Закарпатські села забезпечать контейнерами для сміття

Нараду з сільськими головами провів голова Великоберезнянської райдержадміністрації Іван Олійник.

Закарпатські села забезпечать контейнерами для сміття

Стисло, у максимально конкретному режимі обговорено основні, першочергові напрямки роботи органів місцевого самоврядування, викреслено чіткі орієнтири на найближчу перспективу.

На початку наради Іван Олійник поінформував присутніх, що із 17 травня розпорядженням голови РДА звільнено всіх заступників голови райдержадміністрації. Вакантні посади займуть нові люди кінцем місяця. Тому протягом цього періоду керівники органів місцевого самоврядування з усіх питань мають звертатися до керівників профільних управлінь виконавчої гілки влади району.

У ході наради голова райдержадміністрації визначив чіткі завдання, виконати які мають місцеві ради впродовж буквально двох місяців. Зокрема, як наголосив він, в першу чергу буде активізована діяльність координаційної ради, до якої входять і правоохоронні , і контролюючі служби. Контроль за дотриманням норм законів у повсякденній діяльності має бути чітким, без будь-яких відхилень. Особливо коли йдеться про вирішення таких важливих для місцевих рад питань як соціальна сфера, будівництво, землеустрій та впорядкування територій.

Йшлося і про взяття на баланс сільрад соціально-культурних об’єктів, наявні в селах матеріально-культурні цінності, об’єкти комунікацій, сільські дороги і мо-сти, туристично-рекреаційні заклади,  сільські знаки, стадіони, та кладовища.   

Ще одна проблема, яка залишається актуальною для району - засміченість території району. Час від часу до цієї теми поверталися і керівники району, і органи місцевого самоврядування, однак процес затягується, проходить досить повільно і без відчутних результатів. Як висловився Іван Олійник, питання сміття може вирішити закупівля призначених для цього контейнерів. Як у цивілізованому світі, у кожному селі мають бути контейнери для сміття, а населення має привчитися не смітити.
Наступний крок – сортування непотребу. Спочатку його   планується  сортувати в трьох категоріях–пластмаса, скло та будівельний хлам.

Це перший напрямок роботи місцевої сільської влади, конкретно визначений головою райдержадміністарції Іваном Олійником . Як тільки справа налагодиться, можна буде подумати й про  закупівлю спеціальних установок для його пресування, зокрема, пластмаси, ПЕТ-пляшок та ін.
Наступне, на чому загострив увагу керівник виконавчої гілки влади району, дотримання законності і правопорядку на територіях сільських рад. За всі правопорушення, що стаються в селах, відповідальності з органів місцевого самоврядування ніхто не знімав, а тому члени виконкому, депутати спільно з дільничними інспекторами – безпосередніми представниками правоохоронних органів мають стежити за всім, що коїться в селі, в разі необхідності застосовувати відповідні санкції. Йдеться не лише про крадіжки, хуліганство, а й про незаконну торгівлю у власних помешканнях селян тощо.

Сільські ради останнім часом  вкрай запустили таку відповідальну ділянку, як інвестиційна діяльність. А між тим, як зауважив Іван Олійник, цим самим ми припускаємося грубої помилки. В кожному селі, навіть маленькому, віддаленому, гірському, при великому бажанні можна придумати, чим зацікавити інвестора. Тому, не відкладаючи справи на тривалий період, голови сіл спільно з фахівцями управління економіки райдержадміністрації повинні попрацювати над створенням реальних інвестиційних проектів.

Значна увага приділялася на нараді питанню збільшення дохідної частини бюджетів. Відомо, що поповнення казни відбувається за рахунок оренди і продажу земель через аукціони – це першочергова діяльність голів сіл і членів виконкому в напрямку розширення дохідної частини сільської казни. Інший напрямок – податок на прибуток. Варто продумати  шляхи застосування механізму, який дозволив би, згідно з чинним законодавством, спрямувати надходження  цього виду податків у сільські бюджети.
Наприклад, багато наших краян працюють в галузі залізничного і автомобільного транспорту, сплачують податки на місці отримання зарплати, але існують юридичні механізми, за якими плата на прибуток мала б надходити у бюджет сільрад.

Конкретною була позиція Івана Олійника і в питанні використання наявних коштів, що знаходяться на рахунках місцевих органів самоврядування. Нерідко, як зауважив він, голови сільрад  воліють не використовувати власні кошти на різні потреби, боячись перевірок фіскальних органів. Це є неприпустимою помилкою – зароблені гроші мають бути використані за рішеннями сесій сільрад: чи на будівництво доріг, чи ремонт соціальних, освітніх, культурних об’єктів тощо. Натомість у більшості сільрад не турбуються навіть про виготовлення проектно-кошторис-них документацій – перший крок у здійсненні намічених завдань.

Підсумовуючи роботу наради, Іван Олійник зауважив, що люди давно чекають від влади конкретної роботи, за неї треба братися вже сьогодні.

21 травня 2010р.

Теги: Олійник, інвестиції, село, сміття, бюджет


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи