День Бородіної. До ювілею — з любов’ю

…Грудень 1983 року. Ми проводжаємо академмаму до Москви. Людмила Павлівна Бородіна їде до аспірантури. Але це — завтра. А поки що, сьогодні, ми — її діти. Відчайдушні й серйозні, амбітні і скромні, балакучі й задумливо-мовчазні, нестримні у вчинках і думках, яскраві, зухвалі — кожен неповторна індивідуальність! Ми так віримо в себе! Життя таке радісне і прекрасне! І раптом... Наші одвічні балагури принишкли. В очах дівчат — сльози. І не допомагають вірші, які тихим, ласкавим, як завжди, голосом читає Людмила Павлівна, і ми, можливо, вперше, не віримо їй, коли вона говорить: «Нет, конечно, причин для печали,/ Но прощаясь сегодня, друзья, /Я хочу, чтобы в сердце звучали/ Только радостные голоса».

День Бородіної.  До ювілею — з любов’ю

 

Тоді, того далекого зимового вечора, ми вперше відчули себе сім'єю. Є хороше, ємне українське слово "берегиня". Нею і стала наша академнаставниця. Вона вчила нас не тільки любові до літератури, а й дбайливого ставлення один до одного. І в тому, що більшість із випускників 1986 року (І група, відділення російської філології) стали
професіоналами у своїй справі, — немало її праці та старань.
 

Навіть дивно, як ця тендітна беззахисна жінка змогла згуртувати нас воєдино. Адже все починалося зовсім не просто. 25 самостійних і незалежних, як нам тоді здавалося, особистостей, зовсім не потребували опіки. Скількох зусиль і сліз крадькома коштувало їй змусити нас зрозуміти, що ми — не вільні слухачі, і відвідини пар — не наш вибір, а обов'язок на найближчі 5 років. Відвідування, успішність, побут, дозвілля і навіть настрій студентів — усе це входило до кола обов'язків куратора групи. Але чи лише обов'язків? Людмила Павлівна все це робила зі щирою турботою, ба навіть із надлишком вкладаючи душу в нас і наші проблеми. Писали ми есе, розмірковуючи над образом князя Андрія, а чи готувалися до сесії, сперечалися з викладачами, підозрюючи їх у надмірній упередженості, або тихцем бігали з пар, чи криком відстоювали свою правоту на зборах групи — у всьому відчувалася жива зацікавленість і небайдужість Бородіної. Наші поети-"пересмішники" чимало віршів склали з цього приводу, як-от, наприклад: "Не шумите, ради Бога, тише, — /Всю дорогу слышатся слова. — /Вы не в баре, вы не на базаре, /Я не бармен, я — Бородина...".

Але як і чим може впливати на безмежну зарозумілість Лірик до мозку кісток? Не меч, але Поезія і Слово були їй підмогою в тому. А може, в серці завжди жила Антігона, втілена нею на руїнах Невицького замку, — про це з уст в уста розповідали наші факультетські театрали. Як би там не було, але німіли дівчата, і хлопці зніяковіло хмикали, слухаючи ласкавий голос, який звучав співуче: "И тополя уходят, и путь их озёрный светел...".

Згодом були вечори, де й самі ми декламували поетів-ліриків, і поезія проростала в нас, відкриваючи світ і його сенс. А потім з'явився Поетичний театр, де навіть прозові речі звучали немислимо свіжо і по-новому. Людмила Павлівна зуміла розкрити в нас таланти, про які, напевно, ми й самі не здогадувалися. І найстарший зі студентів, уже одружений і тому зі скептичним сприйняттям наших витівок, перетворювався, наприклад, з відлюдькуватого і незрозумілого "собі на умі" пустельника на лейтенанта Гуськова, що страждав і боровся до останнього бійця, з повісті "А зори здесь тихие...". І кудись пропадали акцент та збентеження дівчат, і світилися очі, і народжувалося те єднання, яке так гостро відчувалося прощального вечора 24 грудня. Ми розлучалися з педагогом та наставником, котрий став нам рідним і близьким. Ми прощалися з Бородіною. Читала своє смішне "Краткое напутствие академнаставнику" Люда Десятникова, висловлюючи тим самим таємну любов і повагу студентів другої групи до Людмили Павлівни. Вони — ми знали це! — завжди трошки заздрили тому, що нам пощастило з академмамою. Але і для багатьох із них вона стала так само рідною та близькою!

 

"Мы будем помнить Вас, мамаша,/ Во все, в любые времена./ И на обложках академизданий/ Напишут ваши имена". Так і сталося. Але це вже інша історія. А тоді Людмила Павлівна взяла заключне слово. У руках вона тримала маленьке іграшкове мишеня — подарунок нам усім (на фото — ред.):
— Я знаю, що ви, мої дорогі, позаочі називали мене Котом Леопольдом... Це тому, напевно, що я завжди хотіла, аби ви дружили. Я і сьогодні вам кажу: "Ребята, давайте жить дружно!"
І вона прочитала свій вірш. Останні рядки назавжди запали в наші душі: "И когда перед вами дорога /Распахнётся, призывно маня,/ Будет дружба вам, други, подмогой,/ Будут верность и вера моя!".
Спасибі, дорогий Учителю! Ваші Віра, Вірність і Любов завжди з нами! З ювілеєм вас!

Від імені вдячних  випускників 1986 року Вікторія Євтухова

17 травня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи