Весняна лихоманка, або Кілька порад для тих, хто зустрічає найпрекраснішу пору року зі сльозами

Молоденька травичка, бруньки на деревах, перші весняні квіти — не секрет, що серед нас є люди, для яких саме ці радощі стають причиною нежиті, свербіння очей, сльозотечі та інших неприємних моментів. Усе це найпоширеніші симптоми весняної алергії. Тому, зважаючи на те, що за календарем уже цілий місяць панує пора пробудження природи, сьогодні ми з’ясуємо в алерголога Ужгородської міської поліклініки Алли Сірої, як уберегтися від цієї недуги.

Весняна лихоманка, або Кілька порад для тих, хто зустрічає найпрекраснішу пору року зі сльозами

— Алло Юріївно, за яких симптомів слід одразу ж звертатися до лікаря?

— Весна — період, коли у значної частини людей, у котрих із першими променями сонця та бруньками, що розпускаються, виникають дуже неприємні відчуття. Захворювання, на яке страждають такі особи, називається поліноз (від латинського "полін"  — пилок рослин). Це  типова, навіть класична алергічна реакція, що розвивається під впливом пилку. Поліноз є дуже багатокомпонентною алергічною недугою, може охоплювати різні органи системи організму. 

Від пилку рослин страждають насамперед очі — вони починають сльозитися, свербіти. Другий орган, який активно реагує на пилок, — це ніс. У людини розпочинається так звана "ринорея" і це не просто нежить, з носа тече в буквальному розумінні. Крім того, хворий постійно чхає. Якщо симптоми прогресують, то до них приєднується ураження дихальних шляхів, розпочинається кашель, і найгірше, що може виникнути — напади бронхіальної астми. Існує кілька піків захворюваності на поліноз: весняний, повязаний із пилком дерев (дуб, береза, горіх, клен, платан); весняно-літній — з пилком лугових трав (мятлик, пирій, вівсяниця, костриця) та злаків (жито, кукурудза); літньо-осінній — з пилком амброзії, полині. Хочу відзначити один цікавий факт: у жителів міст, людей розумової праці полінози зустрічаються частіше, ніж у сільських мешканців.

— Як цієї пори краще поводитися особам із таким захворюванням?

— Для того, щоб запобігти контакту з пилком рослин, що викликають алергію у період цвітіння, людина повинна дотримуватись наступних рекомендацій. Оскільки найбільша концентрація пилку в повітрі спостерігається вранці, в сухі вітряні дні, в цей час не рекомендується виходити на вулицю або довго перебувати там. Після повернення додому необхідно прийняти душ, не відчиняти вікна в квартирі, часто робити вологі прибирання в приміщенні. Рекомендується планувати відпустку та перебування на природі з урахуванням термінів цвітіння "винуватців" вашої недуги, з обережністю працювати з рослинами на городі та в полі.

— Наскільки зросла захворюваність на алергію серед населення Ужгорода? 

— За час своєї роботи міським алергологом однозначно можу відзначити, що кількість хворих на поліноз зросла удвічі, хоча вважаю, багато ужгородців не звертаються або не знають про таку патологію в себе. Подібна тенденція спостерігається й у цілому світі. На жаль, за блага цивілізації наші сучасники розраховуються власним здоров'ям. Ми проводимо день перед монітором комп'ютера, а повернувшись додому, лягаємо на диван з повною тарілкою їжі, дихаємо загазованим повітрям мегаполісів, мало рухаємося, харчуємося в фаст-фудах, за незначного нездужання приймаємо ліки. Чого ж чекати від організму? Звичайно, рано чи пізно він бунтує.

— Як можете оцінити екологічну ситуацію в місті, адже вона  великою мірою впливає на виникнення алергічних захворювань? 

— Не хочу торкатися глобальних санітарно-гігієнічних проблем. Як лікар-алерголог вважаю доцільним наголосити на необхідності вчасного знищення "плантацій" амброзії та борщівника на вулицях міста та берегах річки Уж, забороні спалювання листя навесні та восени, влітку в суху погоду слід мити вулиці, доглядати та своєчасно скошувати траву в зелених зонах. Було б корисним проведення вивчення стану вмісту пилку в атмосфері міста. Це стало б у нагоді як лікарям, так і хворим.

— Розкажіть про засоби, якими потрібно лікувати весняну алергію й зокрема поліноз.

— Дуже часто люди з алергією звертаються до терапевтів, отоларингологів чи окулістів, і ті ставлять діагноз "гостре респіраторне захворювання" в той час, коли людина насправді страждає на алергічне захворювання. Тому якщо у вас симптоми ГРВІ повторюються в один і той же час навесні чи влітку кілька років підряд, зверніться до алерголога. Він має дуже великі можливості, щоб допомогти хворому. Якщо такі пацієнти відразу звертаються до медика, їм вчасно проводять діагностику та лікують. Кілька слів про класичний метод лікування алергії-специфічну імунотерапію. Ми застосовуємо його наприкінці осені або взимку, до початку весни й цвітіння рослин. Це лікування алергенами, яке має на меті запобігти виникненню симптомів захворювання. Такі цикли ми проводимо кілька років і навіть маємо пацієнтів, яким удалося позбутися алергії взагалі. Якщо ж захворюванню не запобігати, то воно може набути значно важчих форм і навіть призвести до інвалідності. 

— Алло Юріївно, розкажіть детальніше про те, яким має бути режим харчування для людей з алергією на пилок рослин?

— Насамперед не можна споживати мед і продукти бджільництва, з обережністю використовувати фітопрепарати. А щодо інших продуктів, то ми кожного діагностуємо індивідуально. Декому не слід їсти злакових, хліба. Знаю пацієнтів, яким не можна споживати навіть картоплю чи яблука. 
Велике значення має культура харчування, усвідомлення того, що саме купуємо і продаємо. Взагалі алергія — це не привід відмовлятися від повноцінного життя. Знайте своїх провокаторів-алергенів "в обличчя", зведіть контакт із ними до мінімуму — і небажані алергічні реакції вас не турбуватимуть. Моя позиція така — має бути велика відкритість щодо цих питань, поінформованість населення, а самі люди повинні використовувати ці знання з метою збереження свого здоров'я. За словами Гіппократа, кожному треба знати, як допомогти собі самому в хворобі, пам'ятаючи, що здоров'я є його найбільшим багатством.

 

Анастасія ЛЕСІВ, "Ужгород"

05 квітня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи