Сьогодні суд в Ужгороді має визначити, чи жили коли-небудь в Берегові українці

5 березня 2014 року о 10.30 в Ужгородському міськрайонному суді відбудеться розгляд справи проти угорськомовної газети „Карпаті Ігоз Со” щодо недостовірної інформації про українців міста Берегове. Справу, відкриту за позовом берегівського журналіста Федора Савчурав, “футболили” 9 місяців, ухвалюючи щоразу абсурдні рішення. Корінного українця Берегова обурила фраза “ українці ніколи тут не жили”. З цього приводу журналіст надіслав матеріал Закарпаттю онлайн.

16 березня 2013 року в місті Берегове відбулися патріотичні заходи із вшанування 74-ої річниці Карпатської України, які проводила Закарпатська “Свобода”. Опісля в газеті „Kárpáti Igaz Szó”  („Карпаті Ігоз Со”) за 21 березня 2013 року опубліковано статтю під назвою „Ez lenne a Szvoboda szabadsága? (Це була б свобода Свободи?) ” за підписом Hegedűs Csilla (Гегедюш Чілла). В ній про події 16 березня 2013 р. викладені твердження, які не відповідають дійсності.

Зокрема в ній зазначається: (переклад мій)

„Факельна хода антименшинської “Свободи”  в Берегсасі, а ще більше те, що там пролуналоприголомшило населення міста”.

Пейтер Вереш, директор Берегсаської середньої школи № 10 з  угорсько- російською мовою навчання  не виявляє будь-яких політичних проявів в закладі. Два колективи добре співіснують, хоча мають зовсім різні культурні корені. Більше  того, у співпраці досягають відмінні результати.

- Я є корінним берегсасцем, і так знаю, що українці ніколи тут не жили, - говорить директор. – Але угорці, русини, словаки та представники інших національностей - якраз навпаки.  Більше того, я знаю і  такі випадки, коли деякі з них відкликали свою українську національність і оголосили себе русинами. Очевидно, що такі дії, як в суботу, відбуваються за вказівками з центру і добре оплачені. Я дуже засуджую це. Я не бачив зловісний марш, але я чув, що в ньому взяла участь молодь, яка не берегсаська. Це дуже небезпечно, тому що лідери “Свободи”  повні ненависті, і молоді люди думають, що це правильно, треба ненавидіти представників інших національностей, в нашому випадку, угорців. Я думаю, що націоналізм завжди піднімав голову в країні, де є економічна нестабільність. І цим користуються націоналісти. В такі часи  багато людей схильні до негативних вчинків, тому ними можуть легко маніпулювати”.

Переважна більшість наведених тверджень не відповідає дійсності. Так, автора статті ніхто не уповноважував робити заяви від імені населення міста, тим більше, що не вказано фактів „антименшинскості” “Свободи” і конкретно „що там пролунало”. Не відповідає дійсності і твердження про відсутність „будь-яких політичних проявів в закладі” щодо Берегівської ЗОШ № 10, особливо, якщо врахувати, що сам Пейтер Вереш є головою Берегівської  міської організації Демократичної спілки угорців України. Не відповідають дійсності твердження про угорсько-російську мову навчання, про наявність двох колективів із зовсім різними культурними коренями, тощо.

Абсурдним є твердження Пейтера Вереша щодо населення міста – „українці ніколи тут не жили”. Українці жили в Берегові і місяць тому, і рік тому, і десять років тому, і взагалі – скільки я себе пам’ятаю – тут ЗАВЖДИ проживали українці. Цитовану заяву пана Вереша вважаю намаганням зумисне образити всіх українців міста, в тому числі і мене особисто. Також абсурдним є твердження Пейтера Вереша -  „я знаю і  такі випадків, коли деякі з них відкликали свою українську національність і оголосили себе русинами”. Вважаю, що пан Вереш має надати  докази наявності принаймні кількох таких випадків „відкликання української національності”.

В статті є ще кілька подібних абсурдних тверджень, тому я  4 травня 2013 року звернувся до Ужгородського міськрайонного суду з позовною заявою про спростування недостовірної інформації.

По моїй позовній заяві приймалися ухвали, одна абсурдніша за іншу. Після 9 місяців «футболу» розгляд призначений на 5 березня 2014 року.  Цікаво, чи вдасться довести, що ми, українці  Берегова,  тут живемо сьогодні, і колись жили і раніше...

Федір Савчур, Берегове

05 березня 2014р.

Теги: українці, берегово, Берегсас

Коментарі

С.Ф. 2014-03-05 / 21:09:06
Лоран 2014-03-05 / 17:06:03
А у мене теж хода з факелами викликае страх,
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Така хвороба називається пірофобія..

Лоран 2014-03-05 / 17:06:03
А у мене теж хода з факелами викликае страх, газета ж не судить свободівців за те що вони ходять, то хіба справедливо судити газету за те що вона пише.

Петро 2014-03-05 / 10:23:04
Федору велика подака від усіх українців, за те, що він робить

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини