П’ята колона Кремля на Закарпатті

Коли стає очевидно, що військовим шляхом свої завдання Путіну не виконати, піднімає голову внутрішня агентура Кремля в Україні

П’ята колона Кремля на Закарпатті
 
Як тільки стихають залпи на фронті і стає очевидно, що військовим шляхом свої завдання Путіну не виконати, піднімає голову внутрішня агентура Кремля в Україні. Закарпаття має найменшу кількість російськомовних серед усіх областей. Але й тут п’ята колона Москви поводить себе нахабно і виклично.

Днями від імені голови Закарпатського обласного товариства російської культури «Русь» Володимира Салтикова було надіслано листа в різноманітні державні інстанції з вимогою «вжити засобів впливу» проти декана філологічного факультету Ужгородського національного університету Галини Шумицької. Бо вона «розпалює міжнаціональну ворожнечу» та становить «загрозу національній безпеці». І що ж ця молода деканеса такого страшного зробила? А просто в інтерв’ю «Новинам Закарпаття» погодилася з тим, що існування двох російських кафедр в УжНУ є нонсенсом.

Про цей очевидний анахронізм Радіо Свобода писало ще торік. Дві окремі кафедри російської мови та російської літератури в найзахіднішому університеті України не мають жодної доцільності, в тому числі й економічної. Це підтверджує й саме життя. Усього чотири студенти торік вступили на російську філологію в УжНУ на стаціонар. Із шістьох заочних місць вдалося заповнити тільки три. (І це на безкоштовне навчання!). Таким чином конкурс на російське відділення склав 0,0%. Для чого тоді тримати аж дві російські кафедри, викладачі яких, аби набрати необхідні години, викладають близько 40% предметів, які до русистики не мають жодного стосунку?

Декану філологічного факультету це добре відомо. Університет і так дуже мляво реагує на вимоги часу. Тільки зараз почалася проводитися робота з оптимізації російського відділення. Ректорат обіцяє зміни аж з 1 вересня. І це вельми не подобається 65-річному уродженцю Саратова Володимиру Салтикову, який не поїхав облаштовувати Росію вдома, а хоче її розбудовувати на Закарпатті.

Найбільшого обурення у керованого ним товариства «Русь» викликала думка декана філологічного факультету, що російська мова для нас є іноземною. (На Закарпатті кількість російськомовних становить усього кілька відсотків). «Тут би про своє, українське (!), подбати», – говорить Галина Шумицька і відразу стає для товариства «Русь» ворогом №1.

СБУ мала би проявити належну увагу до п’ятої колони Кремля

Салтиков пише міністру, прокурору, в міліцію, СБУ… Вимагає покарати, притягнути, спростувати «фальсифікації, брехливі та образливі висловлювання», щоправда жодного з них так і не зацитував. Бо їх в інтерв’ю просто не має.

Зате їх чимало є в матеріалах самого товариства «Русь», яке успішно видавало альманахи «Русская культура Закарпатья» за московські гроші. «Банды ОУН-УПА», «оранжисты», «тягнибоковские прихвостни», «идеями демонизма и неистовства была проникнута деятельность Ющенко», «национал-фашистские воззрения», «гражданська война на Украине» і так далі. Все в кращих традиціях путінської пропаганди. Навіть заголовки як під копірку з московських агіток: «Где просипается национализм – там начинают резать женщин и детей». (Ось такий культурологічний альманах Салтикова, який збирається навчати нас толерантності).

До речі, в «Русской культуре Закарпатья» є окрема рубрика «Подкарпатские Русины». Так-так, товариство російської культури заперечує український характер краю. Наприклад, тут можна дізнатися «кто такие русины или карпатороссы, чем они и их край отличаются от остального Русского мира». Україну можуть називати «Юго-Западом Руси», а то й «Малороссией», начебто за вікном ХІХ століття. Дописалися вже й до «поразительного сходства народного и храмового зодчества Подкарпатской Руси с северорусским».

Під культурною машкарою товариства насправді ховається цілком конкретна політична мета. Недарма Салтиков балотувався на місцевих виборах від «Русского блоку», нині забороненого в Україні. Найбільшим другом товариства є активний піп-москвофіл Дмитро Сидор, засуджений свого часу за сепаратизм. І ось тут справді СБУ мала би проявити належну увагу до п’ятої колони Кремля, яка починає підіймати голову.

До речі, активними членами товариства Салтикова значаться завідувачі обох російських кафедр УжНУ.

І найцікавіше. У своєму альманасі товариство російської культури вельми радіє з того приводу, що в ужгородській школі №11 вдалося запровадити російську мову як другу іноземну. Це подається як велике досягнення захисників «русского мира»: «Первая на Украине выбрала и главное – добилась статуса школы, в которой второй иностранный язик – русский». Тобто, Салтиков сам аплодує твердженню, що російська мова є іноземною. А потім звинувачує за таку ж думку декана філологічного факультету, бо це вже, виявляється, «розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Цілком у дусі московських флюгерів, для яких брехня – головний інструмент у боротьбі з Україною.

 

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

18 січня 2016р.

Теги: Володимир Салтиков, Русь, агентура, УжНУ

Коментарі

Маня 2016-01-26 / 13:28:55


Коментар видалено. Адмін


патріот 2016-01-21 / 19:08:07
У Словаччині першими "русинами" зовсім випадково стали російські філологи. Через них там цю тему, за підтримки російських і місцевих спецслужб, і розкачали.

І ще 2016-01-21 / 18:51:36
Життям доведено: усе російське є ворогом України! Хто хоче читати російську класику - насолоджуйтеся! А кафедрам російським не місце в українському вузі, бо стали вони розплідником прихованих а то і явних ворогів -украінофобів і є відрижкою совка. Ненавидять усе українське, мріють про русинську автономію, прикриваючись Тютчевим з Достоєвським.

До речі 2016-01-21 / 18:45:33
А ще Бедзир бавиться у русинство. Аууу! СБУ!!!! Доки такі поторочі топтатимуть нашу землю???

9927 2016-01-20 / 20:01:31
Для чого в УжНУ дві російські кафедри на чотирьох першокурсників, московський маразматику? Натомість нема кафедри чеської філології чи польської, які нам значно ближчі і потрібніші.

Останньому 2016-01-20 / 19:49:27
Боротися зі своєю державою одне, відстоювати право кафедри на існування - зовсім інше. Не порушуйте елементарну логіку, навіть якщо ви русофоб.

До речі 2016-01-20 / 07:25:21
Цікаво, що листи від імені Салтикова по редакціях розсилав Василь Бедзір, чоловік завкафедри російської літератури Наталі Бедзір, відомою своєю неадекватною поведінкою. Сам Бедзір донедавна був редактором комуністичної газети, а тепер влаштувався в "Урядовий кур'єр", де отримує чималеньку зарплату від держави, з якою бореться. Давно його звідти слід гнати в шию!

Торгаш 2016-01-20 / 00:00:52
На попит завжди є пропозиція. До чого тут кафедра російської мови і літератури в університеті? Гавроше, копай глибше. Якщо хочеш, я тобі підкажу. Лем через Шашіка. Запитай у Мілана, хто такий торгаш і ми порішаєме діло з кафедрами Смоланки. За будь-яку ціну. Гавроше, наш різдвяний песику. Гав-гав...

Володя 2016-01-19 / 21:24:33
Чим провинилися російські кафедри? Їх працівники агенти Путіна? Давайте вже одразу заборонимо Пушкіна, Тютчева, Толстого, Достоєвського...
І відкриємо кафедри імені Гавроша та Шумицької.

112 2016-01-19 / 18:25:06
а де СБУ?Давно іх треба позакривати по 58-й Росіі і гаплик!

УжНУ 2016-01-19 / 17:57:55
http://zakarpattya.net.ua/News/150275-V-UzhNU-opratsovuiut-pytannia-ob%E2%80%99iednannia-kafedr-rosiiskoi-movy-ta-literatury

111 2016-01-19 / 14:45:04
Якби був нормальний ректор УжНУ, то давно би питання з двома російськими кафедрами вирішив.

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини