Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»

Про здобутки, непросту щоденну діяльність ДІМ – особливого й відповідального підрозділу райвідділу внутрішніх справ, який найближче до людей, їхніх турбот, про те, що радує і непокоїть, у розмові з його керівником Олександром Куликом.

Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
-  Колектив, котрим піклуєтесь, готовий контролювати ситуації на теренах різного роду злочинності?
 
- Великоберезнянщина не є криміногенним районом, та надто непокоять крадіжки державного, приватного, особистого майна краян. Тут дільничним інспекторам міліції роботи вистачає...
 
У нас несуть службу одинадцять ДІМ, два помічники. Ними охоплено всі населені пункти району. У колективі маємо й жінок. Це старший лейтенант Мар'яна Ісайська, за котрою закріплено села Верховина Бистра, Гусний і Сухий та старший лейтенант Наталія Бабич – Бегендяцька Пастіль, Костева Пастіль та Розтоцька Пастіль.

 

Щодо ефективності роботи колективу.
 
Торік нашими працівниками, до слова, наймолодшого підрозділу райвідділу міліції, було розглянуто 395 звернень громадян, що стосувалися різного ступеня та характеру злочинів, порушення кримінальних справ та відмови у їх порушенні, складено 551 адміністративний протокол.
 
Дільничні інспектори міліції здійснили 47 примусових приводів мешканців у судові органи та слідство 63 осіб.

 

Вже з початку року також роботи усім додалося. Особливо хвилює ситуація з крадіжками: металеві огорожі, сітки, алюміній, мідь.
 
Назву лишень недавні факти. У Кострині зловмисниками викрадено електричний кабель із стовпів. Такий випадок мався і в спортивному комплексі "Віссон". Металеві конструкції систематично "чистять" на ВАТ "АФ Яворник", хоча там мається і власна охорона.
 
В Гусному злодій-односелець вкрав із автотраси Ужок-Підполоззя Воловецького району металеву стрічку транспортної огорожі протяжністю 170 метрів. Цю справу за гарячими слідами оперативно розкрили дільничний інспектор міліції молодший лейтенант Василь Долешак та помічник ДІМ сержант Володимир Гаврилко. Вирішується питання про порушення кримінальної справи проти гуснянина.
 
- Який ще характер мають злодійські дії зловмисників?
 
- Часто доводиться розслідувати крадіжки особистого майна громадян, зокрема, грошей, документів, мобільних апаратів.
 
Зовсім свіжі факти. Буквально днями невідомі особи скоїли крадіжки у районних податківців, в селищній раді, ба навіть у районному відділ освіти райдержадміністрації, що знаходяться в центрі Великого Березного, як мовиться, мало не на очах колективів.
 
Зловмисників розшукуємо. Однак тут хотів би застерегти самих людей від безпечного поводження з власними речами, не полишати їх без нагляду, примикати приміщення тощо.
 
Прикра крадіжка грошей сталася у селі Люта. Із власного помешкання тепер уже відомий односелець поцупив шляхом вільного доступу чималеньку суму гривень. Порушену кримінальну справу оперативно розкрив дільничний інспектор міліції, лейтенант Юрій Пильник.
 
Не раз доводиться нашим працівникам розслідувати прояви хуліганства у тому ж селі Люта, населених пунктах Вишка, Волосянка, Великий Березний. У Малому Березному було тяжко побито мешканця села. Винні особи заарештовані, справу розслідувано і передано до суду...
 
Доводиться часто займатися й різного роду порушеннями у лісовій галузі. Це стосується насамперед незаконного вирубування лісу. Подібні випадки мали місце в урочищі Брештаново, що неподалік районного центру, населених пунктах Люта, Чорноголова, Малий Березний, Завосино, інших селах.
 
 
- Тут, звичайно, не обходиться і без певних профілактичних заходів, Олександре Івановичу.
 
- Безперечно. Проводимо спеціальні бесіди, попереджувальні розмови з раніше судимими підобліковими категоріями осіб, сімейними дебоширами, схильними до алкоголю, психічно неврівноваженими, умовно засудженими.
 
Гадаю, ефективнішими є зустрічі з педагогічними та учнівськими колективами, керівниками органів місцевого самоврядування, директорами підприємств різних форм власності, підприємцями.
 
- Про співпрацю з головами сіл і селища. Вона корисна, слугує справі?
 
- Найперше хотів би назвати сільські органи місцевого самоврядування, котрі найбільше сприяють в роботі дільничних інспекторів міліції, підтримують їх, допомагають у щоденних справах, залюбки виділяють приміщення, меблі тощо. Це Малоберезнянський сільський голова Іван Мицода, Лубнянський - Василь Мушак, Костринський – Іван Сегеда, Великоберезнянський селищний – Богдан Кирлик.
 
Ділові стосунки маємо й із прикордонниками. Спільно ді-ємо з виявлення фактів незаконної міграції, нелегалів, проводимо подвірні обходи, оглядаємо закинуті будівлі ферм, недіючі виробничі площі, пустуючі оселі горян.
 
Нещодавно за сигналами пильних мешканців вдалося затримати між селами Мирча та Малий Березний нелегала, громадянина далекої і неспокійної африканської країни Сомалі.
 
Доброю підмогою для нас є сільські активісти, депутатський корпус у проведенні широкомасштабної операції "Первоцвіт", пов'язаної із незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин, занесених до Червоної книги.
 
- Робота дільничних інспекторів міліції часто асоціються ще й із діяльністю громадських формувань, їх ефективністю. Які тут справи?
 
- Якщо бути щирим, у цьому плані ми лишень здійснюємо перші, можливо й несміливі кроки. Пам'ятається, за часів СРСР громадські формування, добровільні народні дружини були надійними помічниками міліції. Їхні члени відповідно заохочувалися фінансово, до відпусток додавалися ще й зайві дні. Нині ж ситуація зовсім інша. Немає коштів, та й молодь зайнята зовсім іншими справами...
 
- Про наставництво, Олександре Івановичу. Воно бо в міліцейському оточенні таки поціновується.
 
- Виходячи з того, що сектор дільничних інспекторів міліції наймолодший підрозділ райвідділу внутрішніх справ, добрі поради старших колег, ветеранів, пенсіонерів завжди у пригоді. З особливим задоволенням спілкуємось із головою районної організації ветеранів органів внутрішніх справ Юрієм Михайловичем Ганьком, Андрієм Юрійовичем Кирликом, колішніми дільничними інспекторами Юрієм Пильником, Юрієм Чемсаком, Василем Сирчіковим, Михайлом Опалеником, пенсіонерами Петром Вайдою, Олександром Плакошом, Ростиславом Кульчицьким, Мирославом Мордованцем, Олексієм Мотилем, Романом Балажем.
 
Завжди ділові пропозиції отримуємо від куратора – заступника начальника райвідділу УМВС України у Закарпатській області Мирослава Підгородського.
 
- Кого, пане капітане, з дільничних інспекторів сектору ставлять у приклад.
 
- Добре впоруються зі своїми обов'язками лейтенанти міліції Юрій Пильник, Руслан Падяк, Тарас Сегедій, старший лейтенант Олександр Сікора, помічник дільничного інспектора міліції сержант Роман Звір...
 
Та, власне, всі ДІМи люблять і поважають свою професію, цінують роботу, дорожать честю мундира.
 
Розмову записав Юрій Кичак
12 березня 2011р.

Теги: дільничний, злодій, крадіжка, міліція


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи