Ужгородські моржі радять безкоштовний та дієвий спосіб лікування — крижану воду

Знаючи багатьох моржів, помічаю, що вони завжди бадьорі й енергійні. Своє захоплення вважають одним із найефективніших засобів для боротьби зі старістю та найрізноманітнішими хворобами. А коли цікавлюся, чому почали займатися зимовим пірнанням, одразу ж пропонують самому спробувати зануритися в холодну воду та відчути всю енергію справжнього крижаного купання.

Ужгородські моржі радять безкоштовний та дієвий спосіб лікування — крижану воду

У середу, спостерігаючи за тими, хто занурювався в річку, відчував, як по тілу від ілюзорного холоду бігали мурашки...

"Тих, хто приходить пірнути в Уж на Водохреще, об'єднує віра в цілющі властивості йорданської води. Під час занурення в крижану воду 19 січня відчуваю щось дивовижне. Тіло ніби вкривається панцирем, і холоду не відчуваю, лише жар. Пірнаю не для здоров'я, воно в мене відмінне, більше для душі, — каже ужгородець Юрій Гавриляк. — Цього року занурився в Уж на Водохреще всьоме. Я не вважаю себе релігійною людиною, просто віруючою. Але те, що цього дня вода є особливою й наділеною цілющими властивостями, у мене сумніву не викликає. По-перше, ця вода ніколи не псується, а по-друге, ще не чув, щоби після занурення 19 січня у крижану воду хтось захворів".

Роман Мирошниченко, 29-літній морж із 10-річним стажем, погодився розповісти про власні таємниці моржування: "Коли пірнаю у крижану воду, мене одразу пронизують тисячі голок. Але це приємно, бо відчуваю, як напружуються м'язи, світлішає голова, а організм стає здоровішим. Коли ж виходжу на берег, то тіло парує й пече, тому одразу протираюся рушником і швидко одягаюся. Особисто я починав моржувати так: спочатку обливався холодною водою після ванни, потім двічі на день приймав лише холодний душ і тільки згодом почав займатися зимовим купанням. Пам'ятаю, коли вперше заліз у воду Радванського кар'єру взимку, в мене схопило серце. Думав, не відпустить... Зрозумів, що у воду слід заходити повільно, аби не було різкого перепаду температур. Тому тим, хто тільки починає займатися моржуванням, раджу спочатку потренуватися в домашніх умовах, бо невідомо, як організм на воді (і особливо на кар'єрі) сприйме нову оздоровлюючу тактику. Можна спершу в цілях підготовки пообтиратися снігом, а вже потім приступати до пірнання".

Прокоментувала свої перші кроки в моржуванні й ужгородка Інна: "Коли вперше заходила до крижаної води, досвідчені люди порадили мені спочатку трохи побути роздягненою на морозному повітрі, а вже потім занурюватися. Справді: це виявилося не так страшно, як думала. Річ у тім, що повітря має нехай мінус 10, а вода в ополонці — близько 0оС. Ось і виходить, що, простоявши трохи під пронизливим вітром і достатньо охолодивши шкіру, занурююся у відносно "теплу" воду".

Історію свого приходу до моржування розповів й один із "ветеранів крижаної води" Михайло Темнов, який займається ним уже майже 6 років. Усе розпочалося після того, коли у 2005-му на його життя було скоєно замах. Тоді Михайло отримав сильний струс мозку і його почав часто турбувати сильний головний біль.

"Було два шляхи виходу з ситуації: або сідати на таблетки й ними знімати внутрішньочерепний тиск, або шукати інші, альтернативні фармакологічним, способи лікування, — розповідає Михайло Юрійович. — Признаюся, холоду я тоді не любив, і роздягнутися на морозі, а тим паче скупатися у крижаній воді, було для мене чимось неймовірним та несумісним із самою природою мого існування. Але друзі, які до того вже певний час моржували, настільки активно схиляли мене до свого хобі, що я нарешті погодився спробувати. Приховувати не буду: першого разу спускався до річки повільно, як на розстріл, а внутрішній голос постійно вигукував: "Що ж ти робиш? У тебе не витримає серце, ти отримаєш запалення легенів!" Поки роздягався, мені пояснили загальну методику для новачків, після чого зайшов у воду, занурився з головою і вже через секунду вискочив із води з квадратними очима, весь переляканий та захеканий. Не знаю, кричав я тоді чи ні. Зазвичай уперше всі в нас кричать: і чоловіки, і жінки...

Вилетів сходинками на берег, і тут зі мною сталося щось неймовірне: від надшвидкого притоку крові до шкіри тіло аж пашіло, і поки з хвилину витирав голову рушником, повністю обсох. Мені жарко, і це при тому, що на вулиці близько -10оС! Ось так за один моржувальний кількасекундний сеанс у мене зникла ілюзія зими, холоду та страху перед ними. Через півгодини ми з друзями пішли до кафе, і там на мене найшла друга хвиля: надниркові залози знову викинули адреналін. Повірте, це дуже цікавий та приємний стан організму. І щоб повторити ці відчуття, наступного дня я знову пішов до річки, що й донині роблю щодня холодної пори року. До речі, людський організм найстійкіший саме взимку, на відміну від осіннього та весіннього періодів.

Особисто я використовую метод кількакратного короткочасного занурення "з головою" (хоча багато з наших колег-моржів, особливо новачки та жінки, купаються "по шию" Цей спосіб моржування, на відміну від російської методики, не потребує спеціальної підготовки, тренувань, попереднього загартовування тощо. Російське довготривале моржування, коли людина плаває по 10—15 хвилин, як на мене, має свої мінуси. Відомо, що холодна вода стимулює роботу надниркових залоз, а це — величезний викид адреналіну в організм. Тому прибічники цієї системи часто помирають у воді, хоча на перший погляд організм і справді виглядає загартованим. Але при такій методиці, на мою думку, швидко "сідають" надниркові залози, і в крижаній воді може зупинитися серце.

Особисто мені моржування дало дуже багато. У першу чергу зняв струс мозку, точніше його побічні наслідки. Зараз не знаю, що таке головний біль, та й таблеток жодних не приймаю. До речі, коли у 1997 році звільнявся пенсію, у мене в медичній картці стояв діагноз "хронічний бронхіт", якого повністю позбувся за 2 роки із початку моржування. Подібних випадків виліковування хронічних захворювань у моржів безліч".

Лише в Ужгороді моржуванням захоплюється близько 300 чоловік віком від 2-х до 75-ти років. В краї вже декілька років діє Закарпатська обласна Асоціація здорового способу життя, загартовування, оздоровлення та реабілітації за допомогою природних сил, гарячих та холодних водних процедур "Закарпатський морж". Її мета — використання природних факторів навколишнього середовища, від яких людина страждає, для зміцнення її здоров'я (голова Асоціації Богдан Дикий).

На жаль, констатує Михайло Темнов, хоч нині інформації та літератури про нетрадиційні методи не бракує, багато людей у випадку хвороби викидають шалені гроші на ліки та лікарні, проте навіть не намагаються спробувати такий простий безкоштовний і, як показує практика, дієвий метод лікування та загального загартовування, як моржування. Михайла Юрійовича лякає інертність людей, в яких живе страх перед крижаною водою, хоча із стовідсотковою впевненістю може сказати: не відомо жодного випадку, щоб людина після сеансу моржування застудилася.

47-річний Степан Світличний, котрий проводить зимові купання вже третій рік, переконаний, що саме вони допомогли, коли в нього виникли життєві та фінансові негаразди: "Зникли втома, знервованість, відійшли на задній план всі проблеми, з'явилося бажання жити, працювати й радіти кожному дню. Мабуть, у це важко повірити, але зараз я взагалі не хворію".

До речі, не зайвим буде нагадати, що церковники вважають купання у крианій воді на Водохреща справою другорядною. Так, за християнською традицією в це свято прийнято занурюватися вночі в ополонку й набирати звідти освячену воду. Але зараз згаданий звичай одні пов'язують із церковним обрядом, інші — зі спортивно-лікувальним інтересом, а деякі купаються в крижаній воді просто "на характер". Тому такі процедури закінчуються для ряду громадян трагедіями: щорічно на Водохреща по країні кількість людей, які потонули або загинули від переохолодження, більша, ніж в інші зимові дні. До того ж слід мати на увазі, що не існує церковних правил, котрі обов'язково регламентують на Водохреща залізати у першу-ліпшу ополонку. Традиція водохресного купання стосується швидше народних вірувань, ніж таїнств богослужіння. Тому їй потрібно надавати більше духовного змісту, аби вона не перетворювалася на просту данину моді.

Проти моржування висловилася ужгородка Катерина, медик за професією: "В ополонці на моржів чатують простатит, імпотенція, запалення яєчників, непліддя, герпес, а іноді й миттєва смерть. Однак любителі льодяного купання сміливо скачуть по них у воду... Коли почала цікавитися думками інших медиків стосовно моржування, вималювалася досить цікава картина. Якби зараз кинути в ополонку 100 осіб, то 95 відразу помруть, четверо довго хворітимуть, і лише одному нічого не буде. І цей один згодом сяде й напише книжку, як довго він до цього йшов. Усім відомо, що навіть улітку у воду треба заходити повільно, щоб рецептори шкіри встигли пристосуватися до зміни температури. Бо якщо пірнути миттєво, то може статися спазм судин усього тіла, м'язів, шкіри, підшкірної клітковини і, як наслідок, несподівано зупиниться серце. Це коли йдеться про різницю температури в кілька градусів. Що ж тоді скажеш про купання в льодяній воді? Навантаження на організм — велике, а стрес — жахливий".

"Скажу чесно: коли заходжу у воду, це — відчуття не з приємних, — каже ужгородець Олександр, бізнесмен. — Приємно стає вже потім. Коли був початківцем, заходив у воду на секунду, окунаючись з головою і зразу ж виходив. Тепер, коли став витривалішим, плаваю приблизно 15 секунд. До речі, саме завдяки зимовому плаванню перестав відчувати зміни погоди, а самопочуття вже не погіршується, як раніше, від перепадів атмосферного тиску чи вологості. Кожен сеанс моржування є штучним стресом, завдяки чому реальні стреси в житті почав переносити набагато легше".

Врізка1 Поради бувалих моржів:

Щоб не зашкодити собі, на сеанс треба налаштуватися психологічно. Якщо нема настрою, не можете себе переконати, що це добре, тоді не варто занурюватися зовсім, бо ймовірність застудитися висока. "Я справді хочу!" — це сигнал, коли варто починати моржувати.

Якщо хтось хоче розпочати моржувати, до цього треба ретельно підготуватися. Спочатку обстежитись у лікаря, чи раптом немає якихось протипоказань. Удома хоча би два тижні приймати холодний душ і походити без шкарпеток та кімнатних тапочок. І якщо вже почали, то робити це постійно.

Купатися не радять при загостренні хронічних хвороб, проте холодна купіль є корисною при неважких формах більшості захворювань.

Стовідсотково не варто йти у крижану воду, коли хочете перед кимсь похизуватися або перебуваєте в стані істерики; після переїдання чи отруєння їжею; маєте страх перед водою або пригнічений настрій; за наявності ран чи опіків на шкірі; інфекційних захворювань чи хвороб шкіри; алергії на холод; при шизофренії, епілепсії, після важких травм черепа, при окремих захворюваннях нервової і м'язевої систем, що призводять до раптових втрат свідомості.

Врізка2

Було підраховано, що частота застудних захворювань під час моржування знижується в 60 (!) разів, незастудних — у 30. За "холодного удару" організм відповідає енергетичним стресом, який може супроводжуватися позитивним чи негативним емоційним забарвленням — залежно від початкового налаштування і здатності до психічної саморегуляції. Енергетична система організму різко підвищує свою активність, запускається інтенсивне теплоутворення, а психічне налаштування дозволяє не відчувати холод у повітрі й воді навіть за сильного морозу. Подібні стреси та вплив на енергетичну систему організму тренують її, підвищуючи мобільність і нарощуючи її енергоємність.

Та панацеєю моржування не є. При хронічних захворюваннях, наприклад, які супроводжуються підвищеною температурою тіла, воно не завжди дає позитивний ефект. Очевидно, організм у цих випадках уже не має енергоресурсів, які могли б активізуватися за допомогою занурення в крижану воду. Неприпустимим є примушування до моржування навіть з лікувальною метою, оскільки саме психічна готовність значною мірою визначає його ефективність.

Олексій Мегела

24 січня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи