Яка політична ситуація на Закарпатті і як іде в краї підготовка до виборів 30 вересня

Яка політична ситуація в області і як відбувається підготовка до виборів кореспондент "Карпатського інформаційного агенства" (КІА) вирішив запитати у регіонального довготермінового спостерігача Громадянської мережі "ОПОРА" Миколи Яцкова.

— Який перебіг виборчої кампанії у регіоні протягом серпня ?

— Виборча кампанія в серпні проходила мляво і невиразно, жодних резонансних подій. Підготовка до виборів на території України відбувається без серйозних порушень, що зможуть вплинути на результати виборів чи стати причиною їх невизнання.

Робота усіх 5 ОВК області є нормальною. Суттєвих порушень не спостерігається. Проблемними зонами ОВК залишається недотримання строків проведення усіх процедурних заходів. Наприклад, не всі ОВК вчасно затвердили кошторис у триденний строк з дня першого засідання.

За звітний період ОВК зазнали незначних кадрових змін. Всього тільки 4 членів було відкликано БЮТ, та одного – Партією регіонів (ОВК № 70). Особливих зауважень не має, ані до професійності складу ОВК, ані до забезпечення з боку місцевої влади.
Робочі групи обліку списків виборців провели вже значну роботу. 30 серпня вони отримали відомості про громадян України від відповідних органів влади. Спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані незначні порушення під час виконання цієї процедури. Водночас, ОПОРА підтверджує свій прогноз щодо того, що діяльність з перевірки та уточнення списків виборців не зможе зробити списки 30 вересня якісно кращими від тих, що були на виборах 26 березня.

Досі залишається невизначеною ситуація із списками виборців у Іршавському районі та у місті Хуст. Тут великі розходження у кількості виборців, а склад робочих груп є недостатнім для вчасного та повноцінного опрацювання списків.

Агітаційні кампанії партій характеризуються зміщенням акцентів у бік точкових зустрічей місцевих партійних лідерів й кандидатів у депутати з виборцями на підприємствах, розміщення рекламних роликів у місцевому телерадіоефірі, політичної реклами на зовнішніх носіях (біл-борди, сіті-лайти) та у ЗМІ. За інформацією штабів партій до мінімуму буде зведено вуличну агітацію та поширення листівок.

— Чи є факти порушень виборчого законодавства?

— Так, і досить багато. Щодня фіксуються по 2-3 порушення. Серед них ведення агітації до офіційної реєстрації, псування агітаційних матеріалів, використання неповнолітніх в агітації, поширення поліграфічної продукції та наліпок без вихідних даних, використання „чорного ПР”, та інші.
Що характерно, штаби партій не проводять жодної роботи з фіксації та оскаржень таких порушень з боку опонентів чи до ОВК чи до суду. До речі, подібне спостерігається по всій Україні.
Помітною є тенденція до збільшення кількості матеріалів у газетах, що подаються як інформаційні матеріали, але не позначаються спеціальними відмітками як політична реклама і відповідно не оплачуються з виборчого фонду.

— Які є факти застосування „чорного ПР” ?

— Є 5 зафіксованих випадків псування біл-бордів з політичною рекламою БЮТ у Міжгірському, Воловевецькому та Свалявському районах області. Серед них одиничний випадок пошкодження опор рекламоносія.

В Ужгороді в ніч з 30 на 31 серпня ц.р. невідомі закидали у спальних районах міста в поштові скриньки листівку „Кучмин сын” без вихідних даних. Явно спрямовану проти Президента України.
Загалом порушення виборчого законодавства мають локальний характер і суттєво вплинути на вільне волевиявлення виборців не зможуть.
КІА, Ужгород.нет.уa
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини