Битва депутатів очікується в Ужгороді

Одна з найцікавіших виборчих битв нашого Закарпаття розгорнеться в обласному центрі між діючими депутатами місцевих рад за право представляти м. Ужгород в Закарпатській обласній раді. В кожному з трьох одномандатних мажоритарних виборчих округах міста, кандидатами в депутати від різних політичних сил, зареєструвались діючі депутати місцевих рад різних рівнів.

Битва депутатів очікується в Ужгороді

На окрузі, який складається з усієї правобережної частини Ужгорода (а також мікрорайон Дравці), за депутатський мандат змагатимуться депутат обласної ради Володимир Гісем (висунутий Партією регіонів) та діючі депутати нижчого рівня рад: Ужгородської міської ради Богдан Кинів (висунутий Фронтом Змін) Ужгородської районної ради Володимир Химинець (висунутий Народною партією України). В цьому ж окрузі змагатиметься за місце у органі місцевого самоврядування Юрій Переста, декан стоматологічного факультету. Це, напевне, єдиний сильний кандидат без депутатського мандату, який іде від "Єдиного центру".

Лівий берег Ужгорода розділений на два виборчі округи. Номер 8, що включає в себе територію від Горян до "Нового району", став полем бою для діючого депутата Закарпатської обласної ради Володимира Смоланки (висунутий Єдиним Центром) та Олега Адамчука (висунутий Партією регіонів). На цей же округ, "Народна партія України" виставила заступника міського голови Ужгорода Федора Апшая.

Ще запекліша конкуренція створена на окрузі №9, межі якого описують площу Ш.Петефі, вул.. Володимирську та район базару "Білочка". Тут висунулись 3 діючих депутати Закарпатської обласної ради. Зокрема, голова комісії облради з питань охорони здоров'я Василь Русин (висунутий Партією регіонів), голова комісії облради з питань регламенту Мирослава Каламуняк (висунута Єдиним центром) та лідер опозиції обласної ради Олександр Солонтай (висунутий Батьківщиною). Цікаво, що депутати В.Русин і М.Каламуняк в роботі обласної ради завжди виступали партнерами, разом входять до президії облради, проте, на виборах конкурують один з одним, даючи непоганий шанс на прохідність депутату О.Солонтаю. Хоча й останньому не позаздриш, адже від "Народної партії України" на цьому окрузі виставлено діючого депутата Ужгородської міської ради Роберта Левицького, який був соратником Солонтая в скликанні 2002 року. Разом, вони входили в депутатську групу "За оновлений Ужгород".

Закон побудований таким чином, що виграє на виборчому мажоритарному окрузі тільки один. Ті хто не здобуде перемогу, мають шанс стати депутатами через партійні списки, якими обирається половина складу обласної ради (54 депутати). Звісно, за умови, якщо партії їх туди включать на прохідні місця.

Наявність в місті Ужгород такої ж кількості округів, як і в Хусті, Чопі, Воловецькому районі (список можна продовжувати), проте, з більшою кількістю виборців та насиченістю впливових фігур - спровокувала таку підвищену конкуренцію в обласному центрі. В інших округах ситуація менш гаряча, тому ймовірність побачити нові обличчя з районів та невеликих міст в облраді є значно вищою. Час покаже?

Володимир Феськов, ГМ "Опора"

06 жовтня 2010р.

Теги: депутат, вибори

Коментарі

Павло 2010-10-07 / 13:33:00
Гарна робота! Хороша стаття!


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи