Вогонь і золото

Троє братів з Ужгорода виготовляють унікальні ювелірні прикраси

Вогонь і золото

Троє братів Юрій, Роман та Ігор Кочути втілюють у життя індивідуальні замовлення неповторних ювелірних виробів, що розходяться по всьому світі. Персні, каблучки, весільні обручки, кулони, браслети, ланцюжки, намиста незвичайного вигляду з найрізноманітнішого матеріалу – все це може стати реальністю завдяки роботі майстрів.

Інформація щодо виготовлення прикрас є закритою

Хлопці розповідають, що бажання взятися до цієї справи виникло в них ще в дитинстві. «Під час навчання у школі я виготовляв прикраси з алюмінію, міді, свинцю, дерева, шкіри, латуні, бронзи. Потім була перерва, затишшя, бо нам не вистачало вміння й відчуття смаку дизайну. Ми кілька років вели іншу діяльність, але насправді працювали над тим, аби знайти і виробити власний стиль, навчитися створювати щось нове і красиве», – каже Юрій Кочут.

 

Щоб набути навичок роботи, брати проходили різноманітні майстер-класи, вивчали спеціальну літературу, але інформація щодо виготовлення прикрас є дуже закритою – знавці справи неохоче діляться досвідом, приховуючи нюанси. За словами хлопців, «мати певні знання замало – треба вміти власноруч виготовити певну річ, що не одразу вдається; потрібно довго тренуватись, експериментувати, – і тільки тоді щось починає виходити».

Братам пригодилися і дуже допомагають знання, здобуті під час навчання на інженерно-технічному факультеті в Ужгороді. Використовують їх, зокрема, у розробці спеціальних механізмів обладнання, за допомогою якого виготовляють вироби.

Юрій пригадує, що найпершою роботою став мідний перстеник, котрий він дотепер зберігає як пам’ять. Майстри не завжди працюють на замовлення, часом – за поривом душі, коли хочеться створити шедевр. Саме такою роботою є оригінальний кулон «Ловець снів». «З особливих наших проектів – перша прикраса у світі з галієм – металом, що швидко розтікається. Цей виріб – на стадії експерименту і не продається», – зазначає Юрій.

Перстеник з картою України

Побажання від замовників інколи дивують братів, а буває, що й засмучують через несмак: «Можемо багато чого зробити, але замовлення від людей не завжди подобаються. Дехто хоче, щоб ми зробили вручну те, що виготовляється на спеціальному обладнанні, або ж те, що здається гарним тільки їм. Але ми намагаємося домовитись, ідемо на поступки, коректуємо, додаємо щось особливе, – і тоді люди ще більше задоволені, що звернулись до нас».

Реакція людей на завершений виріб буває різною. «Одного разу, забираючи обручки з кельтським орнаментом, замовники стримано подякували, а відійшовши, щиро вигукнули: «Ура-а-а! Які вони класні!» – сміється Юрій.

Як зізнаються хлопці, ужгородці поки що не дуже замовляють ювелірні прикраси, частіше бувають клієнти з Києва – можливо, в інших містах люди легше відходять від стереотипів, забобонів, зважуються на експерименти. Майстри підходять до цього з розумінням: «Ще не всі знають про нас, попит на наші вироби виникає поступово – люди дивляться, ознайомлюються, і ми їм пояснюємо, що не обов’язково, до прикладу, обручки мають бути класичними, як усі звикли. Були випадки, коли наречені замовляли весільні обручки, при цьому хвилюючись, що скажуть батьки».

Географія країн, звідки надходять замовлення ужгородським ювелірам, дуже широка: Україна, Росія, Білорусія, Казахстан, Італія, Франція, Корея. «Ми працюємо на увесь світ. Можемо похвалитися тим, що наш кулон є у французької співачки Заз. Тепер маємо замовлення на виготовлення тризуба від українців з Канади», – розповідає Роман. До речі, в колекції майстрів є серія з національною символікою, до якої входять сережки, кулони у формі тризуба і навіть перстеник з картою України, виконаний Ігорем.

Бажання подарувати насолоду

На створення робіт братів надихає, в першу чергу, краса людей та бажання подарувати насолоду від виробів мистецтва. З поганим настроєм за роботу не беруться – налаштування має бути позитивне. «Люби те, що робиш, і роби те, що любиш. Багато людей незадоволені своєю роботою. Якщо ж сам маєш задоволення від тієї роботи, яку виконуєш, то інші будуть задоволені її результатом», – вважають Роман і Юрій.

До рис характеру, потрібних у цій справі, належать терпеливість і наполегливість, також добра фантазія, уява, а ще – амбіції. Дивним є те, що свої вміння хлопці за талант не вважають, – мовляв, мають здібності та завдячують батькам, які віддавали їх у дитинстві на всілякі гуртки: «Ми довгий час займалися спортивною гімнастикою, і це дало нам відчуття координації – як тіла, так і пальців, що допомагає в нашій роботі».

На жаль, в інших містах певні люди пробують копіювати вироби ужгородських майстрів і видавати за свої. Проте хлопці не бачать сенсу з цим боротися: «Ми знаємо, що наші вироби якісніші, гарніші, тож ці люди для нас не конкуренти».

Крім цієї справи, брати мають ще одне захоплення – Театр вогню «Fire Life» – створюють фаєр-шоу на різноманітних святах. «Після тривалого сидіння під час роботи хочеться порухатись, поспілкуватися з людьми, – каже Роман. Ми любимо все нове, оригінальне та нестандартне. Фаєр-шоу для нас – відпочинок, зміна виду діяльності».

Взагалі, на думку ужгородських майстрів, потрібно постійно розвиватись, додавати щось нове. Тому вони освоїли і розпочали застосовувати техніку мокуме гане. «Це ручна робота. Прикрас, виготовлених у цьому стилі, не знайдеш у ювелірних магазинах нашого міста. Хоча процес створення забирає багато часу та енергії, однак витрачені зусилля вартують остаточного результату. Адже кожен виріб є унікальним, копію неможливо зробити», – запевняє Юрій.

Найближчим часом у планах хлопців – створення дизайну колекції ювелірних прикрас для жінок і чоловіків, а також втілення ідеї відкриття ювелірної крамниці в Ужгороді. «Ми раді, що маємо приємну роботу. Наша концепція – робити якісний продукт, щоб це були гармонійні прикраси. Ми хочемо досягти ідеалу. Працюємо над створенням у майбутньому бренду Kochut, який міг би опинитись у списку світових топ-ювелірів», – діляться майстри своїми амбітними проектами.

Ольга Палош

22 вересня 2014р.

Теги: ювелір, прикраса,

Коментарі

вася 2014-10-11 / 21:26:19
а ти влад в АТО урод

владу 2014-10-01 / 21:36:49
"Сказав аноніст влад сидячи перед монітором" диванний дятел...

влад 2014-10-01 / 13:06:34
Нехай йдуть у АТО краще


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи