Прихована історія "русинського фашиста"

Фашистський рух Закарпаття – це дуже маловивчена область не тільки антирадянської, але й антиукраїнської боротьби. Сьогодні, завдяки відкритим у 1990-х роках архівам Будапешта, Ніредьгази, Мішкольца, Дебрецена, історикам відомо про участь російських фашистів у боях за Карпати в 1939 р. на боці військ адмірала Міклоша Горті.

Промадярська символіка РНАП-РНГ
Промадярська символіка РНАП-РНГ

Тоді вони були своєрідною "п'ятою колоною" мадярського впливу всередині самопроголошеної Карпатської України. Серед російських фашистів була і так звана "русинська група Фенцика", яку очолював закарпатський культурний і політичний діяч москвофільського і промадярського напряму Степан Фенцик.

Степан Фенцик народився у родині греко-католицького священика, був небожем відомого русофільского письменника Євгена Фенцика в селі Великі Лучки. Степан Фенцик отримав добру освіту в Ужгородській гімназії, після чого провчився три роки в семінарії, де став целібатним греко-католицьким священиком. У 1923 р. став співзасновником й адміністратором Товариства імені Олександра Духновича, співпрацюючи з Андрієм Бродієм. На чолі товариства Степан Фенцик активно співпрацював з російською білою еміґрацією, з російськими чорносотенцями, зокрема з російськими фашистами Костянтина Родзаєвського, які з 1929 р. перебували у Братиславі.
 
У 1931 р. Степан Фенцик намагався стати греко-католицьким єпископом, однак не був обраний колегією кардиналів через свої промадярські та промосковські погляди. За активну політичну діяльність був позбавлений духовного сану. У 1935 р. Степан Фенцик заснував Руську Національно-Автономну Народну Партію (РНАП), яка стояла на радикальних профашистських, антисемітських, москвофільських позиціях, спираючись на певні ідеологічні засади Беніто Муссоліні, Адольфа Гітлера та Ференца Салаші. Партія з'явилася в Мукачеві в зв'язку з парламентськими виборами 1935 р. в Чехословаччині. Саме тоді Степан Фенцик був обраний депутатом до чехословацького парламенту. У 1934-1938 рр. активно співпрацював з польською та мадярською розвідками, користувався підтримкою русинської діаспори у США.
 
Вождь РНАП, сам Степан Фенцик себе називав "фюрером", з початку 1930-х рр. був почесним членом заснованої Костянтином Родзаєвським Російської фашистської партії. Основним пропагандивним виданням РНАП була газета "Наш шлях", яка рукувалася чеською мовою, і була названа так в наслідування аналогічного видання російських фашистів. Український дослідник Андрій Пушкаш стверджує, що партія Степана Фенцика створювалася за прямою вказівкою польського уряду Едварда Ридз-Смігли, з певним цільовим завданням.
 
У 1938 р. за сприяння Андрія Бродія активний політик і лобіст мадярських інтересів Степан Фенцик став міністром автономного уряду Карпатської Русі. Однак після розкриття чехословацькими спецслужбами та розвідкою його промадярської діяльності Степан Фенцик втік до Будапешта і заснував промадярську парамілітарну організацію, з якою виступав проти української влади на Закарпатті. У грудні 1938 р. Степан Фенцик реорганізував РНАП, а з найпалкіших її членів створив в Ужгороді профашистську Руську Національну Гвардію Чорнорубашечників (РНГ). До лав організації увійшли також колишні скаути Товариства імені Олександра Духновича, які, зокрема, протистояли зі зброєю воякам Карпатської Січі на Красному полі.
 
Після приєднання Закарпаття до Мадярщини у квітні 1939 р. Степан Фенцик був призначений депутатом до верхньої палати угорського парламенту. Характеризуючи себе як "вірного послідовника Адольфа Гітлера", Степан Фенцик в публічній промові у червні 1939 р. в Мукачеві заявив про свою мету перетворити Карпатську Україну на фашистську пролетарську автономну державу, де функцію армії будуть виконувати воєнізовані загони РНГ. Однак протягом 1939-1941 рр. воєнізовані загони РНГ виконували поліцейську функцію мадярського уряду Міклоша Горті, вишукуючи євреїв і циган, задля подальшої їх депортації у концентраційні табори.
 
На думку Степана Фенцика, фашизм не обов'язково мав бути антисемітським, а тому він хотів адаптувати свій власний фашизм до місцевих умов і зробити "фашизм без терору". Євреї в Карпатській Україні могли не побоюватися за своє життя, якщо засвідчать свою відданість новій русинській державі, яка була частиною мадярської авторитарної держави. Однак Степан Фенцик зазначав, що треба враховувати минуле "нестійкого національного елементу", а саме те, що не так давно євреї були елементом, який працював пліч-о-пліч з чехами і словаками, "ворогами русинського народу".
 
З часом, а точніше з поразкою військових сил Третього Рейху на Східному (радянському) фронті, союзницею якого була гортіївська Угорщина, Степан Фенцик втратив фінансування та вплив, а залишки РНАП та загони РНГ було об’єднано в Угроруську Національну Партію, яка з часом інтегрувалася з однією з угорських політичних партій. Після приходу радянських військ у Будапешт в 1944 р. Степан Фенцик працював перекладачем у радянському військовому штабі. Однак у березні 1945 р. русинський фашист був заарештований радянською спецслужбою СМЕРШ, а 30 березня 1946 р. за постановою Закарпатського обласного суду страчений за співпрацю з мадярами.
 
Таким чином, Степан Фенцик став в один ряд з тими, кого ідеалізував все своє життя. Сьогодні русинські сепаратисти не згадують свого "героя", мабуть бояться розголосу і втрати закордонного фінансування. Однак правда все одно випливе на поверхню, і мешканці Закарпаття дізнаються, що політична гра "русинство" – не що інше, як блеф і надумана стратегія геополітичного захоплення України її зовсім не дружніми сусідами.

Денис Ковальов, Національна ініціатива

13 березня 2012р.

Теги: Степан Фенцик, фашист, русинський

Коментарі

Obozryvatyl 2012-03-16 / 17:58:45
Карпато-Русинськоє общество (К-РО) с головним сідлом в Пітсбургу, Пенсилваніа, США нагороджує почестнов цінов срж. Майкла Стренка такі особитості з Русинськима коріннями, які мали визначний внесок до прогресивного розвитка людскої цівілізації, або особитостям (ай не русинського походження) які внесли вклад до розвитку Русинистики (культура, язик, історія итд.). Джон Рігетті, президент К-РО вручає сисю ціну срж. Майкла Стренка.

На блаженного греко-католицького епископа Павел-а Гойдич-а не лем русини айбо ай католицька церква (Ватикан) є дуже горда, што католицький епископ проголошенний за святого є ай во Йад Вашемі (Єрусалім, Ізраел). Правда, дуже свідомих се не може інтересовати, што ровнако як русинів так ай євреїв Бл. еп. Годич охороняв перед тоталітарним режимом президента Тіса (Словакія).

Подобно Павел Цібере, якого переслідовали мадярські, українські, німецькі нацисти, пак НКВД, не може інтересовати тих які боли ідеологойов и/або акціями будь на Гітлеровій або на Сталіновій стророні. Такого представителя-політика як Павел Цібере у народів Центральної Європи є дуже мало. Його діпломатична діяльність охоронила од смерті в Гулагу не лем русинських хлопців ай поляків, словаків, євреїв итд. Як на примір Менахема Бегіна - бовшого премєра Ізраела. Менахем Бегін бов в ГУЛАГУ Печора лаг одкаль го випустили до Польскої армії формовану як Чехословацька армія ген. Свободи, дякуючи інтервенціям Павла Цібере-го у прем. Чорчіла и през. Рузвельта.

Корятович 2012-03-16 / 14:37:37
Читати і писати по нашому трохи вмію. Ясно, не так фахово як деякі тут вдають! Про американця Майкл Стренк чув і навіть читав, але щось нічого не згадую про йоhо внезки для матерньої Русинії (подібно до його побратима Енді Вархоли). А про 'русинських героїв' Цібера і Гойдича чомусь нічого не чув...але все цікаво почути про перших двух 'русинських героїв...

Obozryvatyl 2012-03-16 / 14:16:39
Муй честованный опонент Корятович (2012-03-15 / 04:41:20) тобто КК має проблемы читати по нашому и зато не знає тко є Павел Цібере, св. еп. Павел Гойдич и срж.марін Майкл Стренк.

Словянин 2012-03-15 / 21:18:21
З позицій сьогодення легко давати категоричні оцінки. Фенцик був патріотом тієї країни, в якій народився і виріс, подобається це комусь чи ні. Якби в тих конкретних історичних умовах він діяв інакше – став би зрадником. Ті, хто захищав свою землю під гаслом "За Родину, За Сталина", хіба заслуговують на засудження? Ті хто воював під прапорами Шухевича, хіба заслуговують на засудження? У кожного своя правда. Партії, подібні до РНАП, вдало чи невдало увібрали в себе настрої і надії тих категорій людства, що постраждали або могли постраждати від привнесеного з-за океану більшовизму – росіян, українців, русинів. угорців, словаків тощо. Цікаво би було подивитись на поведінку в тогочасних умовах сучасних професійних проплачених "патріотів", що косять під націоналістів, політичних русинів, шовіністів та мадяронів… Таких тоді не мало загинуло, бо вшиткі "Борисполі" були розбомблені…

местный 2012-03-15 / 09:10:37
"... які, зокрема, протистояли зі зброєю воякам Карпатської Січі на Красному полі" - мне только ОДИН раз встретилось упоминание об этом, и то чел не сам лично видел, а ему вроде как рассказывали, что вроде бы как члены РНГ были на Красном Поле. Но у меня лично особого доверия это не вызывает. А так - больше нет НИКАКИХ подтверждений (ни из венгерских, ни из украинских, ни из "русинских" источников) того, что хоть один чернорубашечник "засветился" с оружием в руках при оккупации Венгрией Карпатской Украины. Если у кого-то есть другие данные - с интересом мы все с ними ознакомимся.

Да и вообще, не надо так уж сильно "демонизировать" Фенцика ;) Да, он был и фашистом, и русофилом и мадьяроном. Но ведь в патриотизме ему не откажешь. Он считал так, кто-то по-другому - ну так через десятки лет можно ж спокойнее к этому относиться. Это был его (и не только его) поиск пути, но это уже история.

з.ы. кстати, любопытный прикол: при приближении войск освободителей, Фенцик имел возможность "свалить" за границу, но не сделал этого, более того, он САМ, добровольно пошел работать переводчиком в Штаб Красной Армии - был уверен, что его, преданного русофила ну никак не могут тронуть, он не понимал, что Сталину пох, что он русофил...

Корятович 2012-03-15 / 04:41:20
'Нико з русинув С.Фенцика не рахує геройом.'

Справді жаль мені це почути... а то уже думав що на решті дожився почути про справжнього першого 'русинського героя'...а то ще треба дальше чекати,,,,,,:-)

Ковач 2012-03-14 / 22:24:59
"Прихована історія русинського фашиста" Прихована сися история лем уд того тко ся історійов (перебачте за тафтологию)не интерисує. Нико з русинув С.Фенцика не рахує геройом. Так ги ся не рахувут героями ко помагав фашистум у вшиткых другых державох. У вшиткых окрем Украйины. Што, што айбо чути уд украйинськых националистув обиновачиня когось (не лем русинув) у помочи фашистум - смїшно. Тко бы казав?

Однак правда все одно випливе на поверхню і мешканці Закарпаття дізнаються, що політична гра "русинство" – не що інше, як блеф і надумана стратегія

Авторе ниборе!Ваша правда лем извирьху и плавле!

Прохожий 2012-03-14 / 21:56:28

"Тролінг. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

АНЦЯ 2012-03-14 / 16:46:45
НЕ ТО РЕБЯТА-А-А!!! НЕ Т-О-О-О!!! (В.ВЫСОЦКИЙ).

Олександр 2012-03-14 / 15:58:31
4072 2012-03-14 / 11:57:43
2Олександр 2012-03-14 / 11:30:
"...українство" – не що інше, як блеф і надумана стратегія геополітичного захоплення Підкарпатської Русі її зовсім не дружніми сусідами.

Провірте голову. Значить, а це з ваших слів, українство було лишень для того, щоб таким як ви віддатися гортієвській Угорщині?
Голову перевірити треба якраз вам, до чого тут гортіївська Угорщина???

сорри 2012-03-14 / 12:04:20
Олександре, навчіться, сперше, розрізняти терміни "фашистський" і "нацистський". По-друге, про історію дивізії "Галичина" написані цілі книги, зокрема і українськими авторами. По-третє, публікації на цю тему були навіть на цьому сайті. По-четверте, тема даної публікації, якщо ви не помітили, не дивізія "Галичина", а Степан Фенцик...
Пан сорри так заобачливо випустив з назви дивізії дві буковки -СС?! :)

Антивірус 2012-03-14 / 12:06:13
2Олександр 2012-03-14 / 11:30:57
... "українство" це блеф, тому що такої нації не існує, а є лише осколок великоросів

Слабо працюєте, резиденте! Не в той сайт залізли, тут для вас дурних нема.
Ну а тут взагалі бред, коли людині нема що відповісти по суті, вона вигукує лозунги! :)

А писав я не про Фенцика, а про те, що таких самих зрадників на Галичині було тисячі! І резюмувати, що українство із за таких зрадників - блеф, напевно абсурд?!
І ще в мене було конкретне запитання, на яке ніхто із великоукраїнських ораторів не відповів:
Чим же ви українці відрізняєтесь від "великоросів" по відношенню до русиів? Ті самі дешеві та гнилі пропагандистські трюки!!!
Може хтось спробує, без лозунгів і жовчі, аргументовано? :)

Ember Zoltán 2012-03-14 / 14:22:24
1. Фенцик не мог быть ЗАкарпатским политиком
2. Фашизм (Муссолини), нацизм (Гитлер) и хунгаризм (Салоши) разные вещи
3. Миклош Хорти не был ни фашистом, ни военным преступником, он даже в нюнбергском процессе фигурировал, как свидетель
4. Из материала выходит (депутатство Фенцика, бои на Красном поле ит.): на Подкарпаттье большинство русинов не поддерживало идею украинизации Волошина и К
5. И Фенцика и Бродия казнили по диктатурским законам СССР, чьим гражданином они никогда не были, таким успехом можно было казнить 99 процентов нашего подкарпатского края
6. Ничего нового не узнал из статтьи

Аноним 2012-03-14 / 12:39:40
Название статьи интригующее, прямо таки на сенсацию тянет, но ознакомившись, приходишь к выводу, что это всего ли ж заурядная история личной жизни чиновника и политического деятеля среднего уровня того времени.
Приятно то, что Фенцик воспринимал современную ему философию общества творчески и пытался придать ей "человеческое лицо".
Другое дело тон статьи, уж точно в духе советского лектора из общества "знание".
А "Obozryvatyl 2012-03-14 / 06:07:56" МОЛОДЕЦ.
Хороший комментарий, значит не все так плохо в русинском движении.

Антивірус 2012-03-14 / 12:06:13
2Олександр 2012-03-14 / 11:30:57
... "українство" це блеф, тому що такої нації не існує, а є лише осколок великоросів

Слабо працюєте, резиденте! Не в той сайт залізли, тут для вас дурних нема.

сорри 2012-03-14 / 12:04:20
Олександре, навчіться, сперше, розрізняти терміни "фашистський" і "нацистський". По-друге, про історію дивізії "Галичина" написані цілі книги, зокрема і українськими авторами. По-третє, публікації на цю тему були навіть на цьому сайті. По-четверте, тема даної публікації, якщо ви не помітили, не дивізія "Галичина", а Степан Фенцик...

4072 2012-03-14 / 11:57:43
2Олександр 2012-03-14 / 11:30:
"...українство" – не що інше, як блеф і надумана стратегія геополітичного захоплення Підкарпатської Русі її зовсім не дружніми сусідами.

Провірте голову. Значить, а це з ваших слів, українство було лишень для того, щоб таким як ви віддатися гортієвській Угорщині?

Це я 2012-03-14 / 11:42:31
Якраз із постановою суду виходить невеличка проблема. Як тут видно, Фенцика засуджено та страчено за співпрацю з мадярами.
Так він же був мадяпрським підданим, з ким цому співпрацювати потрібно було?.
На такій підставі можна буде страчувати і Гайдоша, і Балог, всю верхушечну шваль теперішнього Подкарпаття.

Олександр 2012-03-14 / 11:30:57
А як на рахунок елітного фашистського підрозділу дивізії "СС Галичина"? Сьогодні українські сепаратисти не дуже згадують тисячі своїх "героїв"-гітлерівських посіпак, мабуть бояться розголосу і втрати закордонного фінансування. Однак правда все одно випливе на поверхню, і мешканці Закарпаття дізнаються, що політична гра в "українство" – не що інше, як блеф і надумана стратегія геополітичного захоплення Підкарпатської Русі її зовсім не дружніми сусідами. :)
Таке резюме автора, нагадує найкращі часи радянської пропаганди! Ще можна додати, що гра в "українство" це блеф, тому що такої нації не існує, а є лише осколок великоросів, так звані - "малороси"! Чим же ви українці відрізняєтесь від "великоросів" по відношенню до русиів? Ті самі дешеві та гнилі пропагандистські трюки!!!

miсha 2012-03-14 / 09:15:18
у кожньоi нации э своi власовцi>фенцики- зрадники свого народу!I правильно постановив суд в 1946!

6608 2012-03-14 / 07:53:15
Obozryvatylю

Чоловіче, похмелися зрана, бо таку муть несеш, що ні в які ворота не лізе. Сидиш у своїй Словаччині, а хочеш нас вчити. Словаків повчи про фашизм! Вони, вірні союзники Гітлера, за це тебе похвалять!

Obozryvatyl 2012-03-14 / 06:07:56
Фенцик героєм и президентом русинів нигда не бов, як Августин Волошин Карпатської України, якого сам СС фюрер Гайдріх, охороняв в Празі. Архіви в Празі и Берлині о том ясне доказувуть, а СС фюрер Райнгард Гайдріх ся поважав за геніального дьявола Гітлеровго Райху. Од пудпалення Райхстагу и організації СС безпеки (Гештапо) и концентраки аж по Голокост, то робота СС фюрера и шефа Гітлеровго протекторату Чехіі и Моравії Reinhard-а Tristan-а Eugen Heydrich-а. Гайдріхово Айнзатзкомандо 1200 вояків с 14 000 гілфполіцаями з групи Бандера-Лабідь-Шухевич зачали Голокост на Волині.

На розділ од Украйинських гілфполіцаїв, ани лем сам Фенцик ся не приблизив к депортаціям и Голокосту. Євреїв з Карпатолйо зачали депортовати фашисти-нілоші (фюрер Салоші) аж в апрілі 1944 році. Регент Горті товди бов депортованний з Мадярштьини до концентрачного лагеря де го союзники Англо-Амеріканці освободили и випустилі Горті-го до Португалії.

Русинськими героями боли и суть: Павел Цібере, який емігровав перед німцями и мадярами с Бенешовим урядом до Англії и дякуючи його (Цібере-го) інтервенціям у прм. Чорчіла и през. Рузвельта, які пак примусили союзника вождя Сталіна випустити русинів з Гулагу. Сисі русинські хлопці пак витворили основу Чехословацької армії ген Свободи.

Блаженний г-к епископ Павел Гойдич, який охороняв не лем русинів ай євреїв на території Пряшовської Греко-католицької епархії перед фашистським режимом словацького през. Тіса. Блж. еп. Гойдич є як єдиний католицький гіерарх в Яд Вашемі (Єрусалим) який є нелем католицьким епископом але ай святим.

Меджі майславнішими Американськими героями 2-ї Світ. войни є сержант марін Майкл Стренк , русин греко-католик з Орябини (Словакія).

Має 50 міліонів украйинців світа таких героїв?

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який запросили УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини