зайняти своє чадо у позаурочний час, аби з нього виросла достойна людина? Чим зацікавити? Куди «віддати» активних школярів, які крім уроків встигають робити ще чимало, спробував розібратись «ФЕСТ».

Як організувати дозвілля дітей?

ТАНЦЮЮТЬ ВСІ!

Опитавши своїх знайомих і знайомих знайомих, дійшла висновку: дівчаток модно віддавати на танці. Це саме та форма фізичних вправ, які потрібні дітям для правильного фізичного розвитку, особливо для дітей раннього віку від п'яти років, яким  ще не рекомендується займатися фізичними вправами, призначеними для росту м'язів. "Танцюючі" діти активніше розвиваються, ніж їхні однолітки. Зайняти дитину такою корисною справою допоможуть дитячі школи танців для дітей, які діють в Ужгороді. Це 4 танцювальні гуртки в Падіюні,  професійна школа танцю при Ужгородській школі мистецтв (з екзаменами та дип¬ломом),  школа спортивного танцю "Глорія".

У школах танців для дітей обмеження за віком майже відсутні, найчастіше беруть хлопчиків і дівчаток від 5 до 15 років. Батькам, які хочуть віддати своїх дітей в школу танців, варто ознайомитися з матеріалами про їх види, корисність для дитини. Слід враховувати, що на професійному рівні танцюють для участі в змаганнях. Вимагати цього від малюка зовсім не обов'язково, адже багато видів танцю призначені для проведення дозвілля з користю для здоров'я, ведення активного способу життя та підтримки організму в гарній фі¬зичній формі. Танці для дітей – це чудовий привід зайняти дитину цікавою і корисною справою, нав'язати їй перше, а головне, корисне хобі. Дитина буде з інтересом і користю проводити час разом зі своїми друзями, розвивати правильну поставу, позбуватись комплексів. Хореограф студії сучасного танцю "Бліц" Іштван ФЕДЬО підрахував: щоб за¬йматися у них в студії, юним танцівникам доведеться "розкошелити" батьків на 80–120 грн. за місяць. "Зате більше ніяких витрат: костюми, оренду – все ми беремо на себе. Платні лише додаткові майстер-класи від запрошених майстрів. Але і це виключно за бажанням". Студія сучасного танцю досить різнобічна, а тому кожен зможе знайти для себе стиль танцю, якому захоче навчитись: модерн, контемпорарі, хіп-хоп, афроджаз чи хаус. Іштван роз¬крив нам таємницю – дуже скоро до них із серією майстер-класів приїдуть хореографи з Іспанії, тож колектив, три¬кратний чемпіон світу із сучасних тан¬ців, освоюватиме новий для Ужгорода, але дуже популярний у світі танцювальний стиль – Бачатта.

НОТНА ГРАМОТА

Більш серйозним вважається – надати дитині музичну освіту. Однак маєте розуміти: навчатися в музичній школі дуже відповідально і вимагає чимало часу. Ваше чадо буде зайнято музиціюванням 5–6 днів на тиждень, адже, до прикладу, в Ужгородській музичній школі ім. П.І. Чайковського крім індивідуальних занять з обраної спеціальності ще навчають теоретичним предметам – сольфеджіо, музичній літературі. Найпопулярніші інструменти – фортепіано і гітара. Зростає мода і на заняття вокалом. Все це сьогодні обійдеться батькам учня музичної школи у 60 грн. на місяць.  Навчатись грі на інших інструментах – популярних і не дуже – дешевше: 40 грн. на місяць. 

В Ужгородській школі мистецтв (пл. Петефі) також живуть в такт музиці. Тут окрім звичних відділів – фортепіанного, струнно-смичкового, духового, струнно-щипкового, народних інструментів – не так давно викладаються уроки ще на двох – тубі і мандоліні.

ЖИТТЯ — ТЕАТР,  А МИ АКТОРИ

Побачите, що дитина вільно відчуває себе на сцені і від звуків оплесків почувається щасливою, чи навпаки, маєте рідкісного скромнягу, якого хочеться "розворушити" – мерщій віддавайте його у театральну студію. Найкраща в Ужгороді – при театрі ляльок. Тут з дітьми займаються особисто головний режисер "Бавки" Наталя Орєшникова, керівник студії Єва Григор'єва та актори Світлана Кобзиста і Олена Пишка. Заняття 2 рази на тиждень навчать юних акторів сценмоді, сценруху та акторській майстерності. У Падіюні майже всі секції, включаючи і театральну, "офіційно безкоштовні". Подеколи приймаються символічні "внески" на закупівлю необхід¬них атрибутів навчання. Батьки не проти – гроші все одно невеликі, а для чада хочеться створити якнайбільш сприятливі умови. Костюми та всілякі поїздки також оплачуються коштом батьків. Є театральний клас і при Школі мистецтв, що на пл. Петефі.

КУРСИ КРОЮ  ТА... ЖИТТЯ

Не дуже модно, зате вкрай корисно навчити свою доцю шиттю та крою. Гламуром тут пахне не так відчутно, зате вміти себе зі смаком "обшити" малим коштом, особливо у наш економічно непевний час, може виявитись життєво важливим. Той самий універсальний Падіюн пропонує заняття "по темі" двічі на тиждень. Програма тут побудована за принципом відсутності будь-якої програми. Просто шийте за викрійками те, що подобається, а досвідчені майстри коригуватимуть та виправлятимуть процес. Проте тут відсутні автоматичні швейні машинки – є тільки механічні, ще радянські. На них шити нелегко. І у новач¬ків, мабуть, вийде не так охайно.

Інша справа – курси крою та шиття на Швабській. Обійдеться відчутно дорожче, проте декілька місяців з вашим чадом займатимуться по розробленій програмі, допускатимуть до автоматизованих швейних машинок. 

ІНОЗЕМНІ МОВИ

"Дайте своїм дітям більше можливостей, ніж колись було у вас". Такого девізу дотримуються у лін¬гвістичному центрі Конерстоун. Тут з дітьми (а при бажанні і з дорослими) "справжні" американці займатимуться 2 рази на тиждень по півтори години за 740 грн. у семестр. Захочете підвищити рівень англійської у наступному семестрі – дістанете знижку 10%. У такому випадку курс англійської коштуватиме 665 грн. Працюють по спеціально розробленим книгам, дивляться кіно мовою оригіналу.

Непогано займатися і у лінгвістичному центрі Lik. Англійською, німецькою, угорською, італійською мовами з вашою дитиною тут займатимуться вітчизняні філологи, зате залучаючи до навчання ігри, конкурси і жарти. Спілкуючись із колишньою викладачкою центру Вікторією Ходанич, я була вражена, наскільки тут вболівають за рівень надання послуг. Існує ще цілий пласт різноманітних спортивних шкіл, секцій, гуртків конструкторів, природолюбів. Про те, як вони відволікають малечу від згубного впливу вулиці і скільки це коштує їхнім батькам – читайте у наступних номерах "ФЕСТу". 

 Аліса КВИЧ
 

20 січня 2011р.

Теги: діти, дозвілля, танці, музика


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи