Великоберезнянщина: Отримання дозвільних документів удосконалюється

Більше чотирьох років минуло з часу набуття чинності Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Під час його прийняття ставилася мета - впровадити європейські принципи видачі документів дозвільного характеру, але її так і не вдалося досягти за немалий проміжок часу.

Великоберезнянщина: Отримання дозвільних документів удосконалюється

11 лютого 2010 року було прийнято зміни до діючого Закону, які мають істотно поліпшити ситуацію у дозвільній сиситемі України і вплинути на активізацію підприємництва та кеноміки загалом. Про це йшлося і на нараді під головуванням першого заступника голови Великоберезнянської РДА Юрія Костика, на якій визначено завдання  районної дозвільної сиситеми у світлі останніх законодавчих документів.
 
Відкрив нараду перший заступник голови РДА Юрій Костик, який  наголосив на акутальності прийняття змін до Закону України "Про дозвільну сиситему у сфері господарської діяльності". Виступаючий зазначив, що ці зміни настільки суттєві і масштабні, що фактично йдеться про нову редакцію вищезгаданого закону. Передусім вони стосуються об’єкта, на який видається дозвільний документ. Тепер до таких об’єктів належать також природні ресурси, грунтовий покрив земельних ділянок і докумнети, які використовує суб’єкт господарювання в процесі узгоджувальної процедури.

Детальніше із змінами у вищезгаданому Законі України ознайомила учасників наради державний адміністратор району Мар’яна Микульця. Виступаюча звернула увагу на те, що документ побудований на трьох основних принципах – організаційної єдності, мовчазної згоди та декларативному.

Принцип організаційної єдності , який передбачає створення в регіонах дозвільних центрів і створення посади адмінстратора, основним завданням якого є  організація видачі документів дозвільного харакетру, оскільки завдяки цьому впорядковується вся існуюча процедура.  Після затвердження змін до назви посади додано слово "державний". До речі, видача дозвільних документів згідно з останньою постановою може відбуватися виключно у приміщенні дозвільних центрів. Замість копії свідоцтва про державну реєстрацію до заяви додється виятг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. Змінено також строки: розгляду заяви та  документів до неї  – збільшено з 5 до 10 робочих днів, а передачі рішення місцевого дозвільного органу держадміністратору – скорочено  з 2 до 1 робочого дня.
 
Принцип мовчазної згоди, встановлений у змінах до Закону про дозвільну систему, не новий, раніше його було введено Законом України "Про внесення змін до деяких Законів України відносно спрощення ведення бізнесу в Україні". Отже, передбачається, що термін видачі дозвільних документів становить 10 робочих днів. Тобто, якщо у згаданий строк не видано або не направлено документ чи рішення про відмову у його ивдачі, то суб’єкт господарювання може провадити певні дії щодо здійснення свєї господарської діяльності тільки через 10 робочих  днів з дня закінчення вставноленого для видачі терміну.  При цьому зазначається, що копія опису прийнятих документів з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подання заяви та документів адміністратору   або дозвільному органу.
 
Згідно з декларативним принципом суб’єкт господарювання набуває права на вчинення певних дій щодо здійснення господарської діяльності без отримання докумнета дозвільного характеру  шляхом повідомлення держадміністратора або дозвільного органу  про відповідність його маетріально-технічної бази вимогам законодавства з дати реєстрації декларації в журналі обліку суб’єктів господарювання відповідного дозвліьного органу. Згадана декларація – новація Кобінету Міністрів. Законом вона передбачена не була, як і наявність договору страхування цивільної відповідальності перед третіми особами стосовно відшкодування наслідків можливої шкоди. Щоправда, лише у стадії розробки перелік  видів господарської діяльності , які можуть провадитится згідно з вищезгаданою декларацією.

Мар’яна  Микульця відзначила і інші зміни у оновленому Законі про дозвільну систему. Зоеркма, тепер платити за видачу дозвільного документа, якщо це пердабчено, потрібно не до зверення із заявою, а безпосередьно перед його отриманням.

Наприкінці виступаюча підкреслила, що довіра до дозівльної системи у нашому районі зростає.  Якщо у першому кварталі минулого року було видано 26 дозвільних документів, то за цей же період 2010 – 41.
 
Учасники наради поставили низку запитань держадміністратору, які стосуються нюансів застосування змін до Закону Укарїни про дозвільну систему.

04 травня 2010р.

Теги: дозвільний, суб'єкт господарювання


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи