Андріана Сушко: «Людина, котра не має бажання працювати на благо інших, не протримається в соціальній службі навіть півроку»

Щодня в Управління праці та соціального захисту населення звертаються зі своїми болями і клопотами сотні ужгородських сімей.

Андріана Сушко: «Людина, котра не має бажання працювати на благо інших, не протримається в соціальній службі навіть півроку»

Працівники цієї установи охоче вислуховують усіх і допомагають кожному, адже соціальна робота — це високе покликання терплячих та милосердних, не байдужих до проблем та негараздів людей. Минулого тижня працівники соціальної сфери відзначали своє професійне свято. З цієї нагоди кореспондентка «Ужгорода» поспілкувалася з начальником Ужгородського управління праці та соціального захисту населення Андріаною Сушко.

— Чи багато ужгородців нині потребують соціального захисту?

— Як бачимо, нині не лише в Ужгороді, а й у всій державі соціальної підтримки потребує більшість населення. В Ужгороді це понад 30 тисяч громадян. З них третина — отримувачі «дитячих» допомог (при народженні дитини, по догляду до трьох років, опіка, піклування, догляд за дитиною-інвалідом, за психічно хворими тощо). Ці види допомоги фінансуються з держбюджету, на сьогодні в нас призначено близько 9 тисяч таких допомог.

Це дуже великі суми. Та все ж помітно, що держава піклується про своїх громадян: соціальні гарантії підвищені, виплати у нас високі. Наприклад постійно зростають розміри «дитячих» допомог.

Тепер при народженні першої дитини ми виплачуємо 25590 гривень, другої — 51180, третьої і кожної наступної — 102360. Ці гроші залишаються в області, витрачаються на місці, і для економіки це, безперечно, добре. Та все ж це у багатьох випадках сприяє загальній психології споживання. А ми все-таки намагаємося стимулювати людей знаходити роботу і джерело прибутку, а не покладатися на соціальні виплати.

— Якими категоріями громадян опікується управління, яке ви нині очолюєте?

— Наше управління опікується інвалідами всіх категорій, ветеранами, «чорнобильцями», дітьми та малозабезпеченими громадянами. Крім того, у нас є окремий відділ, який здійснює повний контроль за виконанням пенсійного забезпечення: фахівці щомісяця відстежують правильність нарахування пенсійних виплат. Є також відділ, що контролює виплату заробітної плати на підприємствах та легалізацію найманої робочої сили. На цей відділ покладена відповідальна робота, тому що нині увага уряду в першу чергу звертається на те, щоб заробітна платня виплачувалася вчасно. Втішно, що завдяки посиленій роботі цього структурного підрозділу управління, а також комісії, яка працює при міській раді, у порівнянні з минулим роком, заборгованість по заробітній платі по місту скоротилася на 2 мільйони гривень — на сьогодні ця сума становить 986 тисяч гривень. Також ми тісно співпрацюємо з громадськими організаціями, які опікуються малозабезпеченими громадянами, інвалідами та ветеранами.

Щодня до нас звертається щонайменше 50 осіб. І до кожної людини потрібен індивідуальний підхід: вислухати всіх, пояснити, які потрібно надати документи, та показати, як заповнити заяви. Тому людина, котра не має бажання працювати на благо інших, не протримається в соціальній службі навіть півроку.

— Вже розпочався опалювальний сезон. Як відбувається встановлення індивідуального опалення малозабезпеченим городянам?

— Ветеранам та інвалідам війни, учасникам бойових дій, багатодітним сім’ям та іншим категоріям малозабезпечених громадян першочергово встановлюється індивідуальне опалення. Всім іншим ужгородцям, котрих від’єднали від системи централізованого теплопостачання, необхідно подати в Ужгородську міську раду визначений пакет документів для встановлення опалення на пільгових умовах. Потім працівник нашого управління виходить на адресу і проводить обстеження соціально-побутових умов заявника. Після цього складається акт обстеження, в якому вказується загальний стан житлово-побутових умов, розмір пенсії, соціальних допомог (якщо такі наявні), і ці акти передаються в управління житлово-комунального господарства. І вже там діє комісія, яка вирішує, чи є акт таким, що дає підстави для встановлення безкоштовного електричного опалення.

У розрізі призначення субсидій, нині виникають і спірні питання: люди просять субсидію не на санітарну норму, яка становить 21,5 кв. м на того, на кого призначається субсидія, і по 10,5 кв. м — на членів сім'ї, а дехто просить субсидію на загальну площу житла. Усі спірні питання досліджує комісія з призначення житлових субсидій.

— Які субсидії можуть отримати громадяни міста?

— В управлінні праці та соціального захисту населення громадяни міста можуть отримати субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого побутового палива.

— Андріано Антонівно, який тепер порядок призначення субсидії? Поясніть механізм нарахування цього виду допомог.

— Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.
На сьогодні обов'язковий відсоток платежу для призначення субсидії за житлово-комунальні послуги для непрацездатного населення (пенсіонерам, інвалідам та дітям віком до 18 років) становить 10 відсотків, а для працездатного населення — 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу громадян, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Зокрема, якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні є діти, інваліди першої або другої групи і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого не перевищує 50% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць та якщо в житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами, за умови призначення субсидії, становить 10% середньомісячного сукупного доходу.

— У зв’язку з економічною ситуацією не виключено, що кількість тих, хто скористається державною допомогою у вигляді субсидій, суттєво зросте. Це якось відіб’ється на якості їх обслуговування?

— Враховуючи зміни в законодавчих актах щодо надання субсидій, цього року субсидії з державного бюджету зможуть отримати вдвічі більше сімей, ніж минулого року. В управлінні створено робочу групу з питань координації роботи щодо посилення соціальною захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природний газ, житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою та затверджено відповідні Заходи, що дадуть змогу запобігти утворенню черг під час інтенсивного звернення громадян при прийомі документів та своєчасно призначити житлові субсидії.

Отож громадяни повинні знати, що прийом документів на всі види державної соціальної допомоги здійснюється на постійній та безперервній основі. Також забезпечена допомога при оформленні документів щодо отримання житлових субсидій удома для громадян з обмеженими фізичними можливостями (інвалідам, літнім людям тощо) спеціалістами територіального центру.

Для консультації громадян міста з питань оформлення та призначення субсидій, а також інших видів соціальної допомоги, звертатися в управління за адресою: м. Ужгород. пл. Ш. Петефі, 24—26, громадська приймальня (каб. 1) — і по телефону «гарячої лінії» 3-53-79, 3-22-00.

Анастасія ЛЕСІВ, «Ужгород»

21 листопада 2011р.

Теги: субсидія, соціальне забезпечення, Сушко


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи