Служба, що є першою ланкою в розслідуванні злочинів, святкує свою 20-ту річницю

Починаючи з 1991 року, 6 лютого всі міліцейські дізнавачі відзначають професійне свято. Нині ж на їхньому ліку вже другий ювілей. Аби ближче познайомитися з роботою цього структурного підрозділу, ми звернулись до керівника відділу дізнання Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області майора міліції Марини Косовської, привітної і милої жінки, котра цій нелегкій справі віддала 15 років.

"Головне завдання дізнавачів полягає в розслідуванні злочинів невеликої та середньої тяжкості. До них відносять і крадіжки, і тілесні ушкодження, і пограбування, і шахрайства, тобто всі злочини, які законодавством не визначено як тяжкі. А таких, на жаль, зараз чимало, — розповідає пані Марина. — Ми повинні оперативно реагувати на заяви й повідомлення про злочини, встановлювати осіб, які їх вчинили, збирати докази їх вини. Також маємо забезпечувати відшкодування збитків фізичним та юридичним особам, котрі зазнали їх унаслідок скоєних злочинів, виявляти причини та умови, що сприяють учиненню правопорушень і через відповідні органи вживати заходів з їх усунення".

У відділі дізнання Ужгородського МУ УМВС працюють фахівці у галузі кримінального права і процесу, які мають певний досвід правозахисної роботи в органах внутрішніх справ. До того ж хочеться зауважити, що саме тут найуспішніше реалізований принцип гендерної рівності, адже 50% наявного особового складу — жінки. Марина Осовська розповідає, що коли перейшла сюди працювати, то в підрозділі, який на той час очолював Віктор Казьонніков, були одні лише представниці слабкої статі. Та, за її словами, зрештою, це не важливо, бо все залежить конкретно від людини, її ставлення до виконання своїх професійних обов'язків, до оточуючих. Кожен працівник нашого підрозділу має всі якості, необхідні дізнавачам, а це в першу чергу професійність, принциповiсть, чесність та сумлінність. Наприклад, у старшого дізнавача Лесі Турецької прекрасна правозахисна підготовка, адже дівчина прийшла в підрозділ із патрульної-постової служби. Таку ж школу пройшов і Дмитро Ходанич. Він та Іван Хомуляк лише нещодавно поповнили ряди відділу й одразу гармонійно влилися в колектив. Приємно спостерігати, як вони крок за кроком набувають практичного досвіду, відпрацьовують отримані знання та вчаться в більш досвідчених колег — Віталія Мадовчика, Вікторії Костик, Світлани Гайдук і Дмитра Сухового. Завдяки їхній наполегливості та працездатності наш підрозділ виявляє неабиякі здібності в розслідуванні справ", — із гордістю розповідає  про своїх підопічних начальник підрозділу.

Дізнання — на перший погляд непомітна міліцейська служба, насправді ж ця форма попереднього розслідування кримінальних справ є не менш важливою, ніж робота оперативників, дільничних інспекторів й інших борців із криміналом та правопорушниками. На дізнавачів покладається кропітка робота, що полягає у виїздах на місця скоєння злочинів для збору первинних матеріалів, установлення свідків та очевидців, осіб, схильних до вчинення протизаконних діянь. Марина Осовська каже, що нерідко телефонні дзвінки серед ночі змушують її прокидатися й одразу виїжджати на місце скоєння злочину. "Нікого не хвилює, що вдома без нагляду залишається дитина. І вкотре я чую: "Ти — не жінка, ти — офіцер!". Погодьтеся, що розслідування вбивств — зовсім не "жіноча" справа, але з упевненістю кажу, що ми виконуємо свої обов'язки нарівні з чоловіками. Тому нам потрібно мати жорсткий чоловічий характер, але в той же час ніколи не забувати про те, що ти жінка. Окрім цього, ми майже щодня потрапляємо в небезпечні стресові ситуації, де потрібно спілкуватися із представниками різних соціальних верств населення, з особами, що скоїли протиправні діяння, і тими, хто від них постраждав. Тому нам усім треба мати міцну психіку. Чого й бажаю своїм колегам у день професійного свята. Також зичу їм витримки, міцного здоров'я, сімейного благополуччя та родинного затишку. Зі святом усіх!".

Анастасія ЛЕСІВ

08 лютого 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи