"Дорогі" школярі: сезон розпочато

Якщо наближення першого вересня у деяких батьків викликає легкий мандраж, то інші навіть впадають у паніку. І не дивно, адже дитину необхідно не тільки одягнути і взути, а й забезпечити усім шкільним приладдям. Ті, хто вже брав участь у марафоні підготовки до навчального року, легше переживають цей період. Найскладніше батькам першокласників… Уперше зібрати дитину до школи – справа, що потребує чималих сил, терпіння і досить великих витрат. Яких саме, з’ясувала газета «Ужгород».

"Дорогі" школярі: сезон розпочато

Разом із продавцем відділу канцтоварів ми підраховували, скільки ж може коштувати шкільне приладдя для учня першого класу за мінімальними цінами. Сума вийшла значна – 550 гривень! Сюди входить, як мінімум, 10 зошитів, щоденник та альбом, пенал, ручки, кольорові олівці й фарби, пластилін, обкладинки, рюкзак – у переліку близько 40 пунктів.

Слід зазначити, що ціни на канцтовари у спеціалізованих магазинах, супермаркетах і на ринках мало відрізняються – скрізь є і дорогі, і дешеві. Як у супермаркеті, так і на ринку зошит можна придбати і за 2 гривні, і за 15 грн., і навіть за 30 гривень. Правда, вартість, наприклад, обкладинок на ринку викликає здивування у покупців – 32 грн. за 10 шт., тоді як у магазині можна зекономити 10 гривень.

Ринок

Аби придбати шкільне приладдя на центральному місцевому ринку, доведеться довгенько ходити в пошуках наметів із цими товарами. Таких точок, на диво, знайшлося лише кілька. Виходить, що вони не витримують конкуренції з магазинами та супермаркетами і пропадають з ринків. Але ті, що залишилися, таки намагаються вижити.

Відразу впадає у вічі невеликий асортимент і деякі відверто завищені ціни. Так звичайний «зелений» 12-аркушевий зошит на ринку коштує від двох до п’яти гривень, а ціна щоденника коливається від тринадцяти до 62 грн.; набір кольорового картону – від восьми до 22 грн., кольорові олівці (12 штук) – 22 гривні, альбом – від п’ятнадцяти до 35 гривень. Пенали теж вражають: дітей – різноманітністю оформлення, а батьків – своєю ціною. Їх вартість становить 23–100 гривень. Пластилін коштує від 23 грн. за упаковку. Найдешевший рюкзак – за 250 грн. Можна придбати і дорожчий – за 700 грн.

Цікаво, що кожен продавець, почувши слово «рюкзак», починає пропонувати саме ортопедичний (рюкзак із жорстким каркасом, що дозволяє правильно розподіляти навантаження на хребет дитини). Він, мовляв, збереже здоров’я дитини. Може, й так, але за нього батьки заплатять удвічі більше, ніж за звичайний наплічник.

Торговий центр

Особливо багатий асортимент пропонують торгові центри. Ціни там зовсім не кусаються, а навіть навпаки – дуже привабливі. Зошити з 12 аркушів – за ціною 2,70 грн., проте поруч лежать такі самі «за змістом» зошити, але вже з креативними обкладинками – то вже за 4,50 грн. Вартість класичної простої ручки варіює від 1,50 грн. до 3,5 грн. Альбоми для малювання коштують від десяти до сорока гивень, залежно від кількості аркушів і цупкості паперу. Кольорові олівці – 15 гривень за 6 штук і 52 грн. – за набір із 24 штук. На десяток обкладинок піде 15–35 грн., а на шкільний щоденник 10–72 грн. Ранець коштує 360–500 гривень. Тож купити шкільні товари в торгових центрах можна і швидко, і за оптимальними цінами.

Гуртова база

Цей варіант – для тих, хто справді хоче заощадити. Зошит на 12 аркушів тут коштує від 1,1 грн., на 18 аркушів – від 1,55 грн., 48 аркушів – від 5,65 грн.; щоденники – по 10–30 грн. Ціна олівців – від 50 копійок до 3 грн. 60 коп. Вартість звичайної упаковки олівців на шість кольорів – від 8,50 грн. Більше кольорів – вища ціна. Те саме з фарбами. Можна купити коробочку гуаші за 13,50 грн., а можна і за 100 гривень. З фломастерами така ж ситуація: хочеш – бери упаковку за 6 грн., а хочеш – за 32 грн. Ціна залежить і від кількості фломастерів в упаковці, і від різноманітності колірної гами, і від виробника. Це стосується і кольорового паперу, пластиліну тощо. Так набір картону вітчизняного виробництва коштує 5 грн., а імпортний – 25 грн. Ціна пластиліну – від 9 грн. до 25 грн. Альбом для малювання, найпростіший і з не дуже якісного паперу – 10 гривень. Ключову роль тут відіграють якість альбомних аркушів і дизайн в цілому (хоча навіщо малому школярикові аж надто якісний та супербілий альбом).

Утім, має гуртова база і свої мінуси. До прикладу, не можна купити тільки один вподобаний зошит – потрібно брати відразу «гурт»: тонкі продають упаковками по 25 штук, товсті зі 48 аркушів – по 10-15 штук. А цими днями, напередодні шкільного сезону, на прилавку багато товарів без вказаної вартості, тож доводиться щоразу звертатися з питаннями про ціну до працівників магазину.

• • •

Таким чином, бачимо, що підготовка до навчального року – справа не дешева і складна, але в підсумку – те, скільки грошей буде витрачено, залежить, як завжди, від підходу до цього батьків. Бо завжди можна заощадити на покупці скромніших канцтоварів, які набагато дешевші від своїх аналогів із «фешенебельними» забарвленнями чи малюнками. І, звичайно, практика показує, що набагато дешевше купувати все в гуртових точках продажу. Може, так витрачається більше часу – зате не доведеться розлучатися з кругленькою сумою зі сімейного бюджету.

Вікторія Кузіва

 
23 серпня 2016р.

Теги: школярі

Коментарі

Правый сегмент. 2016-09-11 / 14:08:53
Насчет рюкзаков и прочего. А тут не согласен! Что, в те времена (даже советские) качественные вещи дорого стоили, что сейчас. Разница только в том, что сейчас много чего научились делать "качественно, быстро, недорого". Шучу. )))) Ну, не было раньше дешевого китайского товара. И что?

А во-вторых, правильно нужно тратиться! К примеру - у меня сосед, возит внучку в школу (а потом ее увозит), на машине, до которой 20 минут ходу. Так, он на бензин тратиться столько, что он может не один ортопедический рюкзак купить. ))))

Правый сегмент. 2016-09-11 / 13:58:58
Дорого??? А вот, в тех же 90-х, вот это были цены! Менее доступные! Поэтому, всё относительно. Очень. А во-вторых, есть такое понятие, как потреблятство, извините за слово. Подавай им тетради в самом дорогом оформлении и т.д.

К примеру. Я приобретал (как и многие) те же тетради, в самых простых обложках. Использовал дешевые ручки (а зачем дорогие?) И даже при ценах 90-х, вполне меня (и моих родителей) это устраивало. А кто хотел выбросить денег на подороже - их проблемы!


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
ФОТОФАКТ. Водограй в альпінарії в Ужгопроді готують до запуску
» Всі записи