На базі Ужгородської ЗОШ № 5 стартує міжнародний грандовий проект «Європейська школа»

З початком нового року на базі Ужгородської загальноосвітньої школи № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов стартує міжнародний грандовий проект «Європейська школа», що здійснюється за підтримки Європейського Союзу в рамках програми ENPI “Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна».

На базі Ужгородської ЗОШ № 5 стартує міжнародний грандовий проект «Європейська школа»

Проект, розрахований на 2 роки, є платформою для здійснення ефективної співпраці між освітніми установами прикордонних регіонів України, Словаччини, Угорщини та Румунії, розповідає Петро Кіндюх, директор Ужгородської ЗОШ № 5 і водночас координатор проекту. А унікальність його — в потужній партнерській мережі освітніх установ та організацій регіонального розвитку, до якої увійшли: з українського боку, окрім ЗОШ № 5, Івано-Франківська ЗОШ  № 5, Центр європейських ініціатив (м. Ужгород), зі словацького — Технічна школа м. Сніна, з угорського — Асоціація "КІУТ" та з румунського — Агенція управління енергією повіту Марамуреш.   Крім того, до участі в проекті будуть залучені молоді вчителі та учні, керівники освітніх установ та громадських організацій, діяльність яких направлена на розвиток освіти, представники органів влади й самоврядування прикордонних регіонів

Першим кроком до діяльності Європейської школи (ЄШ) стало створення у вересні минулого року  пілотної групи учнів з числа переможців та призерів різноманітних конкурсів, як-от: "Закарпаття  очима дітей", "Якби   президентом був я" тощо, молодих лідерів учнівського самоврядування, які мають активну життєву позицію, вивчають іноземні мови та беруть участь у спеціалізованих тренінгах, що проводять творчі вчителі ЗОШ № 5. В результаті роботи цієї групи  сформувалося бачення ЄШ, визначено основні пріоритети розвитку,  систему роботи, напрями діяльності, мету та принципи функціонування, основні засади.

На думку заступника директора з виховної роботи ЗОШ № 5, менеджера проекту  ЄШ Марії Симкович,  нове суспільство вимагає нових підходів в освіті, тож саме Європейська школа має всі підстави стати тією освітньою структурою, яка  об'єднуватиме носіїв нових ідей, дасть  поштовх до успішної кар'єри.  У свою чергу, для Василя Величка, учня 8-Б класу ЗОШ № 5, Європейська школа — це та структура, що дозволяє себе реалізувати. Уже зараз він вивчає угорську, англійську та словацьку мови, працює над сайтом ЄШ. А згодом планує надавати консультації новим учням та займатись інформаційним забезпеченням і промоцією Європейської школи.

Наталія Носа, учениця 8-А класу гімназії,  вважає, що система роботи ЄШ має бути побудована таким чином, щоб учні не тільки слухали вчителя 45 хвилин, а й брали активну участь у спільній діяльності, працювали у групах, об'єднаних за інтересами, займалися пошуковою та дослідницькою діяльністю. Наталія розробила перший прес-реліз Європейської школи та бачить себе проектним менеджером молодіжних програм.  У Миколи Спінаті, учня 8-В класу ЗОШ № 5, сформувалося бачення великої, розвиненої, на європейському рівні школи,  де вчаться та спілкуються  діти з усієї Європи. Він вірить в активне спілкування зі  своїми однолітками  з інших країн, "адже у школу прийдуть діти з однаковими мріями. Нам буде про що поговорити" і  мріє написати історію про Європейську школу та зняти відеофільм. Аліна Носа, учениця 9-А класу гімназії м. Ужгорода, планує навчатися в Європейській школі, адже чітко визначилась зі своїм майбутнім, яке буде пов'язане з міжнародними відносинами. Ерік Вамош, учень 8-Б класу ЗОШ № 5 м. Ужгорода,  впевнений, що випускник Європейської школи — це людина, яка володіє принаймні трьома іноземними  мовами, культурна, вихована і комунікабельна, а ще знання, отримані тут, допоможуть йому адаптуватися в будь-якій країні за будь-яких обставин. 

У свою чергу, міжнародна команда проекту вважає, що мрії дітей можуть бути реалізовані завдяки спільним зусиллям експертів та керівників освітніх установ прикордонних регіонів. В рамках проекту  "Європейська школа" проведені переговори з партнерами проекту із Словаччини, Угорщини, Румунії та України щодо формування молодіжних груп за визначеними напрямами – екологія, енергозберігаючі технології, інжиніринг, лідерство, проведення відеоконференцій-телемостів між навчальними закладами в прикордонних країнах,  тренінгової  роботи за програмами обміну досвідом для учнів та молодих вчителів, організації літніх міжнародних молодіжних таборів.

— Проект "Європейська школа"  лише розпочинає свою роботу, — каже Петро Кіндюх, — але популярність школи стрімко поширюється завдяки ентузіазму команди та активності її учнів. Про умови конкурсного набору, що триватиме до кінця січня, можна дізнатись у директорів шкіл обласного центру, або безпосередньо в п'ятій школі.  Ми запрошуємо до співпраці зацікавлених, креативних та соціально активних учнів 8-9 класів та молодих вчителів усіх ужгородських шкіл. Презентаційна зустріч з потенційними учнями та викладачами Європейської школи відбудеться 18 січня о 16.00 в актовій залі ЗОШ №5 (Київська набережна, 16).

 

17 січня 2011р.

Теги:

Коментарі

vladimirzvt@rambler.ru 2011-01-19 / 08:26:00
Як стати учасником проекту?
Міжгірська спеціалізована ЗОШ 1-111 ст.
директор школи В.Т. Залезинський


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи