Очільники населених пунктів Закарпаття прийняли спільне звернення з приводу реформування місцевого самоврядування в Україні

Уряду України 1 квітня 2014 року затвердив "Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні". Уже 3 квітня 2014 р. на Загальних зборах Закарпатського обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад (ВАССР), в яких взяли участь виконавчий директор ВАССР (м. Київ) Івченко В.Є., заступник голови обласної ради Сербайло А.А., заступник голови ОДА Рівіс М.М. та представники 2-х інших асоціацій органів місцевого самоврядування на Закарпатті - виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Ревтій І.І. та віце-президент Асоціації міст, селищ і сіл "Закарпаття - ХХІ століття" Лукша О.В., було прийнято Звернення до Уряду і Парламенту України за результатами анкетування-опитування учасників зібрання та обговорення прийнятої Урядом Концепції.

Публікуємо Звернення представників 3-х Асоціацій органів місцевого самоврядування до Уряду і Парламенту, з приводу Концепції і початку наймасштабніших в Україні реформ за всю історію незалежності. Це Звернення, як стверджує віце-президент Асоціації міст, селищ і сіл "Закарпаття - ХХІ століття"  Олег Лукша, лише перше, за яким послідують наступні, в міру "заглиблення" у реформ.

Перше Звернення

сільських, селищних і міських голів Закарпаття – представників місцевих рад у Всеукраїнській асоціації сільських та селищних рад та місцевій Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» і учасників коаліції громадських організацій Закарпаття «За європейську інтеграцію України» - до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України – з приводу схваленої Урядом «Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні»

Шановні члени Уряду України!

Шановні народні депутати!

Ми, повноважні представники сільських, селищних і міських громад Закарпаття, яких найбільше торкнеться фактично розпочата глибока і наймасштабніша реформа місцевої влади, в країні, загалом схвалюємо зміст і сутність принципових положень затвердженої Кабінетом Міністрів України 1 квітня 2014р. «Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».

Разом з тим, вимушені констатувати і зауважити на таке:

Наша загалом позитивна оцінка базується лише на тому, що основний ідейний зміст Концепції був напрацьований на високому експертному рівні та з урахуванням кращого східноєвропейського досвіду ще у 2007-2009 рр. зусиллями Мінрегіонбуду, Асоціації міст України та інших неурядових організацій. Саме тому можна «закрити очі» на те, що широкого обговорення Концепції навіть серед місцевих рад, не кажучи вже про громадськість країни, фактично не відбулося (та й не могло відбутись впродовж лише кількох тижнів).

Зауважені факти мали бути відображені принаймні у преамбулі до Концепції. Більше того, європейський досвід, який ми прагнемо засвоювати, засвідчує про необхідність оприлюднення групи авторів-експертів, які працювали над Концепцією. Як мінімум для того, аби суспільна довіра мала конкретну персоніфікацію,  а громадськість – з ким дискутувати і до кого опонувати.

Подібна ситуація ні в якому разі й ні за яких причин не може бути повторена при послідуючих за схваленням Концепції – розробці, обговоренню і прийнятті проектів змін до Конституції України та пакету законопроектів як на першому (2014 рік), так і на другому етапах реалізації Концепції (2015-2017 рр.)

Цим Зверненням ми «не відбуваємо», як раніше, кампанію начебто громадського обговорення реформ. Навпаки, як і належить у розпочатій у листопаді-грудні 2013 р. «Революції гідності», ми лише починаємо зацікавлене обговорення і внесення пропозицій щодо реалізації згаданої Концепції.

Адже мова йде про найзначнішу найглибшу, і найвпливовішу на суспільство і владу реформу за всі роки незалежності України! Саме тому це Звернення є першим. Саме тому ми додаємо до нього і перелік своїх перших пропозицій з реалізації «Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» - базової платформи ще й справжньої євроінтеграції України.

Закликаємо нинішніх і майбутніх інституції та експертів – розробників законопроектів з реалізації Концепції, яка базується, серед іншого, і на принципі децентралізації, використовувати цей принцип і в самому процесі творчого формування і «децентралізації» законопроектів реформ який також має бути децентралізованими. Адже і досвідчені експерти, і, особливо, практики місцевого самоврядування – мешкають не лише у Києві.

Декларуючи свою високу суспільну потребу і мотивацію активної участі у реформах місцевої влади в Україні, ми координуватимемо і узгоджуватимемо свої зусилля та діяльність щодо реформ з громадськістю та експертами з інших регіонів України.

В додатку до Першого Звернення надаємо Перелік обговорених пропозицій у реалізації Концепції.

Схвалено 3 квітня 2014р. на Загальних Зборах Закарпатського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад спільно з представниками місцевої Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» та обговорено і схвалено також більше 50-ти громадськими організаціями Закарпаття – учасниками коаліції «За європейську інтеграцію України»

04 квітня 2014р.

Теги: самоврядування, влада

Коментарі

Громада до василя 2014-04-07 / 00:34:25
чому зразу образи шо правда очі коле!!!

василь 2014-04-06 / 22:35:51
дурак ти, громада ...

Громада 2014-04-05 / 23:06:01
Ревтій І.І. - це колишній мер міста Сваляви !!! мером був 2 кликання !!! за ці два скликання він розмістив на горід над містом Свалява в урочищі Чонок сміттєзвалище щоб труїти односельчан !!! продав воєне містечко за 10 мільйонів а потім відмили ці гроші на будівницві мереж водопостачання та водовідведення і на асфальтуванні вулиць де було вкрадено біля 3 млн грн це на одному проекті !!! в його команді працював і його зам Гончарук який вирізав всіх цінні дерева оріхи в місті і проджав на цій оборутці було зароблено біля 500 тис.грн. за що він за безцін скупив перші поверхи в центрі міста і зроив з них комерційні обєкти які дають йому прибуток !!! за часів правління Ревтія з бюджету міста Сваляви вкрадено більше 10 млн грн. причом цей діяч має нерухомість в Ніреть Газо магазини житлові будинки та має подвійне громадянство !!! як політик взагалі дикрементований як і його папочка Кеменяш !!! одне запитання що це за організація яку очолює Ревтій І.І. і хто його туди поставив !!! напевно за старою схемою сам її зареєстровав !!! сам ЇЇ очолює і члени в ній сам він один а може не один а соратник Гончарук !!! тому цікаво дивитися на те як на поверхню спливають цікаві верхки нашого суспільства !!! не за цих людей на майдані гинули люди !!!

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини