Ужгородська освіта: від навчання до здорового відпочинку

Завершився ще один навчальний рік. Позаду контрольні та підсумкові роботи, державні підсумкові атестації, навчальні екскурсії, зовнішнє незалежне оцінювання. Яким для Ужгорода видався освітній «сезон» 2010–2011 рр. – звітує начальник управління освіти ужгородської міської ради Мар’ян Комарницький.

Ужгородська освіта: від навчання до здорового відпочинку

- Мар'яне Несторовичу, для початку трохи статистики: скільки школярів цього року здобувало освіту в обласному центрі Закарпаття?

- У 2010–2011 навчальному році школи відвідувало 12744 учні, які навчались у 501 класі; середня наповнюваність класів становила 25 учнів. У школах працювало 50 груп продовженого дня для молодших школярів. Дошкільну освіту в 20 дошкільних навчальних закладах та 10 навчально-виховних комплексах здобувало в минулому навчальному році 5112 малюків, що становить 68% дітей віком від 1-го до 6 років. Зі 199 дошкільних груп у 34 групах виховувалося 789 дітей ясельного віку, а в решті, 165 групах, – 4325 дітей віком від 3-х років до 6-и.

- Якими були здобутки наших школярів на Всеукраїнських олімпіадах?

- Усі вони нагороджені дипломами та отримали грошову винагороду. На Всеукраїнському рівні (ІV етап) перемогу отримали 12 учнів:

Михайло Туряниця, учень лінгвістичної гімназії – диплом І ступеня з англійської мови (вчитель Вікторія Пушкаш); Юрій Онисько, учень лінгвістичної гімназії – диплом ІІІ ступеня з хімії (вчитель Ольга Петюшка); Микита Ларіонов, учень ЗОШ І–ІІІ ст. № 6 ім. Гренджі-Донського – диплом ІІІ ступеня з історії (вчитель Ігор Щерба); Любомир Лайкун, учень ЗОШ І–ІІІ ст. № 8 – диплом ІІІ ступеня з географії (вчитель Наталія Давиденко); Олександр Староста, учень багатопрофільного ліцею "Інтелект" – диплом ІІ ступеня з української мови (вчитель Наталія Комишна); Дарія Серегола, учениця багатопрофільного ліцею "Інтелект" – диплом ІІІ ступеня з біології, (вчитель Олеся Білецька); Віталій Трачук, учень ЗОШ І–ІІІ ст. № 15 – диплом ІІІ ступеня з історії (вчитель Сергій Шпілька); Єва Куц, учениця ЗОШ І–ІІІ ст. № 15 – диплом І ступеня з української мови (вчитель Вікторія Митровці); Катерина Розумик, учениця ЗОШ І–ІІІ ст. № 21, диплом І ступеня з української мови (вчитель Зінаїда Берник); Юрій Вощепинець, учень гімназії м. Ужгорода – диплом ІІІ ступеня з української мови; Ярослав Сігетій, учень гімназії м. Ужгорода – диплом ІІ ступеня з математики (вчитель Тетяна Кіндюх) і Роман Мельник, учень гімназії м. Ужгорода – диплом І ступеня з інформатики (вчитель Наталія Мателешка).

- Чи отримали переможці заохочення? 

- На виконання рішення ХХІХ сесії Ужгородської міської ради ІV скликання від 4 червня 2004 року № 317 "Про стипендію Ужгородської міської ради" сім переможців ІV етапу, які продовжують навчання, з 1 травня 2011 року протягом одного календарного року будуть отримувати стипендію в розмірі 100 грн. щомісяця.

- Сьогодні школи дають можливість не тільки отримати освіту, а й спробувати себе у справжній науці. Яка ситуація в Ужгороді?

- У 2010–2011 н. р. у школах міста працювали дванадцять осередків Ужгородської філії Закарпатської МАН: АНВК, ЗОШ №№ 3, 5, 6, 7, 8, 19, ліцей "Інтелект", ліцей "Лідер" лінгвістична гімназія, гімназія. На потреби Малої академії наук у міському бюджеті було передбачено 135 годин на тиждень, що на 15 годин більше, ніж у минулому році. У секціях МАН при школах міста працювали 2100 учнів, які мали змогу працювати по 38 напрямках. На І (міський) етап до захисту було подано 220 робіт, з них отримано 40 перших місць, 52 – других, 50 – третіх. На ІІ (обласний) етап до захисту було подано 40 робіт, з них 12 перших місць, 15 – других, 12 – третіх, що на 10 призових місць більше, ніж у минулому році. У грудні 2010 р. команда м. Ужгорода взяла участь у Всеукраїнському турнірі юних фізиків. У квітні 2011 р. на базі гімназії вперше проведено міський турнір юних фізиків, у якому взяли участь команди гімназії, ЗОШ №№ 12, 19.

Відмінні сертифікати Всеукраїнського фізичного конкурсу "Левеня", в якому взяли участь 124 учні шкіл м. Ужгорода, отримали 18 учнів, добрі – 40 школярів. Сертифікати Міжнародного математичного конкурсу "КЕНГУРУ" отримали 1136 учнів, з них 88 отримали відмінний диплом, 434 – добрий, інші – дипломи учасників. За результативністю м. Ужгород увійшов у першу п'ятірку. Учні шкіл міста взяли активну участь у Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика та у ІV етапі І Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Там учениця 10 класу ЗОШ № 15 Єва Куц отримала Диплом І ступеня.

- Розкажіть про Міжнародний євроінтеграційний проект "Школи: партнери майбутнього"

- Його мета полягає у створенні мережі із щонайменше 1000 шкіл-партнерів по всьому світу. Гете-Інститутом та Міністерством освіти і науки України відібрано 15 шкіл-учасниць проекту з України, серед яких лінгвістична гімназія імені Тараса Шевченка міста  Ужгорода. Упродовж навчального року четверо вчителів німецької мови проходили курси  підвищення  кваліфікації в Гете-Інституті, Німеччина. 12 учнів лінгвістичної гімназії підвищили рівень володіння німецькою мовою під час літніх та зимових канікул у Німеччині. Понад 40 учнів 9–11 класів вищевказаного закладу успішно склали іспит на Міжнародний сертифікат А1, А2, В1, В2 у Києві.

- У яких ще освітніх проектах беруть участь ужгородські навчальні заклади?

- Цього року завершився Регіональний науковий експеримент на базі гімназії та ЗОШ І–ІІІ ст. № 19 за темою "Втілення інноваційних технологій у навчально-виховний процес на уроках природничого циклу загальноосвітньої школи", яка забезпечує наступність між початковою і базовою освітою у плані поєднання різноманітних традиційних технологій навчання з інформаційними технологіями.

Заклади м. Ужгорода будуть впроваджувати  у практику педагогічні інновації, виявлені під час проведення Всеукраїнської естафети "Нові горизонти української школи", а елементи управлінської, методичної, виховної систем роботи гімназії та ЗОШ № 19 м. Ужгорода будуть впроваджені в подальшій роботі загальноосвітніх навчальних закладів Чернігівської області. Досвід реалізації регіональних освітянських програм закарпатців пошириться на Чернігівщині, а система роботи управлінської діяльності та методичної роботи управління освіти Ужгородської міської ради отримує продовження у містах Білій Церкві та Кам'янці-Подільському.

ЗОШ № 5 бере участь у Міжнародному проекті "Європейська Школа обміну досвідом"  між освітніми установами прикордонних регіонів України, Словаччини, Угорщини та Румунії.  Працювала Літня мовна школа (англійська мова) на базі Ужгородської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням англійської мови для учнів 10-х класів.

- Які здобутки маємо в залученні школярів до здорового способу життя?

- У цьому році успішним був виступ школярів м. Ужгорода на обласних змаганнях. Так команда гімназії м. Ужгорода виборола перше місце на ІІІ етапі дитячих спортивних ігор "Ігри Чемпіонів" і представляла Закарпатську область на Всеукраїнських змаганнях (вчителі Орлов Є. О., Білик Л. В.), а також на ІІ Всеукраїнській Олімпіаді серед ЗНЗ з плавання, які проходили в МДЦ "Артек". Команда ЗОШ № 7 успішно виступила на обласному фестивалі "Нащадки козацької слави", виборовши почесне друге місце (Кожайкін В. М.) .

Проведено І міський етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу „Молодь обирає здоров'я", в якому змагалися команди з 13-ти закладів. А команда гімназії м. Ужгорода перемогла на ІІ обласному етапі у номінації „Конкурс фотографій та художніх робіт". У навчальних закладах м. Ужгорода працюють 4 басейни – БПЛ "Лідер", гімназія, НВК "Веселка", ДНЗ № 39. 1 червня 2011 року відкрито ігровий майданчик для учнів початкової школи в НВК "Пролісок". із залученням цільових закордонних інвестицій.

Ужгород одним із перших долучився до "Олімпійського дня бігу". першими стартували наймолодші спортсмени дошкільних закладів №№ 26, 38, 39, 19 та інші.

- Чи долучаються школярі до культурно-просвітницьких заходів?

- Звичайно. До дня міста Ужгорода вони підготували виставку "Золота осінь" та концерт "Тобі, мій Ужгороде!". Також взяли участь у загальноміському святі до Дня Святого Миколая "Миколайчик-2010". На високому рівні   проведено огляд вертепних дійств серед навчальних закладів – взяли участь 18 колективів.  Найкращі матеріали узагальнені у збірник "Різдво в Ужгороді – 2011". Заслуговує на увагу і загальноміська акція "Посади сакуру", яка проводилася з метою підтримки японських дітей, що постраждали від землетрусу. Також була загальноміська виставка  великодніх писанок та виробів декоративно-вжиткового мистецтва, у якій взяли участь всі навчально-виховні заклади. Вдруге, в  рамках відзначення Всесвітнього дня книги та авторського права, проведено огляд літературно-музичних композицій, літературний КВЕСТ (12 команд учнів 6–7 класів), парад літературних героїв. До Дня захисту дітей відбувся концерт художніх самодіяльних колективів загальноосвітніх закладів міста "Подорож у країну дитячих мрій". Став традиційним в Ужгороді і конкурс художньої самодіяльності вихованців дошкільних навчальних закладів м. Ужгорода "ДО-РЕ-МІ-ФА-СОЛЬКА", головною метою якого є розвиток творчих здібностей дітей дошкільного віку, формування здатності створювати музичний образ. У заключному концерті взяли участь близько 330 вихованців дошкільних навчальних закладів та НВК "школа-садок" м. Ужгорода. З метою виявлення талановитих і обдарованих дітей та молоді у танцювальному та вокальному мистецтві в м. Ужгороді вперше проведено міський  фестиваль народної пісні та народного танцю Закарпаття серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів – як підведення підсумків роботи методоб'єднань вчителів музики та хореографії. В міському фестивалі команд КВН взяли участь 7 команд загальноосвітніх закладів. Крім того, збірна команда КВН міста посіла ІІ місце у профорієнтаційному фестивалі ліги КВН "Поринь у світ професій".

- Після інтенсивного навчального процесу доречним є відпочинок. Яка ситуація з оздоровленням ужгородських школярів?

- Міською владою у 2011 році було відкрито 18 таборів відпочинку при загальноосвітніх закладах міста: АНВК, ЗОШ №№ 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 15, НВК "Гармонія", НВК "Ужгородський економічний ліцей", ліцей "Лідер", ліцей "Інтелект", НВК "Пролісок", НВК "Престиж", НВК "Первоцвіт", НВК "Дзвіночок". У таборах міста працювали висококваліфіковані працівники, управлінням освіти Ужгородської міської ради разом із громадськими організаціями було проведено ряд спортивних та культурних заходів. Табірна зміна в ужгородських таборах відпочинку працювала з 6-го по 24 червня, що становило 14 робочих днів. За цей період у таборах відпочило 26 дітей, позбавлених батьківської опіки; 7 дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС; 13 дітей-інвалідів; 217 дітей із багатодітних сімей; 267 дітей із малозабезпечених сімей; 821 дитина – талановиті та обдаровані. Всього оздоровлено у 2011 році 2018 учнів шкіл міста – проти 1396 у 2010 році.

25 липня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи