Закарпатські експерти підписання «мовного» закону називають передвиборчою політтехнологією

І висловлюють упевненість, що масштабних збурень у зв’язку з підписанням Закону «Про засади державної мовної політики в Україні» на Закарпатті чекати не варто.

Закарпатські експерти підписання «мовного» закону називають передвиборчою політтехнологією

Вчора, як відомо, Президент Віктор Янукович таки підписав Закон «Про засади державної мовної політики». І це – після масових акцій протесту, що прокотились Україною як реакція на відповідний закон. І це – на другий день після зустрічі з представниками творчої та наукової інтелігенції. 

Як вплине прийняття закону «про мови» на Закарпаття? Чи варто чекати виявів обурення краян? Чи зміниться хід передвиборчої кампанії і чи вплине прийняття закону на голосування і результати виборів в області? З такими питаннями Закарпаття онлайн звернулось до крайових політологів і соціологів.

Сергій Федака, доктор історичних наук, політолог, професор УжНУ, письменник, журналіст вважає: підписання закону Президентом – ніщо інше, як передвиборча технологія, а заяви опозиції про мітинги й акції протесту – нещирі. 

– Вчора одразу же «під підписання» у східних областях розпочались мітинги, тому підписання закону є явно передвиборчою технологією. Як це вплине на Закарпаття? В області останні події навколо закону про мови вже відштовхнуло від Партії регіонів дуже багатьох, викликало дуже велику антипатію, тому, думаю, на рейтинг Партії регіонів підписання закону вплине негативно. 

Стосовно доручення Президента щодо підготовки Державної програми всебічного розвитку і функціонування української мови – це чисто, як то кажуть, «спускання пари», намагання заколисати інтелігенцію. Мені здається, Ганна Герман дуже брутально використала інтелігенцію: представники інтелігенції їхали до Президента, аби переконати його не підписувати закон, а фактично, освятили цей підпис. Об’єднана опозиція, як на мене, мову просто «здала», і оці заяви про мітинги, акції протесту проти ухвалення закону з її боку нещирі.

Віктор Пащенко, політолог, соціолог, директор Центру підвищення кваліфікації державних службовців та громадської організації "Інститут політичних досліджень", своєю чергою також вважає підписання закону піар-ходом і каже, що суттєво на перебіг передвиборчої кампанії на Закарпатті він не вплине.

– Сам закон, процедура його запуску, голосування, прийняття і підписання одним словом можна охарактеризувати як піар-кампанію. Безумовно, це передвиборча технологія, причому, один із ключових її моментів. Показово перед підписанням закону Президент збирає інтелігенцію, прихильників української культури та мови, але таких, нібито дуже лояльних до влади. Та все одно закон підписує і після цього робить своєрідні реверанси – видає цілий ряд доручень, накази про підготовку доповнень. І це теж – елементи цілеспрямованої піар-кампанії, й більше за цим нічого не стоїть.  

Що стосується Закарпаття: підписання закону суттєво на хід передвиборчої кампанії не вплине. Російськомовні жителі, яких в області відносно невеликий відсоток, і так голосували за Партію регіонів і за комуністів. Угорська громада в значній мірі також: традиційно високий відсоток був за провладні сили завжди. Власне кажучи, цей закон по Україні, і на Закарпатті зокрема, укріпив у своєму виборі тих, хто і так би голосував за Партію регіонів і комуністів, і віддалив, зробив неможливим голосування за них тих, хто б за ці політичні сили не голосував раніше. 

Якихось кардинальних змін з прийняттям закону чекати не варто, однак функцію мобілізації електорату він виконує, що стосується і нашої області. Причому, якщо цим законом партія влади мобілізовує свій електорат, то гучними заявами про акції протесту опозиція – свій. І все.

Десь у мовного закону є навіть більш важлива функція – не стільки мобілізаційна, скільки відволікти увагу від конкретних, набагато важливіших соціально-економічних проблем. Якщо запитати конкретно: які були вирішені проблеми в галузі охорони здоров’я, чи в галузі освіти, або в галузі розвитку підприємництва, відповіді немає. А поговорити про закон – це ми будь-ласка.   

Олександр Пєлін, соціолог із багаторічним стажем роботи вважає: по прийнятті закону на Закарпатті слід чекати «толерантного очікування». За його словами, краяни більше чекатимуть якихось конкретних наслідків і результатів, і протестні прояви можливі хіба що в такому разі.

– Мовне питання для Закарпаття взагалі дуже і дуже неоднозначне. Враховуючи мультикультурну ситуацію, яка склалась в області історично, думаю, підписання закону не буде аж таким резонансним, яким воно є, наприклад, для Західної України. Все ж таки близько 30% населення області розмовляють своїми національними мовами, плюс, треба враховувати населення Закарпаття, яке розмовляє закарпатським діалектом. І в принципі, мовний закон ніяк не впливає на характер спілкування. Тому вірогідніше він буде прийнятий краянами, як традиційно в Закарпатті, з певним очікуванням – що це дасть кожній з тих етнічних груп, які тут мешкають.

Закарпатці зараз будуть деякий час обдумувати, обговорювати це питання, шукати плюси і мінуси, але, думаю, що якоїсь гострої реакції чекати не варто. Імовірність акцій протесту на рівні області мінімальна, хіба використовуватимуться політичними організаціями під час виборів. На відміну від інших регіонів, в Закарпатті буде таке толерантне очікування: краяни вірогідніше чекатимуть якихось наслідків. От якщо дійде до якихось конкретних дій, практичних змін, то від певного відсотка людей можна чекати проявів незгоди. Поки що дій ніяких немає – кожен говорить мовою, якою йому комфортніше. 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

09 серпня 2012р.

Теги: мовне питання, експерти, політолог, передвиборча технологія

Коментарі

М. Теплиця 2012-08-12 / 22:15:54

Флуд. Коментар видалено. Адмін

Наблюдатель 2012-08-10 / 21:31:16
Пелин все грамотно сказал. Чувствуется, что специалист высокого класса.

Пелін 2012-08-10 / 20:23:20
Перепис населення дає відповідь лише на питання про рідну мову. Відповідь на питання: «Якою мовою Ви розмовляєте: вдома, на вулиці і т.д. », - дають соціологічні дослідження. Інтенсивність вживання української мови в таких регіонах України як Закарпаття і Чернівці наближається до рівня Центральної України і знаходиться на рівні 70 % (60-80%) . Див., наприклад: http://www.kennan.kiev.ua/kkp/content/seminars/materials/2002_11_28.pdf

ІВАН 2012-08-09 / 15:48:44
Цитата Пєліна:"30% населення області розмовляють своїми національними мовами". Звідки такі дані, такі"цифри" у п. соціолога? Принаймні жоден перепис, у т. ч. і у питанні про рідну мову, таких даних не дає.

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини