Наскільки сильно "вдарить" по гаманцю закарпатців Новий рік?

Усього тиждень залишився до найочікуванішого в нашій країні свята. Незважаючи на те, що проходить він завжди неймовірно швидко, підготовка до нього займає багато часу та сил: слід вирішити, де відзначити свято, як накрити стіл, та ще й купу подарунків придбати. На це свято в нас не прийнято скупитися. Як Новий рік зустрінеш – так його і проведеш. Та правда життя трохи інша: чим у більшу суму «виллється» святкування, тим тугіше доведеться затягнути паски, як мінімум, на перший місяць року – до наступної зарплати.

Наскільки сильно "вдарить" по гаманцю закарпатців Новий рік?

УКРАЇНЦІ "ПРОТРИНЬКАЮТЬ"  ЩЕ БІЛЬШЕ
За даними щорічного дослідження споживчої активності українських та європейських покупців у період новорічних і різдвяних свят, зробленого компанією "Делойт", на противагу більшості європейських країн, у яких помітна тенденція до скорочення новорічних витрат, українці цього року продемонстрували кардинально протилежні настрої: під час опитування біль¬шість вітчизняних споживачів заявили про наміри збільшити свої витрати на святкування Нового року.  14,8% – це найвища динаміка зростання витрат на новорічні свята серед усіх країн, які взяли участь у дослідженні. За період свят кожен українець у серед¬ньому витратить 2970 грн. (минулого року ця сума становила 2,5 тисячі грн.).  Приблизно половину цієї суми (1,590 грн.) українці витратять на подарунки рідним і бли¬зьким, новоріч¬ний стіл обійдеться в середньому у 955 грн., а най¬скром¬нішою статтею витрат стануть ново¬річні розваги – лише 424 грн. Іноземні дослідники пов'язують таку тенденцію зі збереженням українцями оптимістичних настроїв, ми ж більше схильні вважати, що справа тут не так у схильності україн¬ців до марнотратства, як у значному подорожчанні продуктів харчування.

ПОКИ ВСІ ВДОМА
Більшість закарпатців по традиції зустрічатимуть бій курантів вдома. До домашніх посиденьок в основному схильні сімейні пари, сім'ї з дітьми.

Хоча святковий стіл напередодні 2011 року обійдеться на 15 – 20% дорожче, ніж 12 місяців тому, нікого це не може спинити. Лю¬ди за звичкою змітатимуть з полиць магазинів делікатеси і м'ясні нарізки, ціни на які досить важко прослідкувати: так вже склалося, що у передсвяткові дні вони зростають в оберненій пропорції до кількості днів, що залишається до настання наступного року.

РЕСТОРАНИ
Кожний другий холостяк і молодь зустрічатиме Новий рік поза власною домівкою. Хоча стосовно ресторанів ажіотажу не спостерігається. Незважаючи на те, що зазвичай наприкінці грудня замовити столик в популярних закладах міста вже не видається можливим, цьогоріч ужгородські ресторани все ще приймають замовлення на місця. Як би дивно це не звучало, аншлаг в найдорожчих закладах міста. Заклади з більш-менш демократичними цінами все ще приймають замовлення. До слова, про ціни: провести ніч з 31 грудня на 1 січня в ресторані коштуватиме від 500  до 1500 грн. У цю суму ввійде святковий стіл і розважальна програма. Меню найрізноманітніше. А під розважальною програмою мають на увазі всілякі конкурси, танцювальні і вокальні номери, костюмовані поздоровлення від Діда Мороза чи навіть стриптиз від Снігуроньки.

КЛУБИ
Для жителів Ужгорода, що бажають зустріти свято активними танцями, свої двері 31 грудня відкриють і нічні клуби. В середньому квиток на таке свято коштуватиме від 100 до 300 грн. Для тих, хто квиток не придбає заздалегідь, при вході він обійдеться дорожче.

Більше того, найбільш популярні заклади міста заздалегідь попереджають: "Кіль¬кість місць обмежена. При вході жорсткий фейс-контроль". У вартість квитка, звісно, увійде тільки вхід на територію нічного клубу. Найдорожче цього року у Panorama by Kashtan – 300 грн. за квиток, Viper Club обійдеться у 350 грн. Але в ціну ввійде і резервація місця за столиком. У B'fly ще дешевше – 100 грн. з особи. Замовлення на місця ще приймаються.

Замовити столик, за котрим мо欬на було б від¬почити в перервах між танцями, наразі вже малоймовірно. Однак варто спробувати. Це ще додаткові 100–150 грн. з новорічного бюджету. У вартість, звісно, увійде ваза з фруктами та найрізноманітніше алкогольне меню.

ГОРИ                                                                                                                                                                           Ціни на новорічні Карпати цьогоріч здивують різноманітністю навіть володарів найміцніших нервів. Саме активний Новий рік замість нескінченних посиденьок запам'ятається надовго. Проте любителям добряче "нагрітися" шампанським чи чимось міцнішим радимо все-таки більш "приземлений" відпочинок ближче до міста.

За даними туристичних фірм, ціна на відпочинок у Карпатах виросла в середньому на 10–15%. Причини традиційні: підвищення комунальних платежів, збільшення вартості бензину.

Ті, хто може собі дозволити комфортний і недешевий відпочинок, звичайно, відправляться на Буковель – найдорожчий курорт Карпат. Якщо у грудні двомісний напівлюкс ще коштуватиме 1238 грн. за 4 ночі в будні або за 3 ночі, включаючи вихідні, то на Новий рік і Різдво цифра зросте дуже пристойно – 7238 грн., не враховуючи підйом на бугельнику або канатній дорозі, прокат лиж, індивідуальні заняття для новачків.

Кому грошей не вистачає, обирають Славське. По цінах він, звичайно, демократичніше Буковеля, але лижників тут набагато більше. Ціни у приватному секторі на Новий рік тут сягнуть від 210 до 500 грн. з людини. Так би мовити, "відчуйте різницю".

Новорічний відпочинок у Красіївських садибах обійдеться і того менше – у 200 грн. з людини за добу.

Семиденний відпочинок з 29.12.10 по 04.01.11 на турбазі "Драгобрат" з дворазовим харчуванням коштуватиме 2870 грн. Ціни на котеджі тут мало чим відрізнятимуться і сягнуть 3000 грн. 5 ночей новорічних канікул у Воєводино обійдуться відпочиваючим у середньому у 2500–3000 грн. У готелях с.Пилипець, що на Міжгірщині, ціни за номери у новорічну ніч коливатимуться у межах 200–300 грн. Найдешевше активним закарпатцям обійдеться Новий рік у Кострино. Ті, хто подумав про свято заздалегідь, могли замовити тут садибу за 120–150 грн. з людини. Звісно, на сьогодні місць уже не залишилось. 

Аліса КВИЧ

23 грудня 2010р.

Теги: відпочинок, гроші, новий рік, активний, гори


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи