У понеділок на Закарпаття прибуде словацький ієрарх, що є противником єдності греко-католиків України

У понеділок, 3 травня, на Закарпаття прибуде колишній секретар Конгрегації Східних Церков, а нині - Апостольський Адміністратор Кошицької єпархії Словацької греко-католицької церкви Циріл Васіль.

У понеділок на Закарпаття прибуде словацький ієрарх, що є противником єдності греко-католиків України

Про це повідомляють джерела Закарпаття онлайн.

Ц.Васіль є чи не головною фігурою в антиукраїнському словацько-угорському лобі у Ватикані. Цей словацький ієрарх, втручаючись у внутрішні справи держави Україна і, зокрема, справи Мукачівської греко-католицької єпархії, неодноразово заявляв, що МГКЄ має залишатися окремою від Української греко-католицької церкви і треба якомога надовше "зафіксувати" її тимчасову автономність.

Греко-католики Закарпаття української орієнтації також пам'ятають його провокативний виступ в Ужгородському Кафедральному Хрестовоздвиженському соборі в 2013 році, під час інтронізації владики Ніла Лущака. Схожі думки архієпископ Циріл проголошував і в доповіді «Характерні особливості ідентичності Східної Церкви» на 21-й зустрічі східних католицьких єпископів Європи, що відбулася 14-17 червня 2018 року в Лунгро, на півдні Італії.

У цьому контексті візит безумовно має на меті внести додатковий деструктив у процес єдності Греко-католицької Церкви в Україні, проти якої, зокрема, працюють словацькі та угорські клерикальні та політичні кола.

За інформацією місцевих ЗМІ, у Світлий понеділок архієрей зі Словаччини має намір відвідати Мукачево, де планує відслужити службу Божу в одному з храмів.


ДО ТЕМИ:

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Чи хрестили Закарпаття Кирило і Мефодій?

Свого часу МГКЄ отримала від Ватикану не sui juris, а status quo (ДОКУМЕНТ)

На аудієнції в Папи Римського архієпископ Гайдудорозький просив Святійшого Отця не допустити єдності греко-католиків України

30 квітня 2021р.

Теги: Васіль, Словаччина, МГКЄ

Коментарі

Фюлеп + Цiріл + ... 2021-05-05 / 22:42:44
Прес Служба Кошицької Греко-католицької Єпархії (Словаччина) 2 травня повідомила читачів сайту:
http://www.grkatke.sk/aktualita/2021-05-02-191324-arcibiskup-cyril-vasil-sj-sa-modlil-pri-hrobe-vladyku-milana-sasika
„Владика Цiріл Василь ТІ, апостольський адміністратор Кошицької єпархії, відсвяткував Неділю Пасхи Христової за юліанським календарем в Ужгороді. На запрошення владики Ніла Й. Лущака ОФМ, апостольськoго адміністраторa Мукачівської єпархії, спочатку у катедральному соборі співслужив архієрейську св. літургію і в пополудне пасхальну вечірню. Після цього він пішов на місце останнього спочинку померлого владики Міланa Шашикa. Разом з владикoю Нілом, священиками та семінаристами єпархії, він помолився біля його могили пасхальну панахиду та поклав букет квітів.
Мукачівська єпархія, яка є матір’ю всіх помісних церков що походять від Ужгородської унії, цього року відзначає Рік ювілеїв. Тому нi Греко-католицька церква в Словаччині не забуває про Мукачівський єпископський престол, який кілька століть керував також греко-католиками нашої території. Особливо в період після смерті владики Шашика є духовно пов’язанa з греко-католиками нa території колишньої Підкарпатської Русі та молиться за їхнього нового пастиря, щоб він продовжував духовно об’єднувати під заступництвом св. Миколая та св. Кирила та Мефодія греко-католиків у Словаччині, Чехії, Угорщині, Хорватії, Сербії, а також за кордоном у США та Канаді.“

обсерватор 2021-05-04 / 08:53:33
До сорри. У представленні та в усіх подальших звертаннях, коли згадували владику Васіля Циріла, постійно лунало "наш єпископ". Що з тим величанням мали на увазі, хто зна. А інак, усе пройшло чинно і благочинно, без провокацій і напружень.

сорри 2021-05-04 / 00:26:05
до "хто знає"
Перед освяченням пасок в Кафедральному соборі його коротко представив владика Ніл. Потім Циріл мав коротку промову, в якій, цього разу, на диво, утримався від політики. Може сам, а може й попросили, бо наразі чинному керівництву єпархії, певно, вже задосить того ажіотажу, що його отримали як обратку за свій політичний сепаратизм з проголошенням окремої Церкви і зверненням за допомогою до представників інших держав

уточнення 2021-05-03 / 23:46:14
Панахида за Міланом Шашіком була в неділю. Все інше - описано точно.

діла понеділкові 2021-05-03 / 23:30:32
до "хто знає". Сьогодні Циріл провів панихиду при гробі владики Мілана Шашіка. В повному облаченії, і так упевнено та властно, наче він єдиний і повноправний Мукачівський єпископ, повний господарь. Схоже було і вчора, в кафедральному соборі. А Ніл Лущак виглядав скромно і тихо - десь там, зовсім збоку.

хто знає 2021-05-03 / 22:35:19
Приїхав, відвідував? І як?

сорри 2021-05-01 / 16:52:39


Останнім часом на Закарпатті "русинство", яке в краї ледь жевріло в 90-ті за шаленої організаційно-фінансової підтримки з Москви, по суті вмерло, українська свідомість, яку десятками років старанно вирізали мадяри і совіти, навпаки суттєво зросла. Ватикан мав би врахувати ці реалії при призначенні нового керівника МГКЄ.

100%, що Ватикан відстежує як розвиток політичних реалій на Закарпатті, так і перебіг дискусії на цьому сайті. І обов'язково врахує все це при призначенні керівника МГКЄ. Тому і хаплють чорти тих при керівництві МГКЄ, котрі вирішили, що вони і є єпархія


кепі 2021-05-01 / 16:20:17
Нас мусило б хвилювати інше. Не тільки цей імовірний факт співпраці з чехословацькою спецслужбою ŠtB у 80-х. Звилюймося, щоб нам не підсунули нам у керівники МГКЄ чергового зайшлого адміністратора зі Словаччини. Який продовжуватиме тут авторитарний стиль керівництва єпархією а-ля "кнутом і пряником" від владики Мілана Шашіка. Це коли священиків українського спрямування всіляко утискали, відсилали на малі та занедбані периферійні парафії - щоби "всім неповадно було". Як це працює, ми спостерігали не раз з часів після кончини народного єпископа Івана Маргітича. Всі в єпархії стали боятись і угодничати - все мовчить, бо благоденствує. А потім, багатьох, як виявилось, можливо й купити, пригорнути до себе привілеями, преміями, включенням до ближнього почту в різних поїздках та трапезах.

Кепа 2021-05-01 / 15:15:09
Перевірити по архівах КГБ Словаччини, чи й він як Мілан вербувавмя в агенти?

злий 2021-05-01 / 14:42:34
А що, той, хто приїжджає в Україну з Євросоюзу, автоматично є хорошим і другом?
А чого тоді Україна заборонила в'їзд деяким євросоюзівським "друзям" з Модьорорсаґу? Бо занадто люблять Україну?
Українофобу Цирілу Васілю так само би мали заборонити в'їзд - за постійне втручання у внутрішні справи нашої держави. Досить вже панькатися з "воріженьками". Мочити їх в сортирах треба, як заповідав їх вождь Путін

няньові 2021-05-01 / 13:25:29
Владика Циріл приїзджає не з Євросоюзу, а наче з маргінальної його частини, із самих історичних задвірок Центральної Європи, щояка частково досі перебуває десь напередодні розпаду Австро-Угорської імперії, або наприкінці XIX століття. Прибуває він з відчуттями затхлої й провінційної задушливої атмосфери несприйняття реальності і змін, коли ще відсутня, наприклад, на карті світу держава Україна і немає ніде в порожніх головах окремого місця для українців, хорватів, македонців тощо. Приїзджає з епохи минулих імперій, де деякі довірливі словяни досі моляться царській чи путінській Росії, в якій вони вбачають світло визволення від Європи. Не євроінтегруватись владика Циріл хоче, а консервації давно вже не існуючої Європи, не сучасної Європи єдності та поваги до бажань і віри нормальних людей, сучасних вірників, православних і католиків.

Няньо 2021-05-01 / 12:59:09
То хай приїзджає, він іде не з Росії, а із Євросоюзу, ми ж хочемо євроінтегруватись чи ні? Якщо так то у нас має бути все єдине.

Ковч 2021-05-01 / 12:57:54


Тут не помийниця. Коментар видалено. Адмін


аж смішно 2021-05-01 / 12:31:29
І тут несподівано виліз, як Пилип з конопель, небезвідомий пан Ковч зі своєю пропагандою ЛГБТ. Його устами заговорила чистої води московська пропаганда, ддя якої головною є ненависть до Європи і європеської християнської цивілізації - якрази"на почве любви к русскому миру". І смердить від його брехні смрадом москальського псевдоправославного фундаменталізму. Лукавить наш пан Ковч, ой лукавить.

Ковчу 2021-05-01 / 12:28:04
Слабувато, батенька! Треба щось жахливіше вигадати. Топорна робота у стилі московсько пропаганди про розп'ятого мальчіка

відповідь Діяку 2021-05-01 / 10:48:10
До Діяка. Жодного накручення. Просто ця тематика нині як ніколи актуальна для греко-католиків Закарпаття. У найближчий час має бути вирішено, чи надішлють в МГКЄ керуючого єпископа, який далекий від наших справ і ворожий до всього українського, або ж когось іншого, свого за духом, місцевого патріота. Того, хто б нарешті примирив і заспокоїв наших вірників, зберігши нам єдність греко-католиків у єдиній країні. Міркую так, пане Діяк, що ви теж є противником сепаратиських посягань на єдність Церкви і Держави. Це важливо не тільки для греко-католиків краю.

Айно! 2021-05-01 / 10:24:07
Нічого робити Йому туй-у нас тому-сепару з Словаччини(таємному ворогу України!)Попу-отцю Васілу..Тіки РозБрат Внесе у нас!Шагом Марш Звідси!

про наругу 2021-05-01 / 09:57:48
Мусимо сказати, що очікуваним стає демонстративне приниження адміністратора МГКЄ владики Ніла, оскільки чужий єпископ на найбільше християнське свято дозволить собі служити без адміністратора в Мукачеві, а там традиційно в цей день повинен був би служити саме єпископ Мукачівський. Що ж, Ніл Рущак останніми своїми діями цілком заслужив таке неподобство в посяганнях на його статус і зневажання гідності особи,яку ні в що не ставлять. Втім, це є і певним упослідженням греко-католиків Закарпаття, замість яких важливі питання Церкви вирішують сторонні та вороже налаштовані до нашого краю особи, які займаються негідними для Божої Установи маніпуляціями. Бо як завжди, українськість закарпатських греко-католиків кидає у навіженість усіх до одного наших сусідів і перетворює їх, людей, казалось би, хрещених — у біснуватих.

Діяк 2021-05-01 / 09:53:55
Таке враження що сайт накручує церковну тематику .

іпо суті 2021-05-01 / 09:26:13
Діяльність Васіла Цірила на Закарпатті давно пора оцінити не лиш як руйнівну для Церкви, а в певних аспектак і як антикатолицьку. Хоча б тому, що в юридичній площині МГКЄ на даний час повинна вважатись в Україні утворенням тимчасовим, але цілком еклезіологічно неприродним – начебто окремою Церквою свого права, що існує паралельно до УГКЦ. Бо так вважає церковний чиновник Васіль Ціріл. Це ж явно суперечить як звичній католицькій еклезіологічній практиці, згідно з якою в одній і тій самій країні повинна бути єдина церковна організація, так і канонічній традиції Східної Церкви (пор. 34-ий Апостольський канон), за якою організація Церкви орієнтується за адміністративною побудовою держави. Регіональні особливості ніяк не можуть бути причиною для церковного розділення. Саме по собі входження Мукачівської єпархії до УГКЦ жодним чином не загрожує місцевим традиціям закарпатських греко-католиків, і не ставить під загрозу й своєрідність закарпатців інших конфесій.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини