Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

Апостольський Адміністратор вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископ Ніл (Юрій Лущак) заявлений одним з трьох спеціальних гостей на конференції Metropolitan Assembly, що має відбутися 2-5 листопада в США.

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

Разом з ним так само спеціальним гостем вказано засновника русинського сепаратизму Пола Роберта Магочі.

Вочевидь, без згоди владики Ніла його спільна з Магочі участь у заході навряд чи була анонсована.

Тим більше, вона не є випадковою в контексті скандальних сепаратних дій, які останнім часом системно характеризують діяльність чинного тимчасового керівництва МГКЄ, яка з часу смерті владики Мілана Шашіка не може дочекатися призначення Ватиканом свого постійного очільника.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, завдяки позиції чинного керівництва єпархії наступного року українці Закарпаття вперше в історії святкуватимуть Великдень окремо від решти українців, зокрема і своїх одновірців з Української греко-католицької церкви (УГКЦ).

Це є продовженням політики по створенню на місці МГКЄ окремої від УГКЦ Церкви, завдяки чому на прохання керівництва МГКЄ експериментально було запроваджено "Партикулярне право Мукачівської греко-католицької Церкви", термін дії якого, однак, за інформацією Закарпаття онлайн, скінчився в грудні минулого року та не був продовжений Святим Престолом.

Крім того, нещодавно на проповіді в Ужгородському кафедральному греко-католицькому соборі один з представників близького оточення владики Ніла Роман Курах закликав вірян молитися, щоби "два прекрасні народи – України та Росії – перестали вбивати одне одного і обійнялися". Що викликало обурення громадськості та великий резонанс в загальноукраїнських ЗМІ.

А сам владика Ніл (Юрій Лущак) з 2015 року є бенефіціаром, тобто кінцевим власником ТОВ "ТЕОДОР ПЛЮС", що займається "бензиновим" бізнесом. Це при тому, що у 2009 році Юрій Лущак вступив у тернопільський новіціят Чину Братів Менших (францисканців) - католицького жебракуючого чернечого ордену, що повідує бідність, безкорисність, цноту.

01 жовтня 2023р.

Теги: МГКЄ, владика Ніл, Лущак, Магочі, сепаратизм

Коментарі

Орос 2023-12-04 / 23:25:51
Хворого на шизофренію Ніла потрібно лікувати, як і його ложеносців Береша і Франциска Ониська!!!

злий 2023-10-03 / 22:44:25
По тій же причині, чому Ніл (Лущак) бере участь у русинському збіговиську в США

Айно 2023-10-03 / 19:50:11
Друзі підкажіть, чого в мукачівському центральному греко-католицькому храмі на торуні годинник показує не український час, а європейський, чого настоятель не хоче проводити службу українською мовою, чому ні разу після служби не співають "Боже Великий єдиний". Допоки там будуть ці ...."і лобзанія не дам тобі як іуда"....чи не можуть там закрадатися сепаратні прояви?

Адмін 2023-10-03 / 15:56:07
Бубі, а хто такий Мандзюк? Редакція шукає талановитих і відповідальних журналістів.
І яка різниця, хто написав? Якщо подобається - можете це сказати, якщо ні - спробуйте заперечити по суті, мовою фактів і аргументів

Бубі 2023-10-03 / 15:39:01
Цю статтю вам Мандзюк писав?

Закарпатець 2023-10-02 / 22:41:47
Так всі в єпархії себе називають русинами, бо так їх навчав Шашік, по пепше не треба йому було рефлексувати що він не українець, бо й в словаках є русини, по друге не треба піднімати питання обєднання з УГКЦ, бо якщо закарпатці русини, а не українці, то й питання обєднання двох греко католицьких церков України відпадає

Треба то треба 2023-10-02 / 16:35:15
Тут ніловці жаліються, що щось написали про їхнього вожака. Ще мало пишуть. Треба щодня писати, треба цілий марафон, аби дійшло до народу. Бо ще і дотепер є збаламучені люди, які думають, що то порядні люди керують. Там віри в Бога нуль. Гроші і політика сепаратизму, лиш їм суї юріс в голові. Євангелізації нуль. Праця ніяка не ведеться. Руїна. Моїх дітей нихто не вчить нічого в церкві. Десь сестер монахинь для блізіра покличе піп раз у місяць і все. Но постійно щось будує, лиш би гроші йшли з Німеччини. Такі це ніловці. Страшні люди в керівництві єпархії

злий 2023-10-02 / 16:00:50


Перекладачеві

Неборе, ти тупий, чи таким ся твориш?

Магочі - ідеолог русинського сепаратизму. Того, що інспірований і підтримуєтться масквою. Тією, яка зараз намагається знищити Україну.

Ви там в керівництві МГКЄ зовсім дахом поїхали? То обійматися з братнім російським народом закликаєте, то зустрічі з сепаратистами влаштовуєте, то бензинові бізняки замучуєте.

Народ прозріває.

І більшої шкоди Мукачівській єпархії, ніж ви, ще ніхто, крім совітів, не завдавав


Перекладачеві 2023-10-02 / 15:56:00
Будь-яка публічна особа вже би зреагувала офіційно на інформацію в медіапросторі. Але Ніл мовчить. Не бажає бути відкритим і давати здорові аргументи про власний бізнес, засновником якого є, про часті зустрічі з мадярськими чиновниками, про інші речі. Це би додало йому балів. Але він мовчить і воліє вдавати, що все добре. Суспільство зараз все бачить і поважає відкритість. Щодо Магочія, то принципово ніхто не повинен в часі війни брати участь в подібних заходах. Хай собі там проводять в Америці, це їхня справа. На це ми не хочемо і не можемо впливати.

Перекладач 2023-10-02 / 15:50:26
Ну тоді що Вам до зборів греко-католиків, котрі відбуваються у США? Не виглядає так, що Магочій виступатиме в Ужгороді, правда ж?

А що Нілові є до Магочія? Щоб робити висновок про такі речі, варто спочатку спитати думку самого єпископа,, а не писати власні припущення про те, хто ким себе ідентифікує чи думає про інших спікерів. Інакше усе, що сказано у статті, - однобоке висвітлення фактів. Складається враження, ніби деяким людям просто подобається токсичне середовище й конфлікти.

Марійко, ви не шарите 2023-10-02 / 15:37:02
Мп на Закарпатті влада не заборонила. Йдіть до влади і рішайте це питання. Нас, як греко-католиків, цікавить, щоб Ніл не розколював греко-католиків України. Це й усе. Його ідея впровадження іншого календаря, ніж у всіх інших українців, є злом і сепаратизмом. Здорового аргументу для цього не існує. І саме змушує робити саме так через священників. Людям священники не пропонували іншого варіанту, а люди не зорієнтувалися. Проблеми щодо Великодня попереду ще. Тепер найголовніше, Рим відхилив це прохання Ніла. І він написав, що його варіант календаря буде лише до призначення нового єпископа. Все.

До перекладача 2023-10-02 / 15:32:00
Не розсмоктуйте дурниці. Американцям байдуже, хто що робить у них, головне не порушуй їхні закони і плати податки. Очевидно, Ви не вчили появу паралельної структури греко-католиків в США, але нам не про це йдеться. В Україні, Магочій є небажаними, всі знають, що він проповідує. Він стверджує, що на Закарпатті окремий народ, а не українці. Ви це можете визнати? Що може Ніл обговорювати з тим чоловіком? Якщо Ніл українець і любить Україну, що йому до Магочія? Не лукавте

Марійка 2023-10-02 / 15:03:12
Вже нема до кого причепитися лиш до греко-католицької єпархії, яка ніколи нікуди не влазила. А про московський патріархат всі забули. Толку з того, що на папері закарпатська ова заборонила її діяльність. Закарпаття аж кишить московитами попами
А коли святкувати релігійні свята то це справа кожної єпархії і парафіян. Ніхто нікого не змушує переходити на той чи інший календар. Але вже давно пора відійти від комуністичних дат, весь світ святкує разом, лиш пострадянські країні мають свої дати. Бо так колись хотіли комусь бути у всьому іншими

Перекладач 2023-10-02 / 14:56:25
Шкода, що Закарпаття онлайн не вказує автора статті, адже відразу помітно, що це радше добре натренований копірайтер, аніж професійний журналіст, котрий вивчає та аналізує інформацію перед тим, як її опублікувати. Маю кілька запитань щодо цього анонімного автора, на які не прошу відповідей для себе, а для нього/неї/ них самих. Наскільки добре Ви володієте англійською мовою, щоб здійснити коректний переклад програми заходу? Помітно, що навіть слово assembly ви переклали неправильно (це не конференція, як вказуєте у заголовку), що ж можна говорити про теми доповідей, які Ви, вірогідно, і не дивились. Чи Ви уважно прочитали (найважливіше, чи зрозуміли) тему, яку професор Магочій буде висвітлювати на конференції? Чи звʼязались Ви з організаторами заходу задля розуміння того, що має відбутись? Якщо ні, то звідки Ваше твердження «Вочевидь, без згоди владики Ніла його спільна з Магочі участь у заході навряд чи була анонсована»? Якщо серед спеціальних гостей Вас зацікавили дві особи, то чому Ви не звернули увагу на третього - кардинала Долана, котрий всіляко підтримує українську греко-католицьку церкву. І останнє, найкумедніше: цитати про неорусинів у США звучать так само абсурдно, як і про неонацистів в Україні. Ви не знайомі з контекстом, нічого не знаєте про греко-католицьку церкву на теренах США й кидаєтесь на одне прізвище, як бик на червону ганчірку. Будь ласка, керуйтесь фактами, вивчайте глибше й АНАЛІЗУЙТЕ, а не списуйте з фейсбучних постів поодиноких осіб, які теж не вирізняються талантом і розсудливістю. Тоді це буде справжня журналістика, а не текст заради тексту.

Шофер 2023-10-02 / 13:44:36
Добре, що про це пишуть. Подяка авторові. Сепаратизму нема пощади. Чи то піп чи бізнесмен, немає жодного значення. Проти сепаратизму потрібно боротися

Прихожанину 2023-10-02 / 11:49:52
На щастя, вже може громада переходити одноосібно в будь-яку юрисдикцію. Якщо цьому хтось перешкоджатиме, то звертайтеся в Державну службу ДЕСС до пана Єленського

Зайнятому тому що сам страждає 2023-10-02 / 11:22:18
В світі нема країни де б зовсім не будо корупції, а без сепаратистів є. Кожну війну розпочинають сепаратисти, бо це брав любові до країни і свого народу. Гроші люблять всі але ті найгірші нелюди які готові топити свій наро в крові бо їм не та держава яку треба.

Закарпатець 2023-10-02 / 10:21:40
Владика Ніл тимчасовий очільник, а направляють його кадри агентаКГБ Шашіка, такі як Курах і інші мадярони, бо Курах коли говорить за братух руських, хотів би, щоб москалі переділили закарпаття мадярам, і він стане кимось вже в кінці кінців а не рядовим стукачем в соборі для Шашіка, якого колись вигнали з семінарії, і він зробить все для цього, не жаліючи нікого, якщо треба збрехати перекрутити обманути не проблема

прихожанин 2023-10-02 / 10:02:43
чи може громада МГКЄ одноосібно перейти під юрисдикцію УГКЦ?
Владика Ніл розчаровує чим дальше, тим більше!

Де тепер святити паску?

За перевалом?
За кордоном?
Чи з Радіо-Ватикан в Каплиці Благовіщення в українському обряді?

+-+-+_?? 2023-10-02 / 09:54:59
Сеп.ри.-ТАкий він!-Лущак!А Ще Гірший ...су.а- БИйрІш...Продажний і Хитрий Коварний

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини