У "Старому селі" колядували й віншували колядники з усього краю

В обласному центрі 20 січня на завершення різдвяних святок з’їхалися самобутні творчі колективи колядників з усього краю.

У "Старому селі" колядували й віншували колядники з усього краю

 

Цьогоріч фестиваль-огляд «Коляди в Старому селі» відбулися уже втретє. У святковому дійстві брало участь 14 колективів, які продемонстрували глядачам традиції колядування та щедрування свого регіону. Тож колориту не бракувало – мукачівців, ір­шав­ців, хустян чи то ра­хівців можна було ідентифікувати навіть без представлення —  такими яскраво вираженими були їхні коляди, співи та говірки.

Розпочалося святкове дійство зранку урочистою Службою Божою у знаменитій Шелестівській церкві, зведеній на Мукачівщині ще в 1777 році.  А вже після Божого благословення і розпочався власне фестиваль коляди. Першими на сцену вийшли актори обласного муздрамтеатру, які представили публіці уривок із вистави Дмитра Кешелі «Дорога до раю».

Далі учасники фесту представили на суд глядачів різдвяні традиції коляди та вертепів, які здавна зберігаються на їхній бать­ківській землі. Тож послухати і побачити було що – самобутні ар­ти­сти – хто у народному вбранні, хто у костюмах учасників вертепу –виконували обрядові  колядки та щедрівки. Чи не найбільшу увагу тих, хто попри не зовсім сприятливу днину, наперекір мокрому снігу та дощу, а також незважаючи на сли­зькі звивисті доріжки у «Ста­рому се­лі», все-таки прийшов, аби долучитися до світлого різ­двяного щедрування, привертав колектив із Рахівщини – хлопці й дівчата у гуцульських вбраннях із пиш­­ними коронами на головах і з бубенцями на одязі та їх колоритний виступ.

А після свого виступу кожен колектив прямував до «своєї» домівки – хати, привезеної із району, звідки й сам колектив. І вже тут, у самобутніх хатинах, лунали коляда та щедрування, як це було у да­в­ні часи, свід­ком яких, можливо, були й старі хати. Не обійшлося і без частувань: добрі закарпатські газдині приготували справжню гостину. І тільки рахівцям довелося сутужно: «їхня» хата-гражда була на ремонті.

Святкового настрою додавав глядачам кожен виступ, бо кожен колектив вкладав у свій виступ душу і талант. Тож новорічно-різ­двяний цикл святок завершився, сповістили всім у «Старому селі».

Оксана ДУДАШ

 

28 січня 2013р.

Теги: колядники, старе село

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи