Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини

Однією з необхідних умов становлення та функціонування в Україні ефективно працюючого ринку земель є запровадження та застосування таких механізмів оцінки земельних ділянок, які б дозволяли визначити їх справжню ринкову вартість.

Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини

Грошова оцінка земель в нашій країні здійснюється понад 15 років. За цей час створена певна система, відповідно до якої, залежно від призначення та порядку проведення, застосовується визначення нормативної та експертної грошової оцінок земельних ділянок

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок застосовується у різних сферах – у визначенні розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також при розроблені показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. Проводиться вона юридичними особами, які отримали ліцензію на проведення робіт із землеустрою.

Відповідно до Постанови Верховної ради України від 1996 року № 379/96-ВР "Про порядок введення в дію Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України "Про плату за землю"" у 1999 році була проведена грошова оцінка населених пунктів . Грошова оцінка земель Великого Березного була проведена у 2001 році. А Закон України "Про оцінку земель" передбачає проведення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення не рідше одного разу у 5- 7 років, а несільськогосподарського призначення – не рідше одного разу у 7-10 років. 

У нашому районі у 2009 році поновлено нормативну грошову оцінку земель сіл Мирча, Малий Березний, Вишка, Волосянка та Луг.

У зв'язку з законодавчими вимогами нині на території району оновлення нормативної грошової оцінки потребують землі 27 населених пунктів, з них замовили технічну документацію 17 . Це Верховина Бистра, Загорб, Жорнава, Кострино, Костринська Розтока, Лубня, Завосино, Великий Березний, Чорноголова, Смерекова, Сіль, Домашино,  Ставне, Розтоцька Пастіль, Бегендяцька Пастіль, Руський Мочар. 

Говорячи про застосування нормативної грошової оцінки земель, можна впевнено стверджувати, що позитивним моментом цієї справи, без сумніву, є те, що після її повного проведення в межах населених пунктів рівень надходжень до місцевих бюджетів збільшується, як правило, на 25-30  відсотків.

Для того, щоб провести оцінку земель, достатньо прийняти рішення органом виконавчої влади, або органом місцевого самоврядування (ст. 15 Закону України "Про оцінку земель"). Дані про нормативну грошову оцінку земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації. Він видається відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів ( ч. 3 ст. 23 Закону України "Про оцінку земель").

Інформацію стосовно землекористувача, землевласника, земельної ділянки, яка необхідна для отримання "Витягу", відображена в державному акті на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою, в договорі оренди землі ( ст. 126 Земельного Кодексу України).

Нині виникла необхідність виготовлення технічної документації грошової оцінки земель населених пунктів, оскільки в наступному році відділ не зможе надавати витяги з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, термін якої  закінчився, і відповідно юридичні т а фізичні особи не зможуть надати звіти в державну податкову інспекцію для нарахування податку та орендної плати, а громадяни не зможуть оформити спадщину на землю, продавати, купувати, іншими способами відчужувати земельні ділянки.

Відділ Держкомзему у Великоберезнянському районі має всю необхідну інформацію про проектні організації, які можуть виготовляти нормативну грошову оцінку земель населених пунктів. Головам сільських рад належить звернутися до відділу Держкомзему із відповідними рішеннями та вишукати кошти на проведення нормативної грошової оцінки земель.

Ірина Пугач, начальник відділу Держкомзему у Великоберезнянському районі

03 вересня 2010р.

Теги: земля, оцінка, ринок, Держкомзем


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи