Мер Тячева Іван Ковач: «Головне – не перемога у конкурсі, а позитивні перетворення у місті»

Приємні метаморфози, які відбуваються останніми роками в Тячеві, якось навіть не вписуються в загальний контекст нинішніх кризових негараздів. Коли скрізь лунають нарікання – посилання на недо- а то й повну відсутність фінансування, Тячівська мерія радує городян та гостей міста новими реалізованими проектами, що не лишень змінюють на краще загальний портрет міста, додаючи йому облаштованості і європейської цивілізованості, а й відкривають перед мешканцями нові можливості культурного й спортивного дозвілля, комфортного самопочуття, естетичної насолоди.

Мер Тячева Іван Ковач: «Головне – не перемога у конкурсі, а позитивні перетворення у місті»

Цей «тячівський феномен» знайшов у народі своє визначення. Кажуть, міська влада на чолі з Іваном Ковачем «зробила з Тячева картинку». Дивує не лишень результат, а й динаміка перетворень. Упродовж 2011 року до невпізнанності змінилася площа Поштова, де з’явилося справжнє дитяче містечко з «гірками», гойдалками і каруселями. Своєрідною сенсацією стало відкриття льодової арени для ковзанярів, яка в літній період слугує любителям катання на роликах. Територію освітлено, декоровано зеленими газонами, мозаїчними орнаментами бруківки. А після проведеного пленеру митців її прикрасили ще й дев’ять витесаних з каменю скульптур.

Колись непринадний «квадрат» в центрі міста з похмурими соснами й хаотичними насадженнями – нині світла й простора, заквітчана клумбами й зеленню площа Пам’яті з пам’ятником воїнам-афганцям, що виріс поруч із погруддям Героя-танкіста Степана Вайди. Багатьох нині приваблює куточок з дерев’яними лавичками, світильниками у скверику Лойоша Кошута.

Давно «напрошувався» на реконструкцію пам’ятник воїнам-визволителям у міському парку, торкнулися зміни й територій перед ЦДЮТ, ДНЗ №5, де здійснено капремонт пішохідних ділянок центральних вулиць: тут замість бетонних плит з оголеною арматурою – акуратно вимощена бруківка. На вулиці Вайди розпочалися роботи з будівництва спортмайданчика, а реконструйована мережа вуличного освітлення надає місту, що мерехтить кольоровими вечоровими вогнями, справжньої казковості.

Окрема тема – це ремонт вулиць. Їх багато: Чехова, Листопада, Московська, частина вулиці Гетьмана Мазепи, Вакарова, Комсомольська, Бучанська, на яких після капремонту дорожнього покриття водіям і пішоходам уже не доводиться маневрувати між ямами-вибоїнами…

У 2012-му їх перелік примножився, як і «почесний список» інших добрих справ, що додали місту краси й облаштованості.

Подібні речі просто так не минають. Тож і в районному, і в обласному конкурсі «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку» Тячів у листопаді минулого року був удостоєний заслуженої першості та отримав шанси для визнання й на третьому Всеукраїнському етапі міжміських перегонів.

– Підготовка до конкурсу теж вимагала немалої праці, – розповідає секретар виконкому Тя­чів­ської місь­кої ради Ольга Решетар. – Адже на суд столичного журі необ­хідно було подати ілюстративні матеріали та пояснювальну записку. Фотоматеріал повинен був відображати стан об’єктів до і після реконструювання, а кожен вид робіт мав бути ще й підкріп­лений звітними казначейськими документами про використання коштів. Належало також й представити програми з благоустрою. Їх частка солідна: щороку із 38 програм, розроблених місь­кою радою, 11 спрямовуються на суттєве поліпшення благоустрою міста. Обов’язковим пунктом було й «вкрап­лення» у міський ландшафт малих архітектурних форм. Тячів і тут був не в «мінусі» – адже йдеться про нові кіоски, світильники, лавиці, ковані урни, ворота, дитячі атракціони тощо. А все це вже органічний елемент міської забудови та дизайну.

Водночас рейтинг учасників конкурсу залежав і від показників іншого роду: кількості скоєних на території міста грабежів, автотранспорт­них аварій, пожеж. Словом, брався до уваги й рівень безпеки мешканців, їхнього благополуччя.

Всього за лідерство боровся 71 населений пункт у шести категоріях, що залежали від кількості населення. Тячів потрапив до четвертої (міста до 50 тисяч чоловік населення), й серед 14 міст України був удостоєний другого місця, підкріпленого всеукраїнською нагородою – Дипломом Кабінету Міні­стрів України.

Вручення відбулося 7 листопада у Києві. Ця відзнака є для міської ради не лишень об’єктивною оцінкою напрацювань, а й серйозним стимулом у роботі, – каже міський голова Тячева Іван Ковач.

Ведучи мову про фінансове підґрунтя добрих перемін, які відбуваються в місті впродовж останніх років, зазначив, що вишукування можливостей відбувається шляхом комплексного підходу:

– Йдеться, насамперед, про за­лучення можливостей бюдже­тів різних рівнів (районного, обласного, державного) та ефек­тивне використання коштів. Якщо додати до цього якісне виконання робіт та чіткий контроль за їх проведенням, то, впевнений, завжди можна вийти на хороший результат.

Допомагали, звичайно, і зв’язки з впливовими людьми, громад­ськістю. Важливий фактор також – діє­здатна, сильна команда. І я радий, що зумів організувати саме таких людей, які вміють вловлювати  суть завдання, чесно і професійно їх виконувати. Я ж завжди готовий вислухати всі пропозиції на стадії обговорення. Коли ж рішення прийнято – вимагаю безумовного виконання поставлених завдань.

Розповідаючи про секрети досягнутих успіхів, міський голова наголосив на спільному, взаємопогодженому прийнятті більшості рішень. Щоразу перед проведенням тих чи інших робіт по облаштуванню площі, скверика, вулиці тощо вивчаються думки всіх, хто має бажання поділитися власним баченням, ідеєю. Всі пропозиції обговорюються на виконкомі та сесії і, врешті, приймається колегіальне рішення по кожному об’єкту. В такий спосіб і вдається знаходити оптимальні підходи до вирішення поставлених завдань.

Оскільки ця розмова відбувалася в період підготовки до цьогорічного відкриття  льодової арени, цієї теми обминути не вдалося. «Я радий, що ідея функціонування ковзанки прижилася в місті, й вона даруватиме любителям зимових розваг незабутні хвилини, – каже міський голова. – В цьому якраз і полягає її призначення. Питання ж «касового збору» ніколи не ставилось. До речі, поінформую: школярі міста матимуть можливість щодня впродовж трьох годин кататися на льоду безкоштовно».

– І все ж є немало проблем, які не дозволяють самозаспокоюватися? – цікавлюся в першої особи Тячева.

– Так, вкрай необхідно будувати новий дитсадок, очисні споруди, облаштовувати сміттєзвалище з налагодженим сортуванням сміття та багато іншого. Однак пріоритети визначаться лишень після настання нового фінансового року і прийняття сесією міськради відповідних рішень.

На завершальне запитання  про те, чи варто тячівцям сподіватися на нові, приємні сюрпризи від міської влади, Іван Іванович відповідає ствердно. І не без підстав – уже напередодні Нового року в Тячеві планується відкриття сучасного спортивно-оздоровчого комплексу, що не має аналогів на Закарпатті, – з басейнами, джакузі, сауною, соляною кімнатою, кафе тощо.

Отже, завдяки професіоналам від влади перед містом відкриваються нові, обнадійливі  перспективи…

Ганна Макаренко

18 грудня 2012р.

Теги: Тячів

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи