Простіше добудувати мансардний поверх, ніж постійно ремонтувати плоский дах

Чи не кожна друга ужгородська сім’я, яка живе на останніх поверхах у комунальних багатоквартирних будинках, хоча б раз стикалася з проблемою протікання даху. Це й не дивно, оскільки ЖРЕРи через брак коштів та низький рівень оплати городянами за надані послуги із багаточисленних звернень городян про капітальний ремонт даху можуть виконати лише невеликий відсоток робіт. Що стосується плоских покрівель, то в більшості багатоповерхових будинків вони є суміщеними, тобто виконують одночасно і функцію перекриття, і даху. В результаті під такою покрівлею мешканці верхнього поверху влітку потерпають від надлишку тепла, взимку — холода, а весною та восени — вологи. Що ж може зробити пересічний городянин для забезпечення надійного даху в себе над головою? У першу чергу напрошується відповідь: замість того, щоб чекати на ремонт даху в старій "хрущовці", мешканці можуть залучити інвестора, який відремонтує дах і влаштує мансардний поверх, а навзамін отримає в оренду приміщення. Інвестором можуть бути і самі мешканці будинку, до того ж мати мансардний поверх вважається престижним і вигідним, оскільки в такому випадку загальна площа дому використовується по-максимуму.

Простіше добудувати мансардний поверх, ніж постійно ремонтувати плоский дах

Передісторія та перспективи

Народжена у Франції, мансарда вже століттями несе в собі дух романтики, але основною причиною її популярності стала не ця її особливість. Побудувати мансардний поверх у новому будинку, звести шатровий дах на плоскій покрівлі "хрущовки" або перетворити горище в житлові кімнати в старому домі — значить грамотно використати піддаховий простір, і до того ж отримати додаткову корисну площу при відносно невисоких затратах. За діючими будівельними нормами України мансардою називають поверх у горищному просторі, фасад якого повністю або частково утворений поверхнею (поверхнями) похилого або ламаного даху. Силует мансарди може бути різноманітним, при цьому вона займає всю площу будинку, або його частину, але, як правило, в межах стін базової будівлі.

Саме тому одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади Ужгорода являється реконструкція тих покрівель багатоквартирних будинків, де існує технічна можливість заміни плоских дахів на шатрові. Свого часу як пілотний проект перебудову було зроблено на п'ятиповерхівці по пр. Свободи, 55 (на фото). Такий шатровий дах — стовідсоткова надійність, яка забезпечується довготривалою експлуатацію, до того ж необхідність в ремонті тут зникла як мінімум на 15 років.

Але якщо бути відвертим, то більшість городян не бажають навіть частково вкласти особисті кошти в перекриття даху, а постійно накивають головою в бік ЖРЕРів. Як наслідок — квартири на останніх поверхах заливає дощ, вода тече по стінах, відпадає штукатурка. Ще раз наголосимо: ЖРЕРи за нинішніх складних фінансово-економічних умов неспроможні провести капітальний ремонт покрівлі, тому слід зауважити, що ужгородська влада співпрацюватиме передусім із мешканцями тих будинків, які готові створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Коментар досвідчених будівельників

Відомо, що основна функція даху полягає в захисті будинку від негативного впливу атмосферних явищ: вітру, дощу, снігу, температурних перепадів, надлишку сонячної радіації тощо — розповідає директор ужгородського "Центру надійної покрівлі" Василь Чубірко. Будь-який дах виконує несучі, гідро- і теплоізолюючі функції, й повинен бути надійним та довговічним. У той же час особливу роль при проектуванні будівлі грає її майбутній естетичний вигляд — саме це дозволяє називати покрівлю "п'ятим фасадом". За своєю формою дахи поділяються на плоскі і похилі, тобто скатні. Останні в свою чергу бувають шатровими, і саме вони дозволяють отримати істотну надбавку корисної площі, не вдаючись до збільшення площі забудови.

Для довідки: шатрові дахи — це такі, де всі скати у вигляді рівнобедрених трикутників зходяться в одній точці. Визначальним елементом в них є симетричність, і застосовуються ці покрівлі для будівель у формі прямокутника. Такий дах надає будинку в комплексі представницького вигляду, підкреслює потужну захисну функцію покрівлі. Ухил даху для кожного випадку може приймати різні значення, виходячи з типу покрівельного матеріалу, снігового чи вітрового навантажень певного регіону та багатьох інших чинників.

Так, більшість багатоповерхових будинків справді мають певний запас міцності, тому проектанти в таких випадках цілком допускають надбудову мансарди — шатрового даху. У мансардному будівництві, як правило, застосовують листові (метало­черепиця, єврошифер) і штучні покрівельні матеріали (натуральна черепиця, бітумна черепиця, композитна черепиця). Експлуата­ційний ресурс таких матеріалів вимірюється терміном 30-50 років. Для "житлового" даху не можна використовувати покриття, які при нагріванні виділяють запах та вміщують шкідливі для здоров'я хімічні сполуки: наприклад, руберойд. Як розповів Василь Чубірко, створення каркасу шатрового даху також має свою специфіку. При його проектуванні необхідно враховувати не тільки несучу здатність, але й зручну і раціональну організацію майбутнього житлового простору. Важливими моментами є також тепло-, паро-, гідроізоляція, вентиляція та багато іншого.

Останні штрихи

Що ж розмістити в мансардному поверсі — залежить від фантазії та фінансових можливостей її власника. Природно, тут не варто планувати такі приміщення, куди довелося б часто підніматися протягом дня, зате можна створити спокійну, відокремлену та унікальну зону, що дозволятиме реалізовувати всілякі дизайнерські ідеї, а скошені під кутом стіни зроблять простір мансарди неповторним.

Величезне значення при оформленні помешкань під дахом грає освітлення, яке здатне надати такому житлу ні з чим не порівняне зачарування. Зараз у мансардах шатрових дахів використовують як традиційні вертикальні вікна, так і спеціально розроблені для цих цілей спеціальні мансардні, які встановлюються в площині покрівлі з нахилом. Світло від звичайних вікон характеризується різкими перепадами, мансардне ж вікно висвітлює приміщення рівномірніше і дає в середньому на 40 відсотків більше світла, чим вертикальне.

Правда, мансардне вікно повинне витримувати велике навантаження, зберігати герметичність, жорсткість і точність розмірів за умови багаторазового відкривання.

• • •

Саме завдяки своїм конструктивним особливостям, нині шатрові дахи —найактуальніша та найдоступніша економічна схема, яку активно використовують як будівельні компанії, що зводять чи ремонтують багатоповерхівки, так і замовники приватних будинків. Що стосується суто індивідуального житла, то за словами директора "Центру надійної покрівлі", саме скатну форму даху, яка дозволяє простір під покрівлею зробити корисним в тому чи іншому вигляді, віддають перевагу 94 % покупців будинків чи забудовників в Україні.

Тож залишається лише підсумувати: шатровий дах показав себе корисним для вирішення житлових та інших проблем, тому важко переоцінити ті практичні можливості, які відкриваються з початком використання горищного приміщення під дахом у багатоповерхівці в якості житла. Професійно виконана, із використанням передових технологій і сучасних матеріалів, така мансарда стане справжньою прикрасою будинку та підвищить комфортність проживання в ньому.

Олексій МЕГЕЛА

28 березня 2011р.

Теги:

Коментарі

маникін 2014-11-24 / 14:27:50
безперечно доречно


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи