На Великоберезнянщині відбулася сесія райради

На черговому пленарному засіданні сесії Великоберезнянської районної ради шостого скликання обговорено низку питань, що стосуються різних сторін діяльності прокуратури, підрозділів виконавчої влади, податкової служби, боротьби з нелегальною міграцією, виконання та змін у районному бюджеті, майнових відносин. Депутати, селищний і сільські голови та запрошені керівники районних служб висловили свої зауваження та пропозиції щодо порушених проблем, затвердили низку рішень. Вступним словом відкрив засідання голова районної ради Василь Канюк, який принагідно наголосив на важливості акцентуації уваги органів місцевого самоврядування на завданнях, які ставляться у зв’язку з приходом весни та закінченням першого кварталу поточного року.

На Великоберезнянщині відбулася сесія райради

Першим виступив на засіданні сесії прокурор району В'ячеслав Конар з інформацією "Про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території району". Він відзначив, що минулого року за матеріалами перевірок дотримання законів захисту прав, свобод та інтересів держави було порушено 17 кримінальних справ, з яких  5 – у сфері економіки, 5 – охороні навколишнього природного середовища, 7 – захисту конституційних прав і свобод громадян. 12 із загаданих справ направлено на розгляд судів.

Окрім того, минулого року прокуратура району внесла 77 приписів і подань, з яких 11 стосувалися сфери економіки, 21 – охорони навколишнього природного середовища, 9 – поводження з відходами, 39 – захисту конституційних прав громадян, 3 – дотримання Закону України "Про звернення громадян". За актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 61 посадову особу, у тому числі 27 працівників контролюючих органів.

Прокуратура району опротестувала минулого року 45 виявлених незаконних актів, 5 з яких стосувалися сфери економіки, 8 – природоохоронного законодавства, 28 – захисту конституційних прав громадян. Також за актами прокурорського реагування відшкодовано 719 тисяч гривень, у тому числі 315 тис. грн. – до державного бюджету.
 
Прокурор у своїй інформації відзначив також, що протягом минулого року на території Великоберезнянщини дещо зросла кількість зареєстрованих злочинів (на два випадки більше, ніж позаторік). З них 31 класифікується як тяжкий та особливо тяжкий. Погіршився і показник розкриття скоєних злочинів: у 2010 – 17, у 2009 – 12 випадків.

Водночас, зауважив виступаючий,  на території району помітне зниження скоєних певних видів злочинів, зокрема, грабежів, тяжких тілесних ушкоджень, шахрайства, хуліганства, незаконного обігу зброї. Щоправда, дещо збільшилася кількість крадіжок, зґвалтувань, незаконних  заволодінь транспортним засобом.

Звернув увагу В'ячеслав Конар і на проблему нелегальної міграції, за якою минулого року розглядалося 9 кримінальних справ, і ситуація істотно не поліпшується. У цьому, як і в інших напрямках дотримання законності прокуратура прагне пліднішої співпраці з органами місцевого самоврядування.

У обговоренні інформації прокурора району виступила депутат райради Наталія Качалаба та інші. Вони порушили питання впливу прокуратури на подолання окремих проявів злочинності у районі. Так, депутат обласної ради, перший заступник голови РДА Михайло Кіндрат порушив проблему реагування прокуратури на факти допущеної заборгованості із виплати заробітної плати на окремих підприємствах району. Саме прокуратура, на його думку, має у цій справі ефективні і дієві важелі впливу.

 Небезпристрасно обговорили депутати також інформацію завідуючого відділу Володимира Саєнка про протест прокурора Великоберезнянського району на рішення ХХІІ сесії райради четвертого скликання "Про внесення змін до рішення районної ради від 17 квітня 2003 р. "Про надання пільг за оренду приміщень спільної власності територіальних громад району". На думку більшості, прокуратура району мала зайняти позицію, яка б сприяла організації харчування школярів і не приймати поспішних рішень у цій справі. Саме так висловилися у своїх виступах депутати районної ради Наталія Качалаба та Василь Глодан.

Начальник управління економіки РДА Олекса-ндра Плакош ознайомила учасників засідання сесії з лімітом заготівель лісових ресурсів місцевого значе-ння та лікарської і технічної сиро-вини на 2011 рік. Згадані лісоресурси будуть заготовлятися на те-риторіях Ужанського національного природного парку, ДП "Великоберезнянське лісове господарство" та філії "Великоберезнянський держспецлісгосп". Йшлося про чорницю, ожину, малину, каштан їстівний, грушу дикоростучу, суницю, гриби, брусницю, березовий сік та низку лікарських рослин, які масово ростуть на території Великоберезнянщини. Доходи від заготівлі є важливим джерелом зміцнення місцевих бюджетів, тому органи місцевого самоврядування мають тримати справу на контролі.
 
Про основні положення програми фінансування районної виборчої комісії інформував керівник апарату райдержадміністрації Василь Бобрик. Виступаючий відзначив, що відповідне забезпечення виборчої комісії у міжвиборчий період оргтехнікою, зв'язком та  матеріалами дозволить виконувати якісно і своєчасно усі повноваження, здійснювати прийом громадян, надавати допомогу сільським виборчим комісіям.
 
На основних завданнях, що випливають з представленої програми будівництва (придбання) житла на 2011-2017 рр., акцентувала увагу у своєму виступі начальник відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури РДА Алла Кухарчук. Цього року, зокрема,  заплановано дослідити ринок житла та спрогнозувати шляхи реалізації програми, апробувати фінансово-кредитні механізми підтримки населення на придбання житла. У наступні роки буде здійснюватися виділення земельних ділянок, впроваджуватимуться фінансово-інвестиційні механізми кредитування будівництва та придбання житла. У справу планується вкласти 5, 47 млн. грн., у тому числі з держбюджету – 1, 38 млн. грн.., з місцевих бюджетів – 0,26 млн. грн., з коштів населення – 3, 83 млн. грн.. Здійснення цієї програми є украй важливим для району, оскільки протягом останніх років спостерігається значне сповільнення темпів і обсягів житлового будівництва.

Заступник начальника Ужгородської МДПІ Ігор Діброва представив програму підвищення рівня обізнаності у податковому законодавстві платників податків на 2011-2014 рр. Він наголосив, що роз'яснювально-агітаційна робота щодо податкового законодавства є дуже важливим напрямком успішності реалізації податкової реформи у нашій країні, яка  позначається на рівні сплати внесків. Йдеться про добровільне виконання своїх податкових зобов'язань усіма платниками.  Для цього передбачено виготовити соціальну рекламу, закупити нову оргтехніку, проводити виїзні семінари- наради, заходи з виховання податкової культури.

З програмою, яка покликана на належному рівні впроваджувати молодіжну, сімейну, демографічну та гендерну політику в районі протягом 2011-2014 рр., ознайомила начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Ольга Мотиль.  Здійснення обсягу передбачених заходів складе орієнтовно 512 тисяч гривень. Очікується від програми поліпшення становища багатодітних і малозабезпечених родин, виявлення та підтримка обдарованої молоді, зменшення негативних явищ у  молодіжному та дитячому середовищах, повновартісну участь жінок у всіх сферах життєдіяльності суспільства, розбудову громадянського суспільства і ін.
 
Депутати районної ради схвалили районні програми посилення боротьби з нелегальною міграцією, попередження надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки в районі. Обидві розраховані до 2015 року.

Детальну характеристику бюджетної ситуації в районі подала у своєму виступі начальник фінансового управління РДА Ганна Химич. Передусім вона проінформувала про показ-ники минулого року. Так, загальний фонд районного бюджету виконано на 108, 3 відсотка, що у грошовому виразі становить 6779, 8 тис. грн. при плані 6261, 7 тис. грн.. З державного бюджету було отримано трансферти на суму 64975, 5 тис. грн., а також субвенцій – 22675, 4 тис. грн.
Видатки загального та спеціального фондів районного бюджету у минулому році склали 75750, 2 тис. грн.. Найбільші суми використано для фінансування освітньої галузі, соціальне забезпечення та підтримку громадян, медичну галузь, культуру і т. д.

Опісля Ганна Химич ознайомила учасників засідання сесії з проектом внесення змін до рішення ІІІ сесії районної ради УІ скликання від 30 грудня 2010 року №58 "Про районний бюджет на 2011 рік". Згідно цього документа, який відтак затвердили депутати райради, збільшено обсяг доходів загального фонду районного бюджету за рахунок субвенції з обласного бюджету на суму 327420 грн. Гроші  розподілено між головними розпорядниками коштів районного бюджету, зокрема, на виконання цілої низки цільових районних програм, які стосуються медичного обслуговування, розвитку спорту, сільського господарства. Також вирішено спрямувати залишок коштів, що склався на початок 2011 року, головним розпорядникам коштів районного бюджету на суму 1142445 грн,. у тому числі із загального фонду – 992256 грн., спеціального фонду – 150189 грн., у (тому числі бюджету розвитку – 150189 грн.).
 
Директор КП "Великоберезнянське районне бюро технічної інвентаризації" Валентина Близнець ознайомила  присутніх на сесії з новою редакцією статуту підприємства, порядку розподілу прибутків та погодженням наказу "Про облікову політику комунального підприємства "Великоберезнянське районне  бюро технічної інвентаризації".
 
Про припинення діяльності комунального підприємства "Великоберезнянська районна друкарня" та районного архітектурно-проектного підприємства та програми щодо їх ліквідації озвучив у своєму повідомленні завідуючий відділу райради Володимир Саєнко. Він же проінформував про розірвання кількох договорів оренди приміщень спільної власності територіальних громад району.
 
Депутати районної ради проголосували за всі пропоновані на засіданні сесії рішення.

21 березня 2011р.

Теги: Великоберезнянщина, сесія, Василь Канюк


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи