Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?

Незабаром пролунає у школах останній дзвоник, а в одинадцятикласників попереду – випускний бал. Для школярів це одна з найуро-чистіших подій у житті, але для їхніх батьків – ще й серйозний удар по гаманцю. Разом із мамою випускниці місцевої школи газета «Ужгород» підрахувала, скільки доведеться виділити батькам зі сімейного бюджету для підготовки до цього свята.

Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?

До вечора прощання зі школою і вступу в доросле життя випускники та їхні батьки готуються з особливою ретельністю. Всім хочеться цього дня мати достойний вигляд. Тому батьки школярів ще тугіше затягують паски, відкладаючи копійчину для того, аби їхнє чадо було в найгарнішій сукні чи найелегантнішому смокінгу. Але одяг – це тільки зовнішній бік випускного. Є ще й витрати на подарунки вчителям, святковий стіл для випускників та багато-багато іншого.

Випускне вбрання: від «економ» до «преміум»

За статистикою, на випускницю грошей потрібно більше – їй ще макіяж і зачіску зробити, та й плаття треба дизайнерське! Хлопець у цьому плані набагато практичніший – піджак, штани, сорочку й черевики можна потім носити і в повсякдення, чого не скажеш про вечірні сукні та взуття дівчат. У цей день багато випускниць хочуть бути «дорослими», тож і сукні собі вибирають вечірні, до підлоги, з відкритою спиною – такі, що нікуди потім і вдягнути!

Для початку ми вирушили по вбрання на речовий ринок. А тут сукні треба ще пошукати. Звичайних одяганок – хоч греблю гати, а от за урочистими довелося понишпорити.

«Плаття – від 1 тисячі гривень до 3,5 тис. грн. Є одне – за 800 грн.», – без ентузіазму повідомляє нам продавчиня. Професійним поглядом вона вже визначила, що купувати ми нічого не будемо. Сукня за 800 гривень виявилася в яскравих помаранчево-рожевих кольорах і більше підходила б танцівниці полденсу, ніж випускниці. Плаття за одну тисячу і за три тисячі гривень практично нічим не відрізняються – довгі, шифонові, без бретелей. «А чому така різниця в ціні?» – поцікавилися ми. «Одні купувалися ще за старим курсом, інші – за новим», – інформує продавець відділу.

Йдемо далі. Плаття начебто красиві, але якісь однакові й безликі – густе нашарування шифону, під грудьми – погано прикріплені камінці. Товар із Туреччини не має вигляду на ті гроші, які за нього просять.

Вибір чоловічих костюмів набагато ширший – тут і сині, й сірі, й чорні, і бордові. Все, що душа забажає. Ціни – від 800 грн. Можна торгуватися.

Ще один пункт за списком – взуття. Простенькі босоніжки зі шкірозамінника коштуватимуть від 450 грн., красиві, на височезній шпильці – від 800 грн., чоловічі туфлі – від 650 грн.

На черзі – магазини на вулиці Корзо. Тут товар уже дорожчий, але і представлений краще. Ціна суконь стартує від 1,5 тис. грн. Нині писк моди, за словами продавців, – сукні до підлоги, прямий чи А-подібний силует, грецький стиль вбрання, прозорі вставки і багатошаровість. Пояснюють: «Короткі плаття, хоч і практичні, але на них нема попиту. Коштують міні-сукні, як і їхні довгі “колежанки”, дорого – від 100 до 120 доларів, тобто близько 3 тисяч гривень».

Помітно, що в цьому павільйоні ще, мабуть, не визначилися, скільки коштує товар і скільки грошей можна з нас здерти, – така нефіксована ціна на все. Довга сукня коштує 3,8 тис., але можна взяти і за 3,2 тис. грн. І серед усього різноманіття одягу самотньо стоїть манекен, на якому – чорне плаття, розшите перлами. Вражає і вигляд, і ціна – 10 тисяч гривень. «Це – найдорожче!» – з гордістю каже продавчиня.

На десерт залишилося «найсмачніше», тобто найдорожче – салони вечірньої моди. Для того, аби заманити клієнтів, одні пишуть на вітрині: «Розпродаж» і «Знижки»; інші, аби покупець відразу знав, на що розраховувати, інформують: «Плаття – від 3 тис. грн.». Тут дорожче плаття має і достойніший вигляд. Мінімальна ціна – 3-4 тис. гривень. Із чоловічим одягом – аналогічна ситуація. Піджаки – від 2,5 тис. грн., штани – від 1,5 тис. грн., сорочки – від 850 грн.

Ще один вихід для батьків випускників – замовити річ в Інтернеті. Ціни тут стартують від 500 грн., але треба бути дуже уважними, щоб не зловитися на вудочку шахраїв і правильно вгадати з розміром.

«В Інтернет-магазині замовляти страшно, хоча ціна приваблива, – каже мама випускниці, Тамара Іванівна. – Я ж бачу річ лише на екрані монітора і не можу до неї доторкнутися, оглянути перед купівлею. Тут може виявитися або матеріал не той, який був зазначений спочатку, або шви погано зроблені тощо».

Альтернативою купівлі костюма чи сукні може бути оренда. Жіноче плаття в оренду коштує в середньому 700 грн. на добу, чоловічий костюм – 500 грн.

«Мені не хотілося брати плаття напрокат, – каже школярка Анна. – Воно начебто привабливе і недороге, але в умові, яку висуває магазин, є пункт «Плями і дірки». І ось, якщо я поставлю хоча б маленьку пляму, то буду змушена купити цю сукню. Виходить – мені треба вбратися в неї і не рухатися, щоб мимохіть не зіпсувати річ. А це, вважай, – ніякого свята, весь вечір – як на голках. Тільки сиди і стеж, аби плаття не забруднити…».

Після екскурсії до місцевого ринку та магазинів ми з’ясували, що на вбрання випускниці потрібно витратити в середньому 4500 тис. грн., за умови, що плаття – не найдорожче. В цю суму входить і вартість туфель – 800 гривень, сумочки – 400 грн., зачіски – до 200 грн., манікюру – 150 грн., колгот – 65 грн. На випускника потрібно трохи менше коштів – близько 3 тис. грн. на костюм, сорочку, краватку, туфлі.

– На відпочинок у Болгарії вистачить, – жартує мама випускника Ірина Миколаївна. – Хлопцям у класі в основному купили костюми в дорогих магазинах, по 4-6 тисяч гривень, і це без сорочки, туфель та аксесуарів. Ми ж вирішили обійтися бюджетним варіантом: купили турецький піджак за акцією – 1700 грн.; сорочку взяли за 50-відсотковою знижкою – 450 гривень, туфлі – за 1100 грн. А метелика обіцяв дати наш дідусь (сміється).

За словами пані Ірини, завдяки скрупульозності батьків на підготовку самого свята – оформлення зали, послуги хореографа і подарунок школі – кожна сім’я витратила по 700 гривень. У паралельному класі вирішили розщедритися на 2000 грн. – додатково подарунки вчителям і сучасні спецефекти.

Недитячий стіл

Цьогоріч, аби задовольнити всі випускні забаганки своїх чад, батькам доведеться розщедритися: свято за витратами можна цілком прирівняти до міні-весілля, оскільки випускний бал навряд у якійсь школі обійдеться без святкового столу.

Місце проведення випускного вечора залежить від концепції заходу. Якщо це «світський прийом» або «кінопремія», задіють лофт-майданчики або ж інший креативний простір. Але типовим місцем проведення святкування є ресторани середнього класу, яких в Ужгороді вистачає. Про місце проведення випускного турботливі батьки починають думати вже у вересні – саме тоді надійшли перші заявки до одного з закладів, що є особливо популярним. Вартість залежить від можливостей сімей. Цього року – від 400 грн. з особи. З програмою, звичайно, вийде дорожче. Як правило, якщо школа престижна, то батьки доволі забезпечені і витрачають на це більше коштів.

Культурна програма – 15 000 гривень?

Усе частіше батьки та їхні діти вважають за краще мати на випускному вечорі професійного ведучого, тобто церемонія проведення свята вже не лежить на плечах учителів. І це при тому, що за роботу ведучого вечора (разом з музичним супроводом) у середньому доводиться платити від 2500 до 15 000 гривень – залежно від популярності ведучих.

І так далі…

Окрема стаття витрат випускників та їхніх батьків – фото й відеозапис. У середньому робота фотографа оцінюється приблизно у 150 доларів за вечір. За персональну зйомку доведеться викласти більше. Відео зі свята коштуватиме від 350 доларів.

Про торішній випускний свого сина згадує ужгородка Євгенія:

– Все залежить від батьків і класного керівника. Коли минулого року випускався син, основна маса дітей відмовилася від альбому за 400 грн. Мій син теж відмовився, сказавши: «Подивися на купу альбомів, що лежать у шафі!». І мав рацію. Сама була в батьківському комітеті і знаю: якщо не пригальмовувати дітей та батьків, то вам будуть пропонувати різноманітні дурниці – типу повітряних кульок за півтори тисячі гривень…

Вікторія Кузіва

 
16 травня 2016р.

Теги: випускний, відпустка, ціна

Коментарі

Жарти 2022-07-27 / 01:50:12
Тать хвалилися,що війна, та ніякі празнованія- Говорила-балакала


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
ФОТОФАКТ. Водограй в альпінарії в Ужгопроді готують до запуску
» Всі записи